Der jeg anmelder en vakker, men ufattelig forstyrrende grafisk roman og sånt :)

Heisann! Siden sist har det ikke skjedd så mye spennende, men jeg har det fint og i går hadde jeg det usedvanlig gøy med å skrive en anmeldelse fra fremtiden: http://www.elkjop.no/product/spill-og-konsoll/spillkonsoll/WIIUMABUPP/nintendo-wii-u-super-mario-maker-premium-pakke#review/61430284 i håp om å gjøre innholdet i omtalen om til sannhet (kort oppsummert skal det liksom være skrevet fra en fremtid der jeg har Wii U og spiller Nintendo mens jeg spiser påskegodteri 27. mars). Jeg har nemlig besluttet at jeg ikke kan forsvare ideen om å bruke massevis av penger på Wii U samtidig som jeg har veldig lyst på det så nå har jeg i stedet et håp om å vinne en konkurranse Elkjøp arrangerer hver måned der de kårer månedens omtale og man kan vinne gavekort på 5000 kr. Og jeg tviler på at jeg vinner, men ingen skal påstå at jeg ikke har forsøkt og det på en meget original og kreativ måte. Bare det i seg selv er jo kult 😉

Ellers blir i morgen awesome fordi jeg skal på biblioteket og låne masse bøker og deretter på restaurant og etter det igjen på teater og se “Märtha: the Musical” på Latter (er veldig spent på den, ikke minst fordi det blir mitt første besøk på Latter) som vil anmeldes her på mandag tenker jeg. Når en dag vil inneholde både bøker OG teater kan den jo ikke bli noe som helst annet enn awesome. Jeg har ellers dilla på Parks & Recreation på Netflix, jeg spiller litt for mye Nintendo 3DS, jeg leser mye fint og jeg har det generelt sett ganske trivelig. Og nå tenkte jeg å poste en anmeldelse av den muligens mest forstyrrende grafiske romanen jeg har lest ever og deretter noen bilder fra denne boka som absolutt er med på å vise hvorfor den er så forstyrrende. Neste innlegg kommer altså på mandag antakelig så da bables vi og god fornøyelse 🙂

Beautiful darkness av Fabien Vehlmann og Kerascoët

 

For noen måneder siden var jeg nær å kjøpe denne boka i København, men lot det være. Så fant jeg «Beautiful darkness» på biblioteket og lånte den og ååå, dette er en veldig rar leseropplevelse, noe som her er ment svært positivt.

I den grafiske romanen «Beautiful darkness» møter vi Aurora og en rekke andre små figurer i en ved første øyekast adorabel og skjønn eventyrverden. Og de første to sidene bare underbygger denne eventyraktige stemningen på en måte som gjør at man tenker at hm, dette blir nok koselig lesning. Så oppdager man at figurene i boka bor i kroppen til en veldig død jentunge og man innser at ok, dette er ikke en koselig liten eventyrhistorie. I stedet er denne boka muligens den mest morbide og forstyrrende grafiske romanen jeg noen gang har lest antakelig og nettopp det elsker jeg. Man sitter og har et sånt «hva i all verden er det jeg leser»-uttrykk hele tiden mens historien flyter fritt fra sjarmerende små ting og tang figurene finner på til figurer som slukes levende, alt sammen med den samme selvfølgeligheten og ååå, jeg har herved litt lyst til at flere skal lese denne grafiske romanen og som meg ha den herlige opplevelsen ved å lese en bok som er så sjarmerende motbydelig som denne her.

Svakheten ved denne boka ligger i at det strengt tatt ikke er noen klar historie. I stedet er det mer som ymse fragmenter. Det er også en svakhet at bokas helskjønne tegnestil nok vil gjøre at en del voksne kanskje vil tenke at dette er en bok for barn og ikke med det innse at denne boka på ingen måte er spesielt barnevennlig (om ikke barnet ditt er et ondt geni som fryder seg over å se museøyne spiddes og liknende absurde og grufulle hendelser i illustrasjoner som kan vekke assosiasjoner til Mummitrollet, har du et slikt barn er det med denne boka i himmelen). Utover dette fant jeg denne boka brilliant for ja det er en bok som på ingen måte vil appellere til alle siden den er veeeldig mørk og forstyrrende og bekymrende og umoralsk. Men samtidig er det noe merkelig sjarmerende ved alt sammen likevel og det er dessuten helt nydelig illustrert (skal avslutte denne anmeldelsen med et knippe eksempler), denne boka er faktisk direkte vakker om sant skal sies. Og det gjør det temmelig uvakre med tingene som skjer i denne boka enda mer genialt.

I alle fall, jeg syns denne boka var fenomenal og det bekymrer meg litt at jeg syns det, men ååå, denne boka er himla kul i all sin absurditet. Terningkast 5!

 

8 kommentarer
  1. Takk for lesetips! Jeg skal definitivt sjekke ut denne boka. Jeg likte at du beskrev den som “sjarmerende motbydelig”, det i kombinasjon med de über-søte tegningene fanget interessen hos meg 🙂 Kanskje låne den fra et folkebibliotek en gang jeg er innom et, ettersom vi ikke har den der jeg jobber.

  2. Jeg fikk også veldig lyst til å lese denne boken! Liker godt sånn som er litt utenom det vanlige, smått morbid og forstyrrende 😀 Holder på med The Sandman-serien av Neil Gaiman for tiden, og der er det mye i den retningen.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg