Den glade enke

Heisann! Det er fredag, helgen blir fin fordi “Kvitebjørn Kong Valemon” på teater og “Jungelboken” på kino (de vil anmeldes i de neste to blogginnleggene mine tenker jeg) og jeg har verdens beste bror som hjalp meg på Zelda-spillet mitt slik at jeg kan komme videre 😉 Ellers så jeg jo altså “Den Glade Enke” i går, men før jeg babler mer om det tenkte jeg å bable om litt andre ting. Som at det er fryktelig kjipt at Prince døde i går. Jeg skal innrømme at jeg ikke har hatt så sterkt forhold til Prince, men han var jo et stort talent og med sine 57 år slett ikke så veldig gammel heller og det virker som om alle kjendisene dør i år og det er teit. 

Her var en fin hyllest til Prince med skuespillerne i den nyeste oppsetningen av The Color Purple, de synger sååå fint <3

En fin ting dog er planene mine om å bruke kvelden til å kose meg med Idol og at Google har helt nydelige Google doodles i dag i forbindelse med at det visstnok er Jordens Dag. Det er også fint at boka jeg leser for tiden, “The girl with all the gifts” er skikkelig interessant og en fascinerende twist på zombie-sjangeren 🙂

Men da tenkte jeg å poste en trailer for Den Glade Enke og deretter min anmeldelse av musikalen og så kommer neste innlegg sannsynligvis på mandag. Vi bables og god fornøyelse!

Den glade enke

Da jeg leste at Oslo Nye Teater skulle sette opp operetten Den Glade Enke som musikal var en del av meg først litt usikker rett og slett fordi det var noe jeg ikke kjente noe til fra før i det hele tatt. Vanligvis om jeg ikke har sett en musikal på teater før så har jeg i det minste lyttet massevis til musikken på Spotify og cd-er og her var det plutselig noe som var helt upløyd mark. Samtidig var dette også mye av moroa da jeg var på teater og faktisk så Den Glade Enke fordi jeg for en gangs skyld ikke visste hva som ville skje og ikke kjente til musikken fra før og slikt, jeg fikk gleden av å bli overrasket og siden jeg vanligvis har som problem at jeg har for mange forventninger og vet for mye om musikaler på forhånd så føltes det befriende med en teateropplevelse som ga meg noe annet.

Og dette var en litt digresserende begynnelse, men poenget er i alle fall at jeg var på teater uten å vite særlig mye mer enn tittelen, at det var en musikal og at det var kule folk som var med på forhånd og det var ganske kult.

Den Glade Enke er ellers opprinnelig en operette i tre akter som ble uroppført i Wien i 1905. Det handler om den glade enken, om kjærlighet og så er det litt intriger og forvirringer og sirkus og slikt og så mye mer enn det har jeg egentlig ikke tenkt å si om plottet på forhånd siden dette er en forestilling der man tjener på å bli overrasket underveis. Det jeg skal si er dog at de på Oslo Nye Teater har beholdt mye av Franz Lehárs opprinnelige musikk til operetten, men også blandet det med mer moderne rytmer i en stilsikker miks som har resultert i en musikal der musikken er fantastisk fra ende til annen og det er eleganse og kaos i kombinasjon på en måte som ikke kan annet enn å imponere og inspirere. Måten denne operetten har blitt modernisert og samtidig holder på det klassiske oppe i alt sammen er brilliant og det er skikkelig stilig i tillegg så yay!

Uansett så er denne musikalen noe av det mest gjennomførte jeg har sett på lenge. Mens det er andre musikaler jeg har sett i år som jeg har likt bedre så føles denne aller mest komplett på en måte i form av at absolutt alt gjøres med teknisk perfeksjon. Det er dansere av høyeste kaliber, det er nydelige sangnumre, det er skuespill som er helt topp og det er scenografi og koreografi som videre viser hvordan denne musikalen føles som et overskuddsprosjekt der alt klaffer. Og mye av dette skyldes også skuespillerne og der vil jeg trekke frem noen som jeg personlig likte ekstra godt. Vi har for eksempel Herborg Kråkevik (som jeg nå har fått skikkelig lyst til at skal være deltaker på neste sesong av Stjernekamp) som synger helt nydelig og i tillegg er full av sjarm, attitude og eleganse som Hanna Glawari. Vi har Hans Marius Hoff Mittet som grev Danilo Danilowitsch og som igjen viser seg som en fantastisk skuespiller så vel som vokalist. Jeg likte Petter Vermeli og Mari Lerberg Fossum skikkelig godt og ååå, Kari Ann Grønsund og Anders Hatlo har jeg skikkelig sans for bortimot uansett og dette var intet unntak. Også Sindre Postholm da, som funker litt som limet som binder alt sammen og i tillegg er et sånt multitalent som spiller, synger og ikke minst stepper med største selvfølgelighet. Og ååå, danserne, sangerne, orkesteret og alle de involverte er så fantastiske og dyktige og det er jo fenomenalt.

Når det likevel er noe som mangler så ligger det litt i at jeg syns det ble litt forvirrende og kaotisk til tider, noe som for så vidt også vel så mye er en positiv ting i form av at denne musikalen så visst inneholder en smule galskap, men det er kontrollert galskap og systematisk kaos der man skjønner at alt som kan virke en smule tilfeldig egentlig er nøye planlagt. Jeg syns ellers at den udefinerbare magien som gjør at jeg virkelig elsker enkelte musikaler mangler litt og jeg klarte ikke å gi meg helt hen hele veien på den måten jeg helst vil. Samtidig handler dette om småting og en skal ikke glemme at det meste her funker skikkelig godt og at jeg hadde det utrolig gøy mesteparten av tiden.

Og dette føles virkelig som en av de viktigste musikaloppsetningene Oslo Nye Teater har satt opp. Ikke fordi det de har satt opp tidligere nødvendigvis har vært dårligere, men fordi alt føles så himla gjennomført her. Det er så presist koreografert og orkestrert, det er så god timing, det føles i det hele tatt så smart og stilfullt og det er derfor denne musikalen fortjener en klar femmer som dessuten er en skikkelig sterk femmer. Hurra for Den Glade Enke!

4 kommentarer
  1. Nå har ikke jeg sett denne musikalen overhodet, men utfra traileren skjønner jeg hva du mener, utrolig kule kostymer, mye fin dans, gode sangere og gjennomført scenografi. Hurra for flotte teateropplevelser!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg