Wolf by Wolf og andre finheter :)

Heisann! Det er fredag og jeg er ferdig med den ene tingen i år jeg virkelig gruet meg til, dvs. tannlegetime i går. Og som vanlig var det unødvendig å bekymre seg og jeg hadde ingen hull eller noe. Dette endte jeg opp med å feire med å kjøpe godteri en halvtime senere, noe som er et utpreget eksempel på karolinsk logikk 😉 Ellers er en super ting at jeg nå har veldig mye fint å kose meg med de neste helgene. I morgen for eksempel skal jeg kose meg med lørdagsaviser på kafé før jeg drar på kino og ser “The Good Dinosaur” før jeg spiser middag på en eller annen rimelig restaurant etterpå (anmeldelse av filmen kommer i neste blogginnlegg og ellers er jeg ganske spent siden anmeldelsene av “The Good Dinosaur” har vært litt så som så). Og så er det “Tenk om”-musikalkos på Det Norske Teater lørdag 30. januar, “Märtha: The Musical” på Latter lørdag 6. februar og spillkveld antakelig lørdagen etter det igjen og vips har jeg med andre ord noe å se frem til hver uke i tre uker fra nå. Yay! 

Ellers er jeg lykkelig over Hunchback of Notre Dame: the musical på Spotify (musikken er sååå flott), jeg har brukt alt for mye tid på teite pek og klikk-spill på nettet i det siste og jeg har det i grunnen mest fint og det er jo bra. 

Denne videoen er forresten helt skjønn:

Og den minner meg forøvrig på at jeg har en ide om å etter hvert prøve å lete frem så mange som mulig av filmene som er nominert til beste animerte kortfilm i år hva angår Oscar 2016 på nettet. Om jeg finner så mye aner jeg ikke, men jeg kan jo prøve 😉

Men da tenkte jeg å bruke resten av dette innlegget til å anmelde denne boka:

Det er “Wolf by Wolf” av Ryan Graudin og den er awesome! 

Neste blogginnlegg kommer søndag eller mandag. Vi bables og god fornøyelse!

Wolf by Wolf av Ryan Graudin

 

Noen bøker har så eksepsjonelt fascinerende konsept at de bare må leses og dette er en slik bok. Og ååå, denne boka, denne boka var helt ufattelig awesome og selv om det kanskje ikke sier så mye siden dette året ikke har vart en hel måned en gang, så er dette den beste boka jeg har lest i 2016 så langt, ingen tvil om det.

Uansett, Wolf by Wolf er basert på to tenk om-scenarioer. 1) Tenk om Hitler vant krigen og 2) tenk om det ble gjort eksperimenter i konsentrasjonsleirene som førte til at noen utviklet spesielle evner. I denne boka er begge disse scenarioene tilfelle og vi møter Yael, 17 år, som etter ymse eksperimenter har utviklet evnen til å skifte skinn og se ut som andre enn seg selv. Så har Hitler altså vunnet krigen og i den forbindelse pleier han hvert år å arrangere et race på motorsykkel der vinneren kan få muligheten til å komme nær ham og dette kulminerer i en plan Yael og ymse andre fra motstandsbevegelsen legger om at hun skal gi seg ut for å være Adele Wolfe som vant racet året før og vinne og deretter danse med Hitler på ball og benytte anledningen til å drepe ham. Og så handler boka om dette racet i et 1956 der Hitler altså er andre verdenskrigs seierherre, men det handler vel så mye om identitet og hva som gjør deg til deg selv når man kan skifte utseende så ofte at man har glemt hvordan man så ut i utgangspunktet. Og det handler om hvordan Yael finner ut at racet byr på større utfordringer enn hun ventet i form av forholdet hennes til broren Felix og den tidligere vinneren Luka.

Og nå virker det som om jeg har fortalt veldig mye om konseptet, men denne boka er så mye mer enn det jeg har nevnt og dessuten er det vanskelig å skrive synopsis uten at det blir litt langt i og med at denne boka har så mange lag og er så mye interessant på samme tid at det virkelig imponerer.

I hvert fall lånte jeg denne boka på biblioteket fordi konseptet virket enormt fascinerende og det gjør meg så glad at denne boka virkelig er fascinerende og mer enn det, den er faktisk temmelig fantastisk. For det første elsker jeg ulvene i historien og jeg skal ikke gå så nøye inn på hva jeg mener med ulver, men det vil være klart for alle som leser denne boka og det er brilliant løst. Videre elsker jeg Yael som karakter, hun er tidvis sår og usikker, men samtidig så viljesterk og smart og hun er i det hele tatt flott formidlet fra ende til annen. Jeg liker også hvordan man aldri vet helt hvor man har de andre sentrale karakterene som Felix og Luka for eksempel (begge vel så godt utviklet og formidlet) og hvordan alt pusles sammen mer og mer for hvert kapittel.

Og ååå, det er så himla spennende og engasjerende, man er så med på historien hele veien og mens det er en ungdomsbok teknisk sett så er det tankevekkende nok til å passe for alle som vil ha en intenst interessant leseropplevelse som samtidig er klok og full av ting å tenke over i ettertid. Mens jeg ikke har tenkt å sitere i vei så er en annen fin ting med denne boka at den er usedvanlig velskrevet med et språk som har noe poetisk ved seg og som jeg virkelig nøt å lese. På samme tid så er det en vond bok som viser hvilket monster Hitler var og en kan selvsagt innvende at det ikke er noe nytt at Hitler var forferdelig, men denne boka fortalte en historie om andre verdenskrig på en helt ny måte som føles unik selv om jeg vet at andre bøker og artikler opp i gjennom også har tatt for seg tenk om-tanken «hva om Hitler vant?»

Og denne anmeldelsen er veldig positiv, men noen ganger leser man bøker som er så fascinerende og unike og vakre og vonde at de setter spor og blir noe man virkelig vil at alle skal lese. Dette er en bok som er så mye samtidig og alt med stil og om jeg skal kommentere på noe så klarte jeg faktisk å gjette meg frem til en twist på slutten som nok var ment til å komme som et sjokk.

Så la deg ikke skremme om tanken på å lese om et race på motorsykkel i utgangspunktet ikke frister så mye for denne boka gjør racet veldig spennende, men er samtidig så veldig mye mer og gjør også at man har skikkelig lyst til å lese mer om Yael når siste side er lest. Denne boka er fantastisk rett og slett!

Terningkast 6!

 

5 kommentarer
  1. Jeg syns umiddelbart det er noe enormt fascinerende med “tenk om”-univers sjøl, så hvem veit, kanskje jeg en dag ender opp med å lese denne boka. Morsomt at du da også faktisk skal se “Tenk om” på Det Norske Teatret òg 😉

  2. Tenk om/hva hvis/andre utfall, kjempespennende å fundere over, synes jeg. Det er så uendelig mange muligheter ved hvert “veikryss” og selv det mest ubetydelige valg kan gi to vidt forskjellige utfall i livet! Av og til tenker jeg “Kanskje det oppstår parallelle universer for hvert eneste valg vi tar eller hver eneste hendelse som kunne gitt forskjellige utfall?” Men det får jeg fort vondt i hodet av å tenke på, haha :p
   Kan ellers anbefale “Liv etter liv” av Kate Atkinson og “Adolf H’s to liv” av Eric-Emmanuel Schmitt relatert til dette med “hva hvis?” 🙂

  3. Tenk om/hva om og liknende scenarioer er veldig spennende og fascinerende ja og takk for boktips, Ithildancer, særlig “Liv etter liv” har jeg en stund tenkt at jeg må få lest etter hvert. Og litt relatert, da er det passende at jeg skal se en musikal som på norsk heter nettopp “Tenk om” ja, Kristine (og håper du får lest boka “Wolf by Wolf” etter hvert, den er veldig verdt det).

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg