Oscar-tanker og Zootopia :)

Heisann! Det er søndag, livet er fint og jeg ble på fredag positivt overrasket av “Gone Girl” som var langt mer fascinerende enn jeg var forberedt på og som ga meg veldig lyst til å få lest boka den er basert på selv om det er krim-ish og sånn sett ikke helt min greie. Men på den annen side har jeg mål om å skrive krimerick i løpet av mandag senest, påskekrim i løpet av de neste tre ukene og krimnovelle innen 1. september som kan sendes inn til årets krim-konkurransen for i år og da er det kanskje lurt om jeg prøver å få lest noe krimaktig uansett. Ellers ble jeg positivt overrasket av “Zootopia” som var enda mer brilliant enn forventet og anmeldelse kommer lenger ned i dette innlegget. Før jeg kommer så langt er det Oscar-babbel på timeplanen.

Oscarbabbeldelen av dette innlegget

Det er Oscar natt til i morgen og jeg har mål om å få med meg det viktigste fra utdelingen på et eller annet mystisk vis, dvs. satse på at jeg finner så mye som mulig på Youtube i og med at INGEN norske kanaler sender det i år teit nok. Uansett er jeg som alltid spent på hvem som vinner og jeg har i noen kategorier noen favoritter, selv om det tidvis er basert på hvilken skuespiller jeg i utgangspunktet liker best i og med at det egentlig er ganske få av de nominerte filmene og slikt som jeg faktisk har sett. Hva angår beste film tror jeg “The Revenant” vinner for jeg har ikke sett den, men ut i fra det jeg har lest om den virker det som den definitivt fortjener både å vinne dette og beste regi. Personlig er jeg ellers litt skuffet og overrasket over at “Inside Out” IKKE ble nominert til beste film i og med at en animasjonsfilm i mine øyne fortjener denne prisen vel så mye som filmer med ekte mennesker og “Inside Out” i mine øyne er bedre enn både “Toy Story 3” og “Up” som i sin tid ble nominert til beste film. De første ti minuttene av “Up” er riktignok de beste ti minuttene i noen film i det hele tatt sånn jeg ser det, men der jeg med den og en rekke andre av Pixars filmer har likt begynnelsen en del mer enn midtdelen og slutten er “Inside Out” like brilliant hele veien og den skulle sånn sett vært nominert til beste film selv om den ikke ville vunnet. Når det gjelder beste mannlige skuespiller så har jeg bare sett “The Martian” og der syns jeg Matt Damon var helt fantastisk. Jeg tror imidlertid at det er langt mer sannsynlig at Leonardo DiCaprio (som jeg av en eller annen grunn aldri har falt helt for som skuespiller selv om han er kjempeflink, jeg tror det er noe med at jeg liker underdog-typen og DiCaprio utstråler en mer trygghet og selvsikkerhet generelt sett, men jeg vet ikke helt) eller Eddie Redmayne vinner og da er det fullt fortjent. Når det gjelder beste kvinnelige skuespiller heier jeg mest på Saoirse Ronan egentlig, mest fordi hun har en interessant look og det kuleste navnet og jeg syns hun er en veldig interessant skuespiller, men jeg tror det er mest sannsynlig at Brie Larson vinner og det er helt greit. Når det gjelder beste birolle syns jeg det hadde vært litt artig om Sylvester Stallone og Alicia Vikander vant uten at jeg har sett filmene de er med i enda. 

Og nå kommer vi til de kategoriene jeg syns er mest spennende, nemlig prisene angående animasjon siden jeg elsker animasjon og er ganske opptatt av det. Av de nominerte er jeg i første omgang temmelig overbevist om at “When Marnie was here” og “Boy and the world” ikke vinner. Jeg har ikke sett dem enda, men har mål om å få sett dem etter hvert og særlig “Boy and the world” høres veldig unik ut. Jeg tror dog begge disse filmene er litt for sære til å vinne. Når det gjelder de tre andre filmene blir det mer interessant. “Anomalisa” har absolutt en mulighet til å vinne tror jeg selv om jeg ikke har sett den for den har vunnet mange priser og hadde vært et spennende valg i og med at det er stop motion og det jeg har lest om den får det til å virke som en veldig moden animasjonsfilm som viser en annen side av hva animasjonsfilm kan være. “Shaun the Sheep Movie” er ellers spennende fordi jeg så den i januar og det er en av de mest sprudlende og oppmuntrende animasjonsfilmene jeg har sett og videre en stop motion-film som viste oss at en animasjonsfilm kan være usedvanlig underholdende selv om det bortimot ikke er en eneste replikk i hele filmen. Jeg håper og tror likevel mest at “Inside Out” vil vinne, ikke bare fordi jeg elsker den selv, men også fordi den har vunnet veldig mange andre priser og muligens er Pixars aller beste film. Men igjen, alle de nominerte virker spennende og fortjener det og en del av meg hadde syntes det var morsomt om en film som var stop motion vant siden det er en animasjonsstil som alltid har fascinert meg en hel del. Vi får se 🙂 Når det gjelder beste animerte kortfilm har jeg irriterende nok bare sett “Sanjay’s Super Team” og erfaringsmessig viser det seg alltid å være vanskelig å få sett Oscar-animerte kortfilmer. Ut i fra det jeg har lest om de animerte kortfilmene som jeg ikke har sett syns jeg dog “World of Tomorrow” høres svært interessant ut og tror den har best sjanser. Jeg heier ellers litt på “Sanjay’s Super Team” fordi den med sitt fokus på hinduistiske guder som superhelter har en temmelig unik historie og ellers er en veldig stilig animert kortfilm som viser Pixar på sitt beste kortfilmmessig sett og jeg blir på ingen måte overrasket om den vinner.

Jeg heier ellers mest på “Cinderella” når det gjelder kostymer for omg, den filmen har dødsfine kjoler. Jeg har ingen favoritter når det gjelder sanger og musikk generelt sett og syns 2015 ikke var så interessant på den fronten. Jeg tror ikke det skjer, men håper “Inside Out” vinner beste originale screenplay siden den er fryktelig smart skrevet og ut i fra det jeg vet om dokumentarene (som jeg heller ikke har sett enda) heier jeg mest på “Amy”, en film jeg forøvrig har veldig lyst til å få sett og håper dukker opp på Netflix etter hvert eller noe sånt. Utover det håper jeg “The Martian” vinner i alle fall en pris eller to siden det var en av mine favorittfilmer fra i fjor definitivt, men vi får se. Uansett er det spennende.

*

Og nå ble Oscar-bablingsdelen ganske mye lenger enn jeg regnet med og jeg skal hoppe bukk over annen babbel og gå rett til anmeldelsesdelen av dette innnlegget siden ååå, jeg har sett “Zootopia” og den var brilliant. Her kommer det en trailer og deretter min anmeldelse. God fornøyelse og så kommer nok neste innlegg om to, tre dager antakelig 🙂

 

Zootopia

 

Da jeg dro på kino for å se denne filmen regnet jeg med at jeg kom til å like den siden jeg har digget alle trailere og klipp jeg har kommet over og animasjonen er helt nydelig. Det jeg ikke var forberedt på var hvor himla smart og brilliant «Zootopia» er for den er virkelig awesome deluxe og en film absolutt alle burde se. Samtidig er det muligens Disneys smarteste og mest moderne animasjonsfilm så langt og ja, jeg elsket hvert sekund.

Uansett, hvis man prøver å oppsummere «Zootopia» (eller «Zootropolis» som er den norske tittelen) så høres det ikke så unikt ut. I en verden der alle er dyr som lever sammen i harmoni møter vi kaninen Judy Hopps som flytter til storbyen Zootropolis for å bli politi, noe hun er den første kaninen til å gjøre. Der finner hun ut at Zootropolis slagord om at man kan være hva som helst uavhengig av hvilket dyr man er ikke stemmer 100 % og blir ikke tatt på alvor, men hun ser sitt snitt til å endre dette da hun finner en sak som hun får 48 timer til å løse. For å løse denne saken må hun samarbeide med den slu reven Nick Wilde og så blir det en spenningsfylt eventyrkomedie med mange originale twister som underholder fra ende til annen. Og egentlig kunne denne filmen hett «Tv Tropes: the Movie» siden dette er en film som på mange måter spiller på mange kjente filmkonvensjoner og der det er mye som er sett før, på samme tid som den likevel klarer å bruke det som kan virke kjent til å skape noe eget som føles veldig unikt likevel. Dessuten virker det også litt som om målet for denne filmen ikke har vært å lage verdens mest originale animasjonsfilm ever, men heller lage en smart og fargerik film som er super underholdning og i så måte lykkes den med glans.

For det første elsker jeg karakterene. Man får masse sympati med både Nick og Judy og de er interessante å følge og utover det er det en rekke biroller som hver på sin måte er super og minneverdig. Jeg liker også hvordan karakterene her er så realistiske for det vises hvordan alle karakterene i denne filmen har aspekter ved seg som ikke er så gode, men samtidig også gode egenskaper. For personer er sjelden 100% gode eller 100% onde, i stedet er det en slags balansegang og de siste årene har Disneys animasjonsfilmer blitt flinkere og flinkere til å gjenspeile dette, noe som er supert. Og ååå, denne filmen er forbausende smart og sofistikert og tar opp en del temaer som i dagens nyhetsbilde er svært aktuelle. Dette er dessuten en Disney-film som ikke er redd for å gjøre narr av Disneys egne filmtradisjoner og som dessuten har en masse referanser til tidligere (og kommende) Disney-filmer som blir en bonus til folk som meg som er litt vel opptatt av Disney-filmer om sant skal sies siden mange av disse referansene går over hodet på folk som har et mer avslappet forhold til Disney og heller ser Disney-filmer i ny og ne i stedet for å insistere på å få med seg alt. Den forrige setningen er den der jeg på en snill måte gjør litt narr av meg selv 😉 Ellers er jo et trekk med Science Fiction at de forteller om samtiden med å fortelle om fremtida og i liknende stil forteller «Zootopia» en historie om mennesker pakket inn i en historie om dyr. Mens det at dette er dyr er viktig hele veien er dette i bunn og grunn en film som handler om vårt samfunn og det viser hvordan man ved å skape en distanse til et emne (dvs. ved å la karakterene være dyr eller la handlingen skje i fremtiden i Science Fiction) gjør at man klarer å se budskapet bedre fordi man ser det fra et nytt perspektiv. Og dette ble skikkelig digresserende, men poenget mitt er i alle fall at «Zootopia» er så himla smart og velskrevet at jeg elsker den for det og tror mange vil like dette aspektet vel så godt som jeg.

Ellers er animasjonen nydelig og der jeg noen ganger tenker at en film kunne ha tjent på å være tegnet i stedet for dataanimert er det her skapt noe så elegant, fargerikt og nydelig at jeg ikke kunne sett for meg denne filmen i noen annen stil enn den som den har. «Zootopia» er nydelig å se på og skikkelig atmosfærisk og kul og jeg elsker det.

Om «Zootopia» likevel mangler noe så er den ikke like følelsesfylt som mange tidligere Disney-filmer. Noen av Disneys filmer er så fulle av følelser at det nesten blir for mye av det gode, men her ler man jo godt og det finnes absolutt rørende øyeblikk, men i hovedsak føles det som en film der det er mer fokus på å fortelle en god historie enn å gjøre seere til emosjonelle vrak. Dette gjør kanskje at den sånn sett ikke vil være blant de Disney-filmene man husker aller best i ettertid, men samtidig er det også et forfriskende grep og en film man alltid kan kose seg med. Jeg syns heller ikke musikken var like minneverdig som i en del andre av Disneys animasjonsfilmer selv om den absolutt funker. Like fullt er dette bare småting og ååå, denne filmen er super og kul og smart og sympatisk og virkelig noe både barn og voksne kan kose seg med. Terningkast 5!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg