Der jeg blant annet anmelder filmen “Et helt halvt år”

Heisann! Det er tirsdag, livet er ålreit og jeg syns værvarslene er for negative siden været i dag for eksempel har vært yndlingsværet mitt (lettskyet med vind og rundt 20 plussgrader), mens Yr har sånne værvarsler som er sånn “hulk, hulk, det er ikke spådd kraftige høytrykk fremover” som om det er det man ønsker seg mest. Personlig syns jeg 25 plussgrader eller mer blir slitsomt ganske fort og at lettskyet med rundt 20 plussgrader og litt vind er det mest behagelige jeg vet og det er jo slik det ser ut til å bli mest av i alle fall på østlandet fremover sånn utenom en og annen regnværsdag som igjen skaper mindre skogbrannfare. Hva er vel det å klage over?

Ellers leser jeg fine bøker, jeg koser meg med nyeste sesongen av Orange is the new Black, jeg spiller for mye nettspill (seriøst, jeg har fått helt dilla på slike sider som denne), jeg har endelig tatt meg sammen de siste dagene og skrevet mer på Gatelykt-prosjektet selv om det nok vil ta enda mer tid enn først forventet å få klart et førsteutkast og om vi ser bort i fra at jeg har vært litt småforkjøla de siste dagene så er livet mest en fin dings (og det finnes masse jeg sikkert kan bekymre meg i vei for, men det er så mye mer trivelig å fokuserer på det positive). 

Dessuten har jeg fått tak i “The Color Purple”-musikalcden jeg bestilte og den er kjempefin og jeg har blitt skikkelig fan av Cynthia Erivo i det siste for herre jemini så fantastisk flink hun er til å synge. Her kan man se henne synge “I’m here” som er den fineste sangen i “The Color Purple” (som også finnes som bok og film som jeg har mål om å få lest og sett i løpet av sommeren):

Denne sangen er så fin <3 

Men da tenkte jeg å poste en trailer og deretter min anmeldelse av filmen “Et helt halvt år” og så kommer neste innlegg om noen dager tenker jeg. Vi bables og god fornøyelse 🙂

Advarer om en stor fare for spoilere i traileren. Det er ikke sikkert at det er noe stort problem, men om du ikke har lest boka eller sett filmen og ikke vil spoiles ville jeg være litt forsiktig med å se traileren, ikke minst fordi jeg tror jeg har klart å skrive en ganske grundig anmeldelse av filmen der jeg også kommenterer kritikk denne filmen har blitt møtt med uten å spoile hva som skjer. Bare en liten kommentar til ting før anmeldelsen min.

Et helt halvt år ? filmen

Da boka «Et helt halvt år» av Jojo Moyes var skikkelig populær for noen år siden brydde jeg meg ikke så mye siden jeg egentlig ikke leser så mye bøker som kommer i kategorien chick lit. Så fant jeg en norsk utgave av boka til salg for kun 99 kr og hadde et gavekort på Ark Bokhandel og vips og sånn jeg ser det så er dette en fin bok. Ikke en ny favoritt kanskje, men velskrevet, engasjerende og mens det tilsynelatende er en typisk romantisk dramakomedie har den et ganske seriøst tema tross alt. Og nå har jeg også sett filmen og det er en del av meg som har skikkelig lyst til å spoile i vei, bare fordi det er så mye jeg har lyst til å prate om som det er vanskelig å prate om uten å med det røpe for mye om hva som skjer. Jeg skal likevel prøve og nevne litt kort om hvordan denne filmen, så vel som boka, har møtt en del kritikk. Mye av denne kritikken dreier seg om historiens behandling av temaet handikapp og et skjebnesvangert valg en av karakterene vurderer å ta som noen tolker som at filmen og boka påstår at et liv med et handikapp ikke er verdt å leve. Personlig er jeg dog uenig i mye av denne kritikken, ikke fordi jeg nødvendigvis syns alle valgene som tas er de riktige, men fordi jeg føler at boka så vel som filmen virkelig viser at dette bare er en måte å takle et alvorlig handikapp og ikke nødvendigvis den riktigste måten. Det er aldri slik at filmen eller boka fremstiller det som om valget som tas i historien er det valget alle i en liknende situasjon bør ta, det vises bare at i denne historien var det denne beslutningen som ble tatt og det har viktige konsekvenser.

Uansett, det ble litt langt og diffust og nå skal jeg heller gå over til omtalen av selve filmen, en film jeg likte veldig godt. Det handler om Lou Clark som får jobb som assistenten til Will Traynor som har blitt lam fra halsen og ned i en bilulykke og takler det veldig dårlig. Så oppstår kjærlighet og slikt og det hele blir en slags kjærlighetsfilm som i begynnelsen er mest preget av komedie før den i sin andre halvdel skifter retning og blir mye mer drama i stedet. Uansett om det er humoren eller tragedien som styrer skuta er det dog alltid interessant og engasjerende og på mange måter en film som gjør mye riktig. Den er godt filmet og fotografert, den skaper den rette atmosfæren og den formidler historien veldig godt på en måte som for min del i alle fall funker fett. Og det hjelper riktignok at jeg kjenner meg en del igjen i Lou som karakter, men selv om jeg ikke hadde gjort det så er dette en film som er verdt å se. Om ikke annet så kan man se den for å tenke «ååå, jeg vil ha den røde kjolen til Lou», «ååå, et slott, et ekte slott, tenk å bo i et slott» eller bare for å merke seg viktige aspekter som at han som spiller Will er godt over gjennomsnittet kjekk. Denne filmen har dessuten gode skuespillere (med en ekstra bonus for Fantasy og Sci Fi-fans i form av at det her er skuespillere fra både Doctor Who, Game of Thrones og Harry Potter) der særlig Emilia Clarke som Lou overbeviser og viser at hun funker vel så bra i romantiske dramakomedier som i Game of Thrones.

Jeg liker ellers hvordan denne historien, så vel som en annen bok jeg har lest av Jojo Moyes, viser forskjellene i det britiske klassesystemet der Will har vokst opp med alt av muligheter og rikdom nok til altså å bo i et slott mens Lou jobber for å hjelpe familien sin som sliter økonomisk og sånn sett ikke tar noe for gitt. Dette er kanskje tilsynelatende en klassisk romantisk tåreperse av en film, men det er ymse elementer som gjør dette til en smartere film enn enkelte kanskje vil gi den betalt for og som viser at denne filmen er noe mer enn kun en «spise popcorn mens tårene renner» – film.

Med det sagt så manglet det fortsatt noe for at jeg ble helt betatt. Likevel er dette definitivt en vellaget og interessant film som jeg absolutt anbefaler folk å se siden dette er rørende, romantisk og vakkert og i tillegg altså har et slott og en kjole jeg fikk skikkelig lyst på.

Terningkast 5!

4 kommentarer
  1. Jeg må innrømme at jeg verken har planer om å lese boka eller se filmen, jeg trur rett og slett ikke dette er noe for meg. Jeg som er vant med å se Emilia Clarke i Game of Thrones syns det er superrart å se henne i alle andre roller, men det må jeg kanskje bare akseptere :p
   Er ellers enig med deg i at noe særlig mer enn 25 grader er ganske slitsomt, og været i går var kjempebehagelig.

  2. Emilia Clarke er helt skjønn som Louisa, men jeg skjønner at det nok vil være rart å se henne i andre roller når man er vant med henne fra Game of Thrones. Har ellers full forståelse for at denne filmen eller boka kanskje ikke er helt din greie for slikt er jo smak og behag, men jeg likte filmen ganske godt i alle fall.
   Ellers hurra for værmessig enighet 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg