Familien Bélier og finheter :)

Heisann! Det er onsdag morgen, livet er fint og i går satt jeg oppe litt lenger enn planlagt, noe som betyr at jeg har 25 000 ord på Nanowrimo nå og med det er halvveis til 50 000 så hurra! Jeg føler meg så flink for jeg har faktisk klart å skrive over 2000 ord hver eneste dag og man kan selvsagt innvende at jeg har veldig mye tid til å skrive siden å få jobb er mission impossible, men likevel, jeg er fornøyd og jeg syns riktignok ikke at historien min er spesielt godt skrevet (noe som er grunnen til at jeg enda ikke har delt noen utdrag), men det er ikke poenget. Nanowrimo får meg til å skrive masse hver dag på en måte jeg ikke får til like godt ellers og det gjør at november har et skikkelig høydepunkt og ikke bare er den grå høstmåneden man må gjennom før alt blir adventsstemning og juleglede. I alle fall går Nanowrimo veldig bra og jeg har over 75 sider så yay!

Nok om det, ellers så er livet fint og dette er nydelig:

 

Det er John Lewis-reklamen, Aurora (som jeg først nå har oppdaget skikkelig siden jeg er fryktelig treg, men som jeg for øyeblikket er litt betatt av stemmen til, hun synger så fint) synger og historien er himla skjønn. Og det er selvsagt urealistisk og klisjéfylt og alt det der, men det er så fint og gir mye mer adventsstemning enn alle juledekorasjonene på kjøpesentrene til sammen. <3

Men da tenkte jeg å poste trailer og deretter min anmeldelse av den innmari fine filmen “Familien Bélier” og så kommer neste innlegg enten fredag eller lørdag tenker jeg. Vi bables og god fornøyelse!

 

Nå klarte jeg ikke å finne en trailer for denne filmen med norske eller engelske undertekster, men jeg vil tro at det er ganske greit å henge med i svingene likevel. Her er som bonusmateriale en fin scene fra filmen:

Det er veldig fint og jeg har til min fornøyelse oppdaget at Louane Emera har noen sanger ute på Spotify i tillegg som jeg absolutt har tenkt å teste ut etter hvert. Da kommer altså min anmeldelse.

Familien Bélier

 

Da jeg hørte om «Familien Bélier» tenkte jeg med en gang at det var en film jeg ville like. For jeg liker filmer som handler om musikk, jeg syntes tematikken virket interessant og jeg er i tillegg svært glad i franske filmer og dermed hørtes denne filmen ut som noe som var midt i blinken. Og det fine er at det var det også.

Her følger vi Paula på 16 år som tar seg av sine foreldre og sin bror som alle er døvstumme. Paula fungerer som tolk og hjelper dem i stor grad med driften av familiens gård og har i grunnen nok med dette og skolen da musikklæreren på skolen oppdager hennes musikalske talent. Han oppfordrer henne til å gå på audition for en prestisjetung musikkskole i Paris og Paula må velge om hun skal satse på sangdrømmen eller å velge familien sin som ofte har problemer med å klare seg uten henne.

Ut i fra synopsiset høres det en smule forutsigbart ut og på sett og vis så er det også det, men jeg likte denne filmen veldig godt. Ja, handlingen er forholdsvis klassisk, men det formidles på en god måte som holder på interessen hele veien. Dessuten liker jeg at karakterene tas på alvor for ja, det er en del humor basert på at Paulas familie er døvstumme, men det blir aldri plumpt og det er flere scener som viser at de tas seriøst og blir mer enn sitt handicap, noe som er en viktig balansegang som er essensiell å få til. Her har jeg også gjort research og funnet ut at Paulas foreldre spilles av skuespillere som egentlig er hørende mens Luca Gelberg som spiller Paulas bror er døv på ordentlig, noe som gjør at jeg funderer en del på hvor overbevisende spillet hos foreldrene er for noen som virkelig er døve eller hører dårlig. Jeg syns alt skuespillet fungerte godt, men jeg angriper filmen fra et hørende perspektiv og vet ikke om alt funker for alle. Uansett verdt å tenke over.

I alle fall er filmens hovedkarakter Paula, spilt av Louane Emera, mye av grunnen til at jeg likte denne filmen så godt for det er en karakter som er veldig lett å like og som dessuten er flott spilt av Louane Emera som har et stort naturlig talent og en flott tilstedeværelse, i tillegg til en svært god sangstemme som man får lyst til å høre mer av. Jeg liker også Eric Elmosnino som spiller musikklæreren og som i filmen har en hårfrisyre som gjorde at han liknet skikkelig på Neil Gaiman etter min mening.

Og ja, det er i det hele tatt mye som fungerer her. Dette er ingen stor og ambisiøs film som bugner av originalitet, men den er varm og sjarmerende og har mange fine scener. Det er dessuten tidvis en svært morsom film og den har også scener som er oppriktig rørende og nydelige som f.eks. en scene helt på slutten der Paula synger og forteller hva hun synger i tegnspråk underveis for at foreldrene skal skjønne hva hun synger. Og jeg liker at dette faktisk er en film om en jente med døvstumme foreldre for det har jeg ikke sett eller lest om før så det føles som en ny vri. Jeg liker dessuten at de lar hovedpersonen få mensen for første gang underveis siden det bidrar til realisme og antakelig aldri ville skjedd i en amerikansk ungdomsfilm.

Konklusjonen er at jeg koste meg med denne filmen. Den er musikalsk, velment og underholdende og den minner meg på hvorfor jeg er så glad i fransk film. Og nei så er dette kanskje ikke den filmen jeg kommer til å trekke frem på tampen av året når jeg skal velge årets filmatiske høydepunkter og jeg syns det er noen scener her som ikke funker helt for meg, i tillegg er Paulas foreldre litt vel hjelpeløse til tider og det kjøper jeg ikke helt, men ja, jeg likte denne filmen og syns den så absolutt er verdt å se.

Terningkast 5!

 

3 kommentarer
  1. Da jeg først leste dette tenkte jeg også en smule forutsigbart, men samtidig er det kanskje det man behøver på en novemberdag hvor kinomørket skal være avbalanserende. Av og til er det deilig å slå av analytikeren i hodet og bare være med i varmen. 🙂 og heia deg og skrivingen.

  2. Ah, den er på dvd. Så distre kan en morgentrett bibliotekar være. 😉 Men dvd er også kjempefint. Da kan man også hente frem serviset og lage te og ostesmørbrød.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg