Fridomens Vegar

Heisann! Det er mandag, jeg har startet en Facebook-gruppe i håp om å få jobb snart: https://www.facebook.com/groups/1481274428555663/ og denne uka blir litt annerledes enn jeg hadde tenkt, men det er for så vidt greit siden jeg har skaffet meg andre planer som sikkert vil være vel så trivelige. Ellers så har jeg fått en ny ide for Nanowrimo med prosjekttittelen “So you think you can write a musical” som jeg kommer til å bable mer om nærmere november, men som jeg i alle fall har veldig tro på rett og slett fordi jeg faktisk har funnet ut hvordan ting skal løse seg til slutt og i tillegg vil få sjansen til å obsesse over musikaler en hel masse siden musikaler i den nye ideen min bokstavelig talt kan redde en hel by fra å forsvinne, det står noe på spill der musikaler er løsningen! Nanowrimo er en sånn ting som gjør at jeg gleder meg veldig til november 🙂

Her er for øvrig et klipp jeg fant fra helgens episode av SNL der Lin-Manuel Miranda var hovedgjest og slikt:

Det var ingen veldig gode klipp på Youtube så dette får duge, men ååå, han er så brilliant og jeg liker ham så godt =D Jeg regner ikke med å noen gang få til så mye som Lin-Manuel Miranda har klart, men om jeg bare klarer en tredjedel og samtidig greier å holde meg like genuin og ydmyk så hadde det vært nok i massevis 🙂

*

Men da tenkte jeg å bruke resten av dette innlegget på en tekst om Frihetens Vegar som jeg så på teater på lørdag. Neste innlegg kommer om noen dager og da håper jeg alt faller i smak =D

Fridommens Vegar ? en samling refleksjoner rundt en unik teateropplevelse

Jeg aner ikke hvordan man skal anmelde et teaterstykke som på sett og vis ikke kan anmeldes rett og slett fordi det er så fullstendig ulikt alt annet teater jeg har sett. Derfor vil dette ikke være en anmeldelse, men heller altså en samling tankespill om opplevelsen i tilfeldig valgt rekkefølge som jeg håper er av interesse. Jeg kommer dermed heller ikke til å gi noe terningkast rett og slett fordi jeg ikke helt vet hva jeg skal bedømme her, hvis jeg hadde gitt terningkast ville det i så fall vært et terningkast på en opplevelse og ikke stykket i seg selv på en annen måte enn ellers når jeg er på teater. Opplevelsen føltes dog veldig verdt det så det er jo fint. Jeg tror jeg bare setter i gang jeg.

 1. Tittelen. Helt riktig og likevel kom jeg på at det går an å hete Vegar uten d på slutten og moret meg for meg selv på vei til teateret med å tenke meg et teaterstykke om en veldig fri Vegar-fyr slik at tittelen var skikkelig konkret. Dette er en av mange måter livet mitt kanskje hadde vært både enklere og mer kjedelig om jeg tenkte mindre.
 2. Jeg elsker personlighetstester, IQ-tester, hjernetrim, kunnskapsspill. Dette teaterstykket er sånn sett perfekt for meg for her handler det rett og slett om tester. Man testes selv, man lærer om å testes og man ser gledene, men også bekymringene med et samfunn der stadig mer testes. Det er noe jeg ikke helt hadde sett for meg i teatralsk sammenheng, men det funker og det fascinerer og gjør at man har mye å tenke på i ettertid mens man ikke er helt sikker på hvor mye man forsto uten at det spiller noen rolle.
 3. Grunnen til at jeg er så glad i Peppes Pizza eller Café Billabong på Majorstuen er ikke først og fremst maten, men detaljene. Det er så mye å se på, så mange ting på veggene og rundt omkring i lokalene og jeg er mye mer opptatt av den rette atmosfæren når jeg er på kafé eller restauranter enn maten egentlig. Og dette kan virke som en digresjon, men det er egentlig ikke det for det var også atmosfæren som var det jeg likte aller best under Fridomens Vegar. Det var en gitarist som spilte musikk underveis, det var faktisk en bar i selve salen, det var hvordan man satt i salen i det hele tatt som var mer interaktiv enn noe jeg har opplevd før, det var de nydelige lampene som jeg elsket og de små detaljene overalt som ga meg lyst til å se stykket om igjen bare for å merke meg flere detaljer i alt fra musikk til scenografien til dramaturgiske elementer. 
 4. Det interaktive. Jeg elsker teater fordi det skjer her og nå, fordi det ikke finnes to like teateropplevelser, fordi det er så ekte og genuint. Og her er man i enda større grad enn ellers en del av stykket, noe som gjør det til et eksperiment mer enn et teaterstykke og det er i denne sammenheng en kompliment. Dette stykket er dessuten interaktivt på en annen måte i form av at det bruker musikken, filmsnutter og testene til å skape en helhet som ikke bare virker enormt grundig researchet, men som også utvider begrepet om hva teater kan være. Og med det sagt så er det selvsagt en sjanse å ta for der dette stykket funket for meg er det også mange det ikke vil funke for. Uavhengig av om det funker eller ei så er det likevel ingen tvil om at dette er teater med ambisjoner forbi kun å være teater og jeg beundrer det for det.
 5. Som en avslutning håper jeg denne teksten ikke røper for mye for man bør være uforberedt, man bør ikke vite hva man går til med denne teateropplevelsen. Og ja, dette er teater som ikke vil appellere like mye til alle. For noen vil det være for annerledes, for noen vil det være elementer med dette stykket som føles usikkert og rart. Og det er heller ikke alle elementene med selve historien som binder alt sammen som funker like godt slik jeg ser det. Samtidig skjønner man likevel hvor himla dyktige alle de involverte i denne forestillingen er og at det er meningen at det ikke skal gi helt mening, men være åpent for tolkning. Og for min del var det mest frustrerende uansett at jeg var kun to poeng unna twist-godteri og fribilletter, noe som igjen er noe som gir mening hvis man drar på teater og ser Fridomens Vegar. Uansett, ååå, Det Norske Teatret, yay!
3 kommentarer
  1. Dette høres veldig spennende ut! Jeg har ikke fått vært så mye på teater i det siste fordi jeg nå må betale fullpris, men dette hadde absolutt vært kult å få med seg. Jeg begynner forøvrig å få mindre og mindre tru på terningskast sjøl, og syns i mange sammenhenger heller at det begrenser enn utfyller sjølve teksten.

  2. Jeg har fortsatt sansen for terningkast, det er bare enkelte tilfeller der det ikke går og dette var et av dem. Og ja, det var veldig interessant og spesielt og er absolutt verdt å få med seg 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg