What is not yours is not yours og annet av interesse

Heisann! Det er fredag, jeg er fortsatt forkjølet (og jeg har mensen samtidig, sånn i tillegg til at bøkene fra Amazon som skulle komme 22. juni i følge Amazon ikke har kommet og det igjen betyr at jeg får dem tidligst 27. juni, dvs. det er grusomt synd på meg så nå trøster jeg meg selv med å spise potetgull) og det viser seg at jeg kjenner folk som ikke liker klesstilen min og syns jeg burde kle meg mer nøytralt der jeg personlig mener klesstilen min er klassisk og funker fint. For øvrig er livet ålreit nok og det finnes riktignok en del ting jeg ikke kan kontrollere som gjør at mye ikke blir helt slik jeg vil, men ting pleier jo alltids å ordne seg på et vis så jeg får fokusere på det positive.

Og en veldig positiv ting er at livet tross alt inneholder bøker, cherrytomater, gatelykter, musikaler, Netflix og sjokoladeboller. Dessuten er det helg og mens det er spådd ganske dustete vær på søndag så ser det i morgen ut til å være ypperlig “stå og se på Pride-paraden” i Oslo sentrum (eller kanskje joine Humanistisk Forbund som skal gå i paraden, vi får se hva jeg ender opp med), dessuten er det for øyeblikket spådd størst sannsynlighet for finvær i Oslo nettopp på tirsdag som er bursdagen min og den dagen i året der jeg har aller mest lyst på fint vær så det er jo bra 🙂

Ellers så har Jason Robert Brown skrevet en helt fantastisk sang som en reaksjon på skytetragedier i USA om pistoler som viser at USA tross alt inneholder mange som faktisk er skikkelig kloke og smarte og skjønner at noe bør gjøres i USA hva angår pistoler og slikt:

Han er så flink på piano, melodien og teksten her er så fin og ja, dette er en sang mange burde høre, men som dessverre ikke vil bli hørt av de som aller mest ville ha godt av å lytte til den.

Men da tenkte jeg å poste en anmeldelse av denne boka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er “What is not yours is not yours” av Helen Oyeyemi og den var veldig fascinerende selv om jeg ikke likte den like godt hele veien. Men den har noen sider ved seg som gjør at den fortjente en anmeldelse og her er den. Neste innlegg har jeg i utgangspunktet planer om at skal komme på tirsdag siden jeg liker å blogge på bursdagen min. Da kommer anmeldelsen og så bables vi 🙂

What is not yours is not yours av Helen Oyeyemi

Det finnes enkelte forfattere der jeg alltid er nysgjerrig når de kommer ut med en ny bok og Helen Oyeyemi er en av dem. Kun 20 år ga hun ut sin første bok som hun skrev mens hun var i tenårene og siden har hun gitt ut flere bøker, sist altså «What is not yours is not yours» som er en samling noveller der det overordnede temaet på en eller annen måte er nøkler (metaforiske så vel som reelle) og der mange av karakterene dukker opp i flere av novellene på ymse originale måter. Og mens jeg fortsatt har til gode å virkelig elske noen av Helen Oyeyemis bøker så har de alltid et eller annet unikt som gjør meg nysgjerrig.

Uansett, jeg skal innrømme glatt at jeg ikke helt forsto «What is not yours is not yours» og at jeg tidvis oppfattet den som kjedelig og også hadde øyeblikk da jeg syns ting var litt vel kryptisk. Og det gjenspeiles også i at jeg vanligvis kan lese ut 260 sider på tre, fire dager lett, men brukte en hel uke på denne boka. Med det sagt så er dette ikke med det en dårlig bok, snarere er det en bok som fascinerer meg fordi jeg merket at den var dypt velskrevet selv når den forvirret eller kjedet meg og jeg vet også at når jeg oppfattet den som kjedelig så handler det også om at mye jeg leser er lettere, mer fengende og mer opplagt, mens Helen Oyeyemi er en forfatter som tar seg tid og som føles som et ordentlig måltid når man leser henne.

Ting jeg likte var hvordan nøkler er et tema som går igjen i alle novellene og hvordan alt henger sammen på en måte som gjør at man sikkert kan lese denne novellesamlingen flere ganger og finne flere lag hver gang. Jeg likte videre hvordan Helen Oyeyemi alltid har noe litt eventyraktig ved historiene sine, de føles på en måte litt mytiske og fortryllende og selv i de mest realistiske novellene føles det litt forbi virkeligheten likevel.

Så konklusjonen er vel at jeg tross alt er glad jeg leste denne boka selv om den føltes litt tung og ikke engasjerte meg like mye hele tiden for det er svært godt skrevet og det er klokt og smart og underfundig og man trenger tross alt å utfordre seg selv som leser litt av og til og da er denne boka en god måte å gjøre det. Og jeg håper at jeg en dag kommer til å virkelig elske noe Helen Oyeyemi skriver og at hun en dag skriver noe som fenger og utfordrer på samme tid, men i mellomtiden er hun uansett en interessant forfatter med mange historier som særlig i denne novellesamlingens siste novelle virkelig viser at denne boka var verdt det selv når jeg kjedet meg litt i og med at den siste novellen var noe for seg selv.

Terningkast 4!

 

4 kommentarer
  1. Så utrolig teit med de som mener at du bør kle deg annerledes! Du må bare fortsette å kle deg akkurat som du vil, og overse meningene til de andre.
   Jeg blei veldig nysgjerrig på denne novellesamlinga. Jeg er veldig glad i historier, om de så kommer i form av bøker eller filmer eller noe annet, der man hele tida kan oppdage nye lag. Sånn sett gjør man seg liksom aldri ferdig med den, og for hver gang man plukker den opp, er det litt som å ikke ha lest den før.

  2. Det er litt teit ja, jeg skal fortsette å kle meg som jeg vil, men jeg tenkte å høre hva de foreslår også kanskje bare fordi andre synspunkter er interessant. Og jeg er glad jeg vekket din interesse overfor novellesamlingen for mens jeg ikke syns den var like engasjerende hele veien så var det nok av ting ved den som virkelig fascinerte meg og jeg tror du kunne likt bøkene til Helen Oyeyemi veldig godt 🙂

  3. Kjære deg. Du skal alltid kle deg nøyaktig som du ønsker og være stolt av den du er. Det er det eneste som betyr noe. Tullefolk som blander seg inn.
   Noveller er fine. Jeg er utrolig glad i å lese gode noveller og kanskje får den du foreslår her få en plass på lista. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg