The Martian og sånt :)

Heisann! Det er torsdag, jeg er hos faren min og i morgen har jeg finfine planer som jeg ikke har nevnt her. Jeg og moren min fant nemlig et sånt tilbud der det var bortimot gratis og skal dermed til København denne helgen. Vi drar i morgen ettermiddag, kommer til København på lørdag morgen, er i land i fem, seks timer, tar båten hjemover og kommer tilbake til Oslo tidlig søndag morgen. Og det er altså kun en ganske kort helgetur, men det blir koselig og fint og vil bety en mulighet til å kjøpe de første julegavene (selv om jeg skal feire jul sammen med folk som er irriterende i mot hele ideen om gaver i år, jeg derimot kommer til å insistere på å gi gaver uansett om jeg er arbeidssøkende og lite rik for jeg syns det er skikkelig trivelig), i tillegg til å titte rundt i København noen timer og spise god mat på båten. Dessuten vil det bety at jeg på lørdag for første gang på evigheter vil ha en hel dag uten noe internett (ikke en gang å sjekke mailen i fem minutter) og det er sikkert veldig sunt siden jeg er alt for mye på nettet som det er. Tenkte å blogge på søndag og da kan jeg sikkert dele litt inntrykk fra turen og slikt =D

Ellers er det ti dager til Nanowrimo og i teorien har jeg planlagt bortimot hele historien. I praksis er jeg dog enormt usikker på planen min for jeg vet hva som skal være hovedtematikken og moralen og at det skal være Fantasy-ish for barn og ungdom, men når jeg ser gjennom planen min så henger den ikke på greip og det slår meg litt at det kanskje er på tide at jeg utfordrer meg selv til å ikke ha så mye planlagt på forhånd og heller bare skriver. For når jeg har alt planlagt så har jeg det litt med å holde meg litt for mye til planen i stedet for å se hvor fantasien tar meg og dermed føles ting litt anstrengt til tider og som om jeg presser frem ord. Men samtidig så MÅ jeg vinne Nanowrimo siden det pleier å være julegave til folk og jeg har ting jeg bare får lov til å kjøpe til meg selv om jeg vinner og da trenger jeg å vite en del om hva som skal skje. Det er en vanskelig balansegang det der, ønsket om å ha ting på plass sånn at jeg bare trenger å skrive det og samtidig følelsen av at det kan bli mer spennende og underholdende å skrive om jeg tar det litt mer som det kommer. Jeg vet ikke hva folk syns er det lureste.

Anyway, nok om det. På lørdag så jeg “The Martian” på kino og den var helt brilliant så nå tenkte jeg å poste en trailer for den og deretter min anmeldelse som kan få æren av å avslutte dette innlegget. Vi bables og neste innlegg kommer altså på søndag tenker jeg 🙂

 

The Martian = herlig film

 

I våres når jeg lånte boka «The Martian» var jeg i utgangspunktet bittelitt usikker for mens jeg hadde hørt veldig mye bra om den boka og i mange tilfeller kan kose meg en hel del med Science Fiction så hadde jeg også hørt at boka var ganske naturfagvennlig på en måte og jeg var litt redd for at jeg ikke skulle være smart nok siden mine evner ligger i totalt andre retninger enn vitenskap når sant skal sies. Men ååå, jeg koste meg så mye med boka «The Martian», den engasjerte fra første setning og var genial og spennende med masse humor og en rett-frem fortellerstil som jeg likte innmari godt. Følgelig var det fort klart for meg at jeg trengte å se filmversjonen og yay, denne filmen var awesome!

Konseptet er som i boka at Mark Watney er strandet på Mars og må prøve å overleve ved hjelp av vitenskap og botanikk og jeg var litt usikker på hvordan boka skulle funke som film, men det funker ypperlig. Det er spennende og engasjerende, det er utrolig underholdende og passer like godt for folk som har lest boka for folk som ikke har lest boka siden man kommer fort inn i det uansett og jeg syns skuespillerne gjør en super innsats over hele linja. Siden jeg ikke er en norsk avis som kommer i ekstase hver gang en norsk eller delvis norsk person dukker opp i en Hollywood-produksjon og i utgangspunktet ikke er en superfan av Aksel Hennie (jeg likte ham aller best som stemmen til Max i den norske versjonen av animasjonsfilmen «A Goofy Movie») så bryr jeg meg egentlig ikke så mye om at han er med, men han gjør en god tolkning av karakteren sin så det er jo bra. Og ellers er Jessica Chastain, Donald Glover og Chiwetel Eijofor (eller Rød strek under både fornavn og etternavn i Word, nei da, bare tøyser litt) supre. Den beste presentasjonen står likevel Matt Damon for, han spiller Mark Watney på en brilliant måte etter min mening.

Ellers er «The Martian» en film der mye er gjort riktig. Det er teknisk fint gjennomført, det er godt fortalt og jeg elsker også hvordan det som i boka er så usentimentalt. Det hadde vært så lett å falle for fristelsen til å ha en og annen stille scene der Mark sitter og ser på et bilde av moren sin eller noe med tårer i øynene mens det spilles sånn klassisk Hollywood-musikk for å gi folk tårer i øynene og i stedet er det praktisk, smart og usentimentalt og det gjør paradoksalt nok at det faktisk gir et sterkere inntrykk om det gir mening. Jeg satt i alle fall og følte denne filmen og på slutten var jeg en av mange i salen som klappet fordi denne filmen er innmari bra.

Det eneste negative er at «The Martian» føltes litt lang av og til og den ble aldri kjedelig, men særlig på slutten føltes det som om det som hendte handlingsmessig sett kunne blitt komprimert til å bli kanskje et kvarter kortere eller noe der omkring. Og ellers så er det noe som stoppet meg fra virkelig å elske denne filmen. Likevel, det er en innmari fenomenal film med flere scener som virkelig var fremragende og med et Mars som virkelig fremstår som nydelig og gåtefullt. Og jeg liker hvordan det vises hvor mange som jobber sammen for å redde en person, hvordan et menneske kan være så viktig. Det er et fint budskap. Sist, men ikke minst er jeg glad jeg ikke er strandet på Mars og like glad for at jeg liker poteter veldig godt siden det tydeligvis er det man spiser mest av om man er strandet på Mars.

Terningkast 5!

4 kommentarer
  1. Jeg likte også denne filmen veldig godt! Er enig med mye av det du sier her, jeg syntes også Matt Damon var utrolig god i denne rollen. Ellers holdt jeg halvveis på å dø av latter av Ringenes Herre-referansen, særlig siden Sean Bean var med i scenen, og han jo spiller en sentral rolle i Ringens Brorskap. Er uenig med deg i at den var for lang, sjøl syntes jeg den hadde akkurat passe lengde. Er helt ærlig lenge siden jeg har kost meg så mye med en film, og er det noe som gjør meg i godt humør, så er det å se en god film for første gang!

  2. Fint at du koste deg med “The Martian” du også, det er en veldig super film 🙂 Og det var ikke egentlig det at den var for lang, følelsen kom mer fordi den siste halvtimen ikke inneholdt så mye handling og dermed føltes litt dratt ut syns jeg.

  3. Jeg har veldig lyst til å se “The Martian”! Anbefaler du at jeg leser boken først, eller går det greit å lese den etter at jeg har sett filmen? 🙂

  4. Personlig foretrekker jeg som regel å lese boka først, men i tilfelle “The Martian” trenger man det ikke nødvendigvis for filmen er like fenomenal uansett og jeg kjenner andre som har sett den, men som ikke har lest boka som har fått med seg alt like godt. Du får se hva du gjør, jeg anbefaler både å lese boka og se filmen i grunnen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg