Musikaler jeg vil se oppsatt i Norge del 1 =D

Heisann, det er mandag og denne uka blir sikkert fin selv om det ser ut til at jeg blir nødt til å være med på et møte i blokka mi som høres innmari kjedelig ut på torsdag av ymse grunner (noe som går ut over ting jeg pleier på torsdager og egentlig bare er upraktisk). Ellers har jeg i det siste vært litt for opptatt av kommentarer på bloggen min fordi det ikke har vært så mange av dem i det siste (og når jeg heller ikke har så mye hell når det gjelder jobbsøking, konkurranser eller ting jeg sender inn til tidsskrifter og skrivekonkurranser føles det ekstra irriterende), men det slo meg i helgen at dette kan brukes til noe positivt. Nå har jeg jo friheten til å blogge om ting og tang som jeg ikke har blogget om fordi jeg har tenkt at det antakelig ikke interesserer andre enn meg. Dvs. skal jeg skrive et fryktferdelig nerdete innlegg om musikaler i dag 😉

Før jeg kommer så langt tenkte jeg dog å smile over tingene som tross alt er flott for tiden. Som at jeg så Rent på fredag og den var fantastisk, som at jeg lånte såå mye fristende og fint på biblioteket på lørdag, som at jeg har en ny fargeleggingsbok som snart skal tas i bruk og som at denne uka vil inneholde loppemarkedhygge, spillkveld på Humanismens Hus, flere kafébesøk og generelt sett mye trivelig. Men da tenkte jeg å vie resten av dette innlegget til det første av det som sikkert vil være flere innlegg etter hvert om musikaler og teaterstykker som burde settes opp i Norge (dvs. Oslo). 

Vi innleder med en musikalsang fra musikalen 13 (som ikke vil være med på lista mi, men som så absolutt er en musikal jeg gjerne skulle sett):

Denne sangen heter “What it means to be a friend” og den er så fin 🙂

6 musikaler i villkårlig rekkefølge som burde settes opp i Norge (dvs. Oslo og omegn), hvilket teater som burde sette de opp og hvorfor – del 1

Et kjent faktum er at jeg elsker musikaler og at jeg ideelt sett skulle sett alt som fantes av musikaler. Det lar seg dog ikke gjøre dessverre, men i disse innleggene skal jeg ta for meg musikaler som jeg ikke tror at noen har satt opp i Norge før og som jeg virkelig kan se for meg på en norsk scene. Jeg kommer her til å la være å ta med musikaler som jeg er usikker på hvor godt hadde funket på norsk og jeg kommer også i hovedsak til å droppe å ta med musikaler som er for nye på Broadway siden jeg skal prøve å være bittelitt realistisk i alle fall. Jeg kommer dessuten til å holde meg til Oslo (og evnt. Lørenskog) når jeg teoriserer om hvilket teater jeg kan se for meg at kler hver musikal best siden det er der jeg har sett musikaler her til lands og det er her teatrene jeg kjenner best holder til. Sist, men ikke minst kommer jeg til å ha minst et innlegg som handler spesifikt om teater i stedet for musikal etter hvert. Da setter jeg i gang og det er helt villkårlig at jeg har tenkt å nevne seks musikaler hver gang, det var bare det som passet meg best. Titlene på musikalene vil ellers fungere som en link til en Youtube-video med en sang fra musikalen som jeg er særlig fan av. La meg gå i gang!

1) Into the woods

Into the woods er et naturlig valg i og med at det er en av mine definitive yndlingsmusikaler og mens jeg har sett filmversjonen som kom i fjor og en annen film der det var filmet live fra Broadway i 1990 (eller noe sånt) så er dette en musikal jeg har ekstremt lyst til å få sett in real life. For denne musikalen er eventyrlig, den er himla smart og genial og den er en av mange grunner til at jeg syns Stephen Sondheim er fantastisk. Hva angår teater ser jeg aller mest for meg at Into the woods ville passet perfekt på Det Norske Teatret og da ikke bare fordi det godt mulig er det teateret jeg liker aller best med hensyn til skuespillere og stemning. Det handler vel så mye om at Sweeney Todd i fjor bekreftet langt på vei at Sondheim og nynorsk er en fantastisk kombinasjon og en kombinasjon som jeg gjerne vil se mer av. Og Into the woods er dessuten en såpass fenomenal musikal at jeg vil at flere skal oppdage den, noe som igjen hadde skjedd om Det Norske Teatret satte den opp.

2) Fun Home 

Det er muligens teknisk sett litt urealistisk å se for seg denne musikalen i Norge med det første siden den hadde premiere på Broadway i fjor, men samtidig så er det virkelig en musikal jeg har veldig lyst til å se i og med at det er en musikal som er spesiell i form av å være første musikal basert på en grafisk roman og dessuten en oppvektsfortelling om homofili som føles original på veldig mange måter og som med rette vant Tony Awards for beste musikal i fjor. Og igjen ser jeg for meg Det Norske Teatret og på noen måter er det litt rart kanskje i og med at Fun Home har noen karakterer som spilles av barn og man langt oftere ser barn på scenen i musikaler på f.eks. Folketeateret eller Oslo Nye Teater, men samtidig føles dette som nettopp en slik musikal der Det Norske Teatret kunne hatt barneskuespillere med siden dette er en musikal som hadde passet svært godt i repertoaret til et teater som allerede har tatt sjanser med en nyere og for noen mer ukjent musikal i form av Next to normal, en musikal jeg føler at Fun Home minner en del om. Og ååå, jeg tror dette kunne blitt en stor suksess, det er en så sterk og klok musikal at det kunne gitt en sår og vakker teateropplevelse som hadde vært super. 

3) Wicked 

Mens mange av musikalene på denne listen er musikaler jeg ikke har sett på scenen, men heller kjenner fra filmversjoner og å ha lyttet dødsmasse til musikalcden, så har jeg faktisk sett Wicked (sommer 2010 i London med Rachel Tucker som Elphaba). Dette stopper meg ikke fra å ha lyst til å se denne musikalen igjen og veldig gjerne i Norge, noe som burde kunne være mulig i og med at den tross alt har blitt satt opp både i Finland og i Danmark og det sånn sett ikke er utelukket å se den i Scandinavia. For Wicked er direkte episk på innmari mange måter og musikken er fantastisk og jeg kan så godt se for meg denne musikalen på Folketeateret som er det mest Broadway-aktige teateret i Oslo og som flere ganger har visst hvor godt de behersker de storslagne musikalene som virkelig er fulle av følelser. Wicked og Folketeateret hadde med andre ord vært supert.

4) A Gentleman’s Guide to Love and Murder

Mens dette ikke er blant de musikalene jeg har lyttet mest til så er det en musikal jeg har skikkelig lyst til å se. Her handler det om en ung mann som finner ut at han er den niende i rekken til å vinne en stor familieformue og da må han få kvittet seg med de andre åtte kandidatene som så vidt jeg vet alle spilles av samme skuespiller. Og så handler det om mord og kjærlighet i en musikal som jeg kan se veldig godt for meg på Det Norske Teatret siden de satte opp Shockheaded Peter som viste hvor himla godt de takler litt morbide og sære musikaler, noe man absolutt kan karakterisere A Gentleman’s Guide… som selv om den kanskje ikke er så sær likevel i og med at den vant Tony Awards for beste musikal for noen år siden. Dette er uansett en musikal som jeg er overbevist om at er skikkelig underholdende og morsom til tross for at det til dels handler om død og sånt og jeg tror også at den er veldig smart så derfor. Kom igjen, Det Norske Teatret, det kunne vært helt konge!

5) Ringeren i Notre Dame

Det er flere Disney-filmer som har blitt musikaler og likevel føler jeg at dette er en av de Disney-musikalene jeg har mest lyst til å se, paradoksalt nok fordi den også er den minst Disney-aktige av dem alle. Filmen er en av de mest modne og kloke animasjonsfilmene Disney har skapt og musikalen har tatt dette enda lenger og skapt noe som på mange måter minner en hel del om Les Miserables (som jo også er basert på en bok av Victor Hugo) og som jeg har utrolig lyst til å se siden det er sårt og vakkert og tankevekkende og litt deprimerende til tider på en måte som gjør at jeg garantert ville gått ut av salen i en transe, nærmest hypnotisert og så full av følelser at det nesten boblet over. Dessuten skal denne musikalen faktisk settes opp i Danmark nå til høsten (i en produksjon jeg har et ikke særlig hemmelig mål om å få sett) og da kan de vil sette den opp i Oslo også, mer spesifikt på Folketeateret. Grunnen til at jeg ser for meg denne musikalen på akkurat Folketeateret er at de er skikkelig gode på de store musikalene og denne musikalen er storslagen deluxe, dessuten hadde dette vært en mulighet for Folketeateret til å vise at de ikke bare er himla gode på familiemusikaler som Mary Poppins og Annie, men også ting som musikalversjonen av Disney’s Ringeren i Notre Dame som hadde vist en annen side av dem som kanskje bunner dypere.

6) Thoroughly Modern Millie 

Denne musikalen er basert på filmen med samme navn (der Julie Andrews har hovedrollen) og er musikalen Sutton Foster vant sin første Tony Awards for. Det er også en musikal med ekstremt fengende musikk og masse sjarm som jeg ser skikkelig godt for meg på Oslo Nye Teater. Her tenker jeg Oslo Nye Teater i hovedsak rett og slett fordi mange av mine beste musikalopplevelser på Oslo Nye Teater har hatt en historisk ramme rundt tidlig 1900-tall og jeg føler at Thoroughly Modern Millie passer så godt inn sånn sett. Dessuten er Millie en fantastisk rolle og de kunne hatt f.eks. Heidi Ruud Ellingsen i hovedrollen eller noe sånt, det kunne vært brilliant. Og jeg tror dette er en musikal som kunne underholdt mange og hatt absolutt potensiale til å bli en stor suksess. Så ja, dette hadde vært gøy.

*

Da har jeg valgt noen musikaler som jeg gjerne skulle sett på norske scener. Dette innlegget vil på et eller annet tidspunkt få oppfølgere så det er bare å følge med og så få vi se når det dukker opp. Uansett har jeg hatt det veldig gøy med å nerde om musikaler så yay!

Neste innlegg kommer ellers antakelig på torsdag så da bables vi 🙂

 

 

4 kommentarer
  1. Jeg er som kjent ikke fullt så opptatt av musikaler som det du er, men jeg har jo fått sett noen her i Norge, for eksempel Shockheaded Peter og Sweeney Todd, og jeg trur nok også jeg ville sett en hel del flere om de hadde blitt satt opp i Norge (og kanskje særlig på Det Norske ;)). Interessante valg, hadde nok endt opp med å se væffal Wicked og Into the Woods sjøl om de blei satt opp her til lands!

  2. Kult at du har fått sett Shockheaded Peter og Sweeney Todd og at du, til tross for at du ikke er like opptatt av musikaler som meg (noe det uansett godt mulig ikke er så mange som er), hadde vært åpen for å se flere musikaler om de ble satt opp i Norge. Og Into the woods og Wicked hadde vært fantastisk å se i Norge. Dessuten hurra for Det Norske Teatret som nok er mitt yndlingsteater generelt sett =D

  3. Wicked har jeg kun sett online, men kjenner historiene og sangene godt. Har tenkt å se den med en venn i høst dersom hans doktorgrad går bra og han får tid. Men gjerne i Norge, au 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg