Oppsummeringsinnlegg for november og manetbokfinheten


(Velger å starte med utdrag fra fargeleggingsprosjektet mitt for tiden for å ha med illustrasjon siden dette innlegget har veldig mange ord. Yay!)

I det siste har det vært litt for ofte at jeg har fått få eller ingen kommentarer her og jeg vet at jeg ikke burde bry meg om det og bare ta det med et smil og huske at slikt går i perioder. Så jeg prøver på det, men besluttet i går at det kunne hende at headeren min (som jeg likte veldig godt, men der det skjer veldig mye) var litt slitsom for øynene og har derfor byttet til denne headeren som er noen år gammel og som er mer enkel og fredfull. Det er godt mulig at hva slags header jeg har ikke spiller noen rolle, men det er jo verdt et forsøk.

Uansett så er livet fint fordi jeg har en jobb denne uka (10-16 mandag – torsdag) for et reklamebyrå og det går fint selv om det gjør at jeg har hatt store problemer med å klare å finne tid til å skrive på julekalenderprosjektet mitt eller spille nettspill denne uka. Men det ordner seg sikkert. Ellers liker jeg at det er desember i morgen og tiden for julekalenderkonkurranser på nettet (håper jeg vinner minst en ting), julekalenderserier (gleder meg til å sjekke ut Snøfall, Nrk sin nye julekalender), julekalenderhistorien min på Facebook, Flax-julekalenderne mine, pepperkakebaking, førjulsstemning og julegaveshopping er her (og for øyeblikket tendenserer jeg mot å tenke at jeg skal ordne julegaver fredag 9. desember, men vi får se). Jeg elsker desember, for meg er det den koseligste måneden av dem alle.

Ellers gleder jeg meg til kinoplaner til helgen for å se “A Monster calls” og nå har den fått supergod anmeldelse av Filmmagasinet, noe som i kombinasjon med at jeg elsket boka og at traileren er awesome lover veldig godt. Og jeg kan gå spaserturer i solskinnet, jeg kan få litt mer tid til å lese enn jeg har hatt i november på grunn av Nanowrimo (da jeg likevel har fått lest åtte bøker og det er jo bra), jeg kan fargelegge i vei og jeg har nok av ideer til ting og tang å kose meg med. 

Men nå tenkte jeg først å oppsummere november bok- og filmmessig sett og deretter poste en anmeldelse og vi starter med oppsummeringsbiten. Og jeg så skikkelig lite film denne måneden (ser mer tv-serier for tiden), men fikk lest ganske fine bøker så det er kos.

Oppsummering av nye litterære og filmatiske opplevelser for november

BØKER

– Mensen

Antologi fra Gyldendal med dikt, historier, tegneserier og mer til om mensen. Interessant og fornøyelig. Terningkast 4!

– The thrilling adventures of Lovelace and Babbage av Sydney Padua

Flott gjennomført grafisk roman om Lovelace og Babbage som var utsøkt nerdete og veldig underholdende. Noen ganger ble den litt tørr fordi det er veldig mye fotnoter og ekstra informasjon som ikke engasjerte meg like mye som tegneseriedelen av alt sammen gjorde, men dette er likevel en av de mest geekycooole bøkene jeg har lest. Terningkast 5!

– I Crawl through it av A.S. King

I en del år leste jeg alt jeg kom over av A.S. King, men så ga hun ut en bok i 2014 som jeg rett og slett ikke likte og i fjor kom denne som jeg droppet å anskaffe meg siden den hørtes for sær ut. Jeg fikk likevel lånt den fra biblioteket og lest den nå i november og dette er en surrealistisk og sær bok som jeg ikke helt vet om jeg forsto meg på, men som jeg fant såpass fascinerende at den var verdt å lese likevel. Terningkast 4!

– Furthermore av Tahereh Mafi

Naiv og eventyrlig bok av det veldig fargerike og sympatiske slaget. Terningkast 5!

– I hate Fairyland (volume 1) av Skottie Young

Sjarmerende, morbid og herlig grafisk roman med en artig twist. Terningkast 5!

– Furuset av Linn Strømsborg

Stille, velskrevet og genuin bok som føles nær og god. Terninkast 5!

– To be or not to be av Ryan North

Underholdende og smart choose your own adventure-versjon av Hamlet full av overskudd. Litt slitsom fordi jeg gikk meg litt vill i denne boka i mitt forsøk på å finne alle mulige løsninger, men kulest i klassen likevel. Terningkast 5!

– The thing about jellyfish av Ali Benjamin

Veldig fin og velskrevet om sorg og savn. Terningkast 5!

FILMER

– Florence Foster Jenkins 

Trivelig, sympatisk, vellaget og velspilt, men litt for lett og overfladisk til å være virkelig minneverdig. Terningkast 4!

*

Og det er nettopp den nederste av bøkene på denne lista som jeg nå tenkte å avslutte dette innlegget med siden jeg har skrevet en liten anmeldelse av den. Jg håper den faller i smak og god fornøyelse. Neste innlegg kommer antakelig på lørdag 🙂

The thing about jellyfish av Ali Benjamin

After her best friend dies in a drowning accident, Suzy is convinced that the true cause of the tragedy must have been a rare jellyfish sting-things don’t just happen for no reason. Retreating into a silent world of imagination, she crafts a plan to prove her theory–even if it means traveling the globe, alone. Suzy’s achingly heartfelt journey explores life, death, the astonishing wonder of the universe…and the potential for love and hope right next door.

Dette er rett og slett bare en veldig fin bok. Jeg har lest liknende bøker før og det er kanskje ikke kongen av originalitet, men det er så fint skrevet at det er hovedinntrykket jeg sitter igjen med, følelsen av å ha lest noe skjønt.

Det handler om Suzy som har en bestevenninne som har druknet og som konkluderer med at det må ha skyldtes en farlig type manet fordi venninnen var en god svømmer og Suzy nekter å akseptere forklaringen om at noen ganger bare skjer ting uten at det har noen god forklaring. Og så finner Suzy etter hvert ut at hun trenger å dra til Australia fordi en forsker på maneter holder til der og hun tenker at han vil bekrefte teorien hennes.

Med andre ord er dette en bok om sorg og savn som jeg likte veldig godt fordi det er nydelig formidlet og med en karakter i Suzy som jeg fikk skikkelig sansen for og en håpefull stemning som stoppet ting fra å bli aldeles for deprimerende. Dette er dessuten en av de bøkene som klart er skrevet for barn og ungdom og som jeg oppriktig ville elsket om jeg var tolv år selv, men som også er givende lesning også for voksne.

En annen fin ting er hvordan boka inneholder masse fakta om maneter og generelt sett er ganske nerdete siden Suzy har en stor fascinasjon overfor vitenskap. Og mer og mer merker jeg hvor mye jeg liker skjønnlitterære bøker som er litt vitenskapsorienterte og nerdete der man lærer litt nye ting underveis, denne boka er i så måte brilliant.

Med det sagt så er nettopp det at denne boka har barn og unge som målgruppe også der dens svakheter ligger for noen ganger føles denne boka barnlig og litt for enkel. Ting løser seg litt for raskt på slutten og det føles som om boka ikke tør å ta nok sjanser. Og dette kan skyldes at det tross alt er en bok ment for et yngre publikum enn meg, men samtidig vet jeg om flere bøker med liknende tematikk ment for samme målgruppe som utfordrer rammene mer. Jeg føler også at det er litt for mange elementer ved selve utformingen av historien som føles litt for kjente, samtidig som det i seg selv ikke er noe stort problem, det er bare verdt å nevne.

Samtidig. Denne boka er ikke perfekt, men mye av tiden føltes den perfekt likevel for jeg elsket skildringene, jeg elsket atmosfæren og jeg følte for å sitere ting i vilden sky særdeles ofte. Og i mitt forrige smakebit på søndag delte jeg noen sitater, men jeg vil anbefale folk å titte her: https://www.goodreads.com/work/quotes/43981451-the-thing-about-jellyfish for å finne flere sitater fra denne boka som er med på å bevise at denne boka, om ikke annet, er en av de mest nydelig skrevne bøkene jeg har lest i år.

Terningkast 5!

5 kommentarer
  1. Elsker måten du har fargelagt bildet på! Skikkelig magisk fargekombinasjon, minte meg både om stjernetåket og korallrev 🙂
   Det er jo nettopp det som er ulempa ved jobb. Det er derfor jeg ikke får blogga så ofte som jeg vil, eller skrevet så mye som jeg burde. Men håper likevel du trives der, det virker spennende å jobbe i reklamebyrå.
   Det du skriver i bokanmeldelsen din minner meg på å anbefale deg “Seismiske smell” av Sara Sølberg. Den er akkurat som du skriver her, nerdete og vitenskapsorientert, og har visse likhetstrekk med “Hver morgen kryper jeg opp fra havet” og “Du er menneske nå”. Og så er den kjempefin 🙂

  2. Håper du får en fin dag selv, Victoria 🙂
   Og så fint at hvordan jeg har fargelagt falt i smak, Kristine, det er supert. Og jeg trives med jobben og det er bare et oppdrag for denne uka riktignok, men det er fint likevel. Har ellers skikkelig lyst til å få lest “Seismiske smell” så jeg satser på at den enten blir tilgjengelig på biblioteket neste gang jeg er innom eller at jeg får penger eller gavekort på bokhandel til jul sånn at den kan anskaffes da kanskje.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg