Der jeg anmelder Rent fordi Lørenskog Hus sin oppsetning var awesome =D

Heisann. Jeg vurderte litt å vente til i kveld med å blogge fordi jeg nå har to ukommenterte innlegg etter hverandre (og med dette egentlig risikerer et tredje), men jeg må prøve å ikke bry meg om sånt, det er nok sunnest i lengden. Dessuten er jeg helt åpen for å selv kommentere ukommenterte innlegg under pseudonym om jeg blir for desperat så ting ordner seg uansett 😉 (Som en kort oppsummering av de to forrige innleggene så var Zootopia en skikkelig fargerik, smart og brilliant animasjonsfilm og jeg leste veldig mye bøker og så flere fine filmer i februar.)

I alle fall er livet fint og jeg er visst plutselig med på en jobbgruppe nå som basically betyr at jeg ikke sitter alene på Fretex sitt datarom hver dag og skriver søknader, men i stedet søker på jobber i en gruppe sammen med andre jobbsøkere på et annet sted og annet tidsrom hver dag, noe som har sine positive sider og sine dårlige sider, men i alle fall betyr at jeg treffer mennesker i litt større grad enn jeg gjorde før og det er jo fint. Uansett tenker jeg at dette kan gjøre det lettere å knytte nettverk og slikt kommer jo alltids godt med. Dessuten er det litt mindre muligheter til å kaste bort tid på å spille nettspill i stedet for å gjøre fornuftige ting og det er nok en fin ting det og.

Ellers er planen for dagen å dra på Hovedfilialen for å låne masse bøker og lese dagens aviser, jeg fikk i går tak i en ny fargeleggingsbok (for jeg har jo bare fem fra før eller noe sånt) og en ny genser siden jeg hadde en tilgodelapp på Ark Bokhandel og rett og slett ikke klarte å dy meg da jeg tittet innom H&M på Metro senteret, jeg har veldig lyst på vårligere vær og jeg syns generelt sett livet er ganske ålreit for tida selv om jeg ikke aner når min neste mulighet til å dra på teater vil dukke opp (kjenner jeg meg selv rett dukker det nok opp snart uansett). 

Men da tenkte jeg å poste en skikkelig lang og grundig anmeldelse siden jeg så musikalen Rent i går og det var veldig fint. Her er først to herlige versjoner av Seasons of love:

Dette er fra “Rent Live” der musikalen er filmet live fra scenen i Broadway og ååå, han mannen som synger “bridges she burned or the way that she died”-delen særlig er både kjekk og såå flink, men yay, de er dødsflinke alle sammen.

Og her er det fra filmen fra 2005 og hei, Traci Thoms som spiller Joanne og har det ene solopartiet, kan ikke du bare låne bort sangstemmen din til meg eller noe sånt, du synger så himla fint. Og yay, det er så mange skuespillere jeg liker i begge versjonene og jeg elsker budskapet i denne sangen og ja, yay <3

Da kommer min anmeldelse av oppsetningen jeg så i går og så kommer neste innlegg mandag eller tirsdag regner jeg med. Vi bables og god fornøyelse!

Rent

 

Da jeg leste at Lørenskog Hus skulle sette opp Rent visste jeg med meg selv at det var noe jeg var helt nødt til å se. Ikke fordi Rent som musikal nødvendigvis er noe nytt for meg for jeg har sett ymse versjoner av Rent før, men fordi dette ville bli en etterlengtet mulighet til å se en profesjonell oppsetning av Rent in real life og fordi jeg dessverre ikke fikk sett det sist Lørenskog Hus satte opp storslagen musikal (Jesus Christ Superstar i 2014). Dessuten så er jeg veldig glad i Rent som musikal, det er fra Rent jeg har hentet ringetonen min (Take me or leave me) og dette er i det hele tatt en musikal jeg har vært veldig glad i lenge. Og ååå, Lørenskog Hus sin oppsetning av Rent var skikkelig bra.

Uansett, Rent er en musikal fra 1996 (dvs. har den faktisk 20-årsjubileum i år) der Jonathan Larson sto bak boka, musikken og sangtekstene. Den er løst basert på Puccinis opera «La Bohème» og dreier seg om noen kunstneriske venner på tidlig nittitall som sliter med å betale husleie, aids og hiv og å nå drømmene sine. Vi følger filmskaperen Mark, låtskriveren Roger og Mimi, performance artisten Maureen og Joanne og Angel og Tom Collins (som pleier å si Collins først på en måte som egentlig er litt James Bond-aktig) og så handler det om kunst og sykdom og kjærlighet i en musikal som starter med å spørre hvordan man måler et år i et liv og konkluderer med at man måler det i kjærlighet.

Og jeg er litt håpløs på synopsiser, men ååå, denne musikalen er veldig fin og også en musikal jeg kjenner veldig godt, kanskje litt for godt til og med i og med at litt av spenningen forsvant siden jeg hele tiden visste hva som kom, men det føltes så verdt det likevel. Dessuten er det en magi i å sette i salen og se en musikal og så vite at jaaaa, nå kommer en sang jeg virkelig elsker og så fryde seg så inni hampen mens den går i gang og man jubler inni seg 😉

Lørenskog Hus sin oppsetning av Rent er i alle fall veldig verdt å se uansett hvor godt man kjenner musikalen i utgangspunktet (selv om det hjelper å vite i alle fall litt om hva man kommer til). Det er godt formidlet med en enkel scenografi som funker optimalt og supre musikere og flere fortryllende øyeblikk (som når det «snødde» på scenen for eksempel). Dessuten liker jeg hvordan de fleste sangene var oversatt til norsk samtidig som noen av sangene forble på engelsk, det er et valg som jeg personlig hadde sansen for (selv om det føltes litt uvant å høre noen av sangene på dialekter som jeg ikke har hørt dem på før, men det var jo bare en vanesak). Og ååå, skuespillerne var fantastiske.

Mens alle skuespillerne og hele ensemblet i det hele tatt gjorde en super innsats føles det relevant å trekke frem noen høydepunkter. Vi har for eksempel Eirik Risholm Velle som Mark og han var helt fenomenal både angående skuespill og sang, vi har Jenny Langlo som jeg føler virket bittelitt nervøs i begynnelsen (men så var det også premieren), men som fra «Out tonight»-sangen var helt brilliant, vi har Kirsti Sørlie Hansen og Anette Amelia Larsen i ypperlig samspill som henholdsvis Joanne og Maureen og Kirsti Sørlie Hansen særlig fikk virkelig vist seg som en svært dyktig vokalist. Jeg syns ellers Morten K. Remberg funket optimalt som Tom Collins, Knut Marius Djupvik var en god Roger og at Daniel Stähler var en flink Benny. Sist, men ikke minst hadde vi Tooji som Angel, noe som visste seg som helt genial casting i og med at han passet helt perfekt i den rollen og nå har jeg basically nevnt alle hovedskuespillerne, men de var så flinke alle sammen både hva angår skuespill og fine sangstemmer at det føltes som noe jeg var helt plent nødt til.

Så ja, dette var en svært fin teateropplevelse og om det er noen svakheter føler jeg at det ligger mer i selve stykket i seg selv enn innsatsen siden det er noen dramaturgiske elementer med selve musikalen Rent jeg føler kunne vært gjort annerledes og kanskje bedre (men der er det igjen viktig å huske at Jonathan Larson som står bak Rent tragisk nok døde rett før første prøveforestilling av Rent og sånn sett ble forhindret fra eventuelle omskrivninger som kanskje ellers ville skjedd). Jeg tror også at jeg kjente musikalen litt for godt fra før til å virkelig klare å gi meg helt hen, men igjen så handler det mer om meg enn selve oppsetningen.

For ååå, dette var skikkelig bra. Godt regissert, koreografert, flott musikk og spill, flotte fremførelser av særdeles brilliante sanger som med rette har blitt musikalsanger jeg stadig kommer tilbake til og ja, det er egentlig ingenting å kommentere på. Og for min del manglet kanskje det lille ekstra som gjør at en musikal blir helt perfeksjon, men en særdeles sterk femmer fortjener dette stykket definitivt for det er en av de beste teateropplevelsene jeg har hatt så langt i år (og for de fleste hadde ikke det hørtes så storslagent ut siden det kun er femte mars, men jeg har sett «Tenk om», «Märtha: The Musikal» og «Nattens umusikalske dronning» allerede i år så 2016 har allerede vært fullt av fine teateropplevelser.

Like fullt, dette er et av årets klare høydepunkter, il til teateret!

5 kommentarer
  1. Når det gjelder ukommenterte innlegg er det nok bare noe vi må godta. I 2003 til 2007 ca var det mye lettere å være i aktiv kontakt med leserne og man fikk kommentarerer jevnere. Men jeg tror alle likerknappene har gjort det vanskeligere å få kommentarer enn før.
   Ellers seasons of love er rett og slett vakker. 🙂 Og jeg fikk voldsomt lyst til å se denne oppsetningen (jeg elsker Rent.) etter din gode vurdering.

  2. Jeg innser det litt selv at man bare må godta ukommenterte innlegg, men frem til nå har jeg klart å unngå det på to blogginnlegg på rad og jeg vil jo fortsatt at ting skal bli lest, dessuten føler jeg at jeg gjør alt riktig med å kommentere andre blogger mye og blogge jevnlig selv og alt det der, jeg syns det burde hjelpe. Men igjen, jeg kan jo bare kommentere selv under pseudonym hvis jeg får for lyst til at et innlegg ikke skal stå ukommentert, det ordner seg.
   Uansett, ja, oppsetningen av Rent som jeg så var kjempebra og Seasons of Love er nydelig, en virkelig fin sang =D

  3. Jeg tror det er genrelt over hele linja at kommentarene synker, men jeg tror endel folk leser mer enn de kommenterer. Synd for kommunikasjonen med leserne er veldig fin og jeg savner det, men samtidig er det ikke bare derfor jeg blogger og jeg skatter hver eneste tilbakemelding. 🙂

  4. Også har jeg vel også landet på at jeg ikke jakter kommentarene for kommentarene selv. Å få kommentar bare for å få kommentar er aldri hensiktsmessig. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg