Et utvalg flotte ting som hendte i 2016 :)

Kjære leser! For meg personlig har dette året vært et ålreit år. Det har bydd på enkelte utfordringer som jeg av ymse grunner ikke har skrevet så mye om på nettet og jeg har måttet bli mer selvstendig og mer voksen enn før, noe som gjør meg litt ambivalent siden jeg egentlig takler forandringer temmelig dårlig. Samtidig er dette også et år jeg har vokst på og et år der en hel del ting har ordnet seg. Hver gang jeg har bekymret meg for noe som har med Nav eller økonomi å gjøre så har det løst seg. Dessuten har jeg i år for første gang tjent penger på skrivingen i form av to tekstforfatteroppdrag jeg hadde i våres og mens det ikke er snakk om enorme summer eller noe sånt så føles det jo som en bekreftelse av at ja, jeg er flink, kanskje å skrive er noe jeg virkelig kan få til selv om jeg ikke er forfatter enda (og glemmer å sende inn innen fristen når det gjelder tidsskrifter eller skrivekonkurranser). Jeg har dessuten lest særdeles mange fine bøker i år og mens jeg kan bruke for mye tid på å irritere meg over ymse småting så har jeg vært fornøyd med tilværelsen veldig mye av tiden og det er jo bra.

Men det var året for min del For verdens del er situasjonen annerledes, for verdens del har dette året vært sjeldent håpløst. Mangt har blitt skrevet om drittåret 2016, men som en kort oppsummering så har vi alt for mange døde kjendiser (med Bowie og Alan Rickman i spissen), Brexit og Trump (nei, jeg kommer aldri til å akseptere Trump), terror og kaos og ja, dette året har bydd på mange frustrasjoner for verdens del og en får bare håpe at 2017 blir en opptur i forhold. Og samtidig så må man lete etter lyspunkter og jeg vil at dette skal være et oppmuntrende innlegg og har her tenkt å trekke frem et utvalg fantastiske ting som hendte i 2016. For det finnes alltid ting i livet å glede seg over og det er viktig å huske på. Jeg kommer ellers i hovedsak til å fokusere på popkulturelle finheter, men hvis man vil se en skikkelig oppmuntrende liste som tar for seg mer seriøse ting som har skjedd kan man finne det her: https://medium.com/@angushervey/99-reasons-why-2016-has-been-a-great-year-for-humanity-8420debc2823#.latofywyi. I dette innlegget vil jeg fokusere mer på film, tv, musikk og spill i hovedsak og jeg håper det er greit. Anyway, for å unngå et alt for langt innlegg er planen min først å nevne noen boblere, dvs. ting som akkurat ikke får være med på listen, men som man også kanskje kan trekke frem som positive ting, og deretter fem utvalgte høydepunkter. Jeg håper det faller i smak og det er bare å legge til ideer i eventuelle kommentarer til hva man ellers kunne hatt med på denne listen.

Boblere

Jeg vurderte litt å ta med de nye Gilmore Girls-episodene på denne lista, men jeg føler at det er for delte meninger rundt omkring angående om de faktisk VAR bra eller ikke og mens jeg likte dem så syns jeg fortsatt ikke at de var helt tilfredsstillende i forhold til selve serien Gilmore Girls som jeg endeligvis så alt av i sommer og syns var usedvanlig godt skrevet og veldig trivelig og engasjerende. Jeg vurderte ellers å ta med Harry Potter der det i år har kommet både ny film og nytt teaterstykke, men jeg er egentlig ikke spesielt interessert i teaterstykket og mens jeg skal se filmen i morgen så er det en del av meg som ikke ser helt behovet for nye filmer og teaterstykker og bøker om Harry Potter og co. Jeg elsker de syv opprinnelige bøkene, jeg setter svært pris på de opprinnelige filmene og jeg vil alltid ha et nostalgisk og kjærlig forhold til Harry Potter, men for meg er det disse bøkene og filmene som er kanon, det som kommer nå tolker jeg mer som bonusmateriale og fanfiction og det kan være fint nok det, men det er ikke det samme. Med det sagt så er jeg spent på filmen og jeg regner med at jeg kommer til å like den uansett. 

Fem utvalgte popkulturelle høydepunkter fra 2016 i villkårlig rekkefølge

– SKAM

Ja da, jeg vet SKAM begynte i fjor, men det var i år og da særlig nå i høst at det virkelig tok av og jeg gikk fra å like det ganske godt til å bli kjempefan. For jeg var i utgangspunktet usikker på å ha Isak som hovedperson, jeg likte jentegjengen og jeg syntes det var dumt å miste fokuset på dem, men ååå, den tredje sesongen er den desidert beste sesongen og det er noe vakkert med hvordan den har engasjert så mange og ikke bare her i Norge, men i hele verden. I en høst med Trump i spissen for en verden av kaos og uro har folk over hele verden samlet seg rundt en kjærlighetshistorie så nydelig og sårt formidlet at man blir helt betatt og tenk at en historie om homofil kjærlighet kan binde oss alle sammen, la oss føle på et hav av følelser samtidig som vi lærer å forstå psykiske problemer bedre og i det hele tatt blir et hakk klokere enn før underveis. SKAM er kanskje “bare” en ungdomserie, men det er også noe av det viktigste og beste Norge har å by på nå og derfor må det soleklart med på denne lista. Jeg har for øvrig ikke linker, men jeg anbefaler folk å besøke SKAM-fangruppa på Facebook om de ikke er medlem der allerede for ikke bare å finne et flott fellesskap, men også fordi det der stadig postes artikler fra rundt om i verden om SKAM som utbroderer viktigheten av nettopp denne serien og aller mest kanskje, nettopp denne tredje sesongen som jeg er veldig spent på om sesong 4 klarer å leve opp til. 

– Pokémon Go

Greit nok, jeg mistet interessen etter noen måneder fordi jeg ikke fikk til å vinne gymmer og ikke kom over nye Pokémon og aldri ble særlig god til det, men i sommer elsket jeg det og en stund var dette et spill tilsynelatende alle var opptatt av. For Pokémon er gøy, det er noe som de fleste har eller har hatt et forhold til (kanskje man så filmene, kanskje man elsket spillene, kanskje man digget tv-serien, kanskje man som meg fortsatt syns mange av sangene på Pokémon-cd-ene er oppriktig fine) og det er kult at man kunne fange Pokémon in real life. Dessuten er det noe flott med et spill som oppmuntret til å gå ut i verden for jo da, det var et mobilspill, men man var nødt til å gå for å komme opp i leveler, man trengte å være ute i verden for å finne nye gymmer der man kunne sloss eller nye Pokémon å fange, mens det har eksistert GPS-baserte spill også før så var Pokémon Go det som virkelig inspirerte folk og som med et enkelt, men genialt konsept engasjerte både store og små rundt om i landet. For Pokémon Go er ikke perfekt, men det viste at Nintendo kan skape fengende mobilspill og det er verdt å glede seg over.

Hamilton Mixtape

I 2015 tok Lin-Manuel Miranda (som jeg bare blir mer og mer fan av) over verden med musikalen Hamilton som veldig, veeeeldig mange elsker og som jeg personlig har obsesset over en god stund nå. Jeg har skrevet om Hamilton før, men det er fortsatt verdt å nevne at dette er en veldig viktig musikal og ikke bare fordi den er fantastisk, men fordi det av og til dukker opp ting som treffer perfekt i sin samtid. Hamilton ER musikalen vi trengte da den kom, den er høyst aktuell fortsatt og i år kom The Hamilton Mixtape (som jeg anbefaler alle å lytte til) som fortsetter festen med et stjernegalleri av artister og deres tolkninger av sanger fra Hamilton. Vi har alt fra Usher og Alicia Keys til Regina Spektor, Sia og Jimmy Fallon blant flere og hver byr de på flotte fremføringer som er med på å vise at sangene fra Hamilton ikke bare er flotte musikalsanger, men flotte sanger i seg selv. Og utover det fine med å høre flotte tolkninger av flotte sanger så er det noe utrolig inspirerende med å vite at en musikal i vår tid kan inspirere og engasjere så mange supre artister, at en musikal kan gjøre så stor forskjell i det hele tatt. Det er sånne ting som får meg til å føle meg skikkelig smart som har vært superfascinert av musikaler bestandig 😉

– Stranger Things

Mens dette året også har hatt andre svært gode nye serier (Westworld blant annet) så er det denne serien på Netflix som i mine øyne føles mest nyskapende på samme tid som den også er veldig nostalgisk. Stranger Things har et engasjerende mysterium, flotte karakterer og masse spenning, men det som gjør det så flott er hvor gjennomført det er. Det er en brilliant 80-tallsestetikk ved denne serien i alt fra musikken og scenografien til kostymer og referansene og det gjør at dette er en serie som både får deg til å tenke tilbake på filmene man vokste opp med om man er født på 80- og 90-tallet, samtidig som det er en helt egen perle av en serie i seg selv som også står støtt på egne ben. Og nå er det en stund siden jeg så denne serien, men det føles som den mest gjennomførte og smarte nye serien i 2016 og har dermed en klar plass på denne listen.

Kristoffer Joner/NOAS

Dette er litt på siden av de andre punktene og også litt mer politisk enn jeg generelt sett pleier å være på nettet, men jeg syns virkelig dette er en særdeles flott ting i år. Jo da, mediakaoset i ettertid var temmelig teit, men det er noe inspirerende med at en Facebook-post mobiliserte så mange at det kom inn 3. millioner til NOAS og deres organisasjon for asylsøkere i løpet av en natt. Og greit nok så skal det innrømmes at jeg personlig ikke akkurat er noen stor fan av Sylvi Listhaug, men uavhengig av hva man mener om Sylvi Listhaug så greide Kristoffer Joner å vekke folks engasjement, han greide å mobilisere folk til å vise at nei, vi syns ikke det er greit å skryte av streng og lite medmenneskelig asylpolitikk der syvåringer kastes ut av landet og man oppfordres til å like og dele glede over at slikt skjer. Det er så mye kjipt som skjer i verden at det er vanskelig å vite hva man kan gjøre for å hjelpe og Kristoffer Joner og NOAS hjalp oss å hjelpe og viste oss noe vi faktisk kunne gjøre selv for å støtte en god sak. Uavhengig av mediekaoset etterpå og slikt så fikk jeg likevel litt ekstra tro på menneskeheten den natten og det er jo fint.

*

Konklusjonen er med andre ord at mens dette året aldri vil bli husket som yay, kongeåret 2016, dette året var fantastisk for verdens del, hurra, så finnes det lyspunkter og jeg håper det kan fungere som en trøst for alle som leser dette innlegget. Bare det å vite at det har skjedd fantastiske ting også i år og at det er verdt å huske på det og. 

Klem og så bables vi til uka 🙂

4 kommentarer
  1. Jeg er helt enig med deg her. Skam var en fantastisk opptur på høsten. Og da mener jeg også opptur TV-seriemessig, siden Skam tok seerne med på en ekstrem følelsesmessig berg- og dalbane. Det var en sesong som var sår, trist, vakker, viktig og realistisk, og som jeg følte ekstra godt på uavhengig av om jeg er langt utenfor aldersgruppa, men LGBT-tema berørte meg virkelig som LGBT-medlem selv.
   Jeg også enig i at Kristoffer Joners/NOAS innsamling var et høydepunkt. Det at så mange valgte å bidra, gir håp. Vi trenger virkelig håp akkurat nå.
   Hamilton har jeg ikke sett, og jeg får nok trolig ikke sett den neste år heller. Altfor sent ute med å bestille billetter, men det er utrolig at en musical kan engasjere så store artister. Jeg likte i grunnen også det casten gjorde.
   Morsomt å lese om dine betraktninger for 2016, og jeg kommer nok til å poppe innom her senere også. Har nemlig akkurat tatt opp igjen bokblogging, som har ligget i brakk noen år.

  2. Hurra for enighet angående SKAM og NOAS og takk i det hele tatt for en utrolig fin og interessant kommentar. Jeg har heller ikke fått sett Hamilton altså, jeg har bare lyttet veldig mye til musikken 😉 Flott at det var morsomt å lese betraktningene mine, du er helt velkommen til å poppe innom senere og (jeg har tenkt å titte innom bloggen din i ny og ne og tenker jeg) og ha en fortsatt super helg <3

  3. Jeg er så glad du valgte å ha med Skam og Stranger Things på lista! Jeg er helt enig i at de definitivt var med på å gjøre 2016 uendelig mye bedre, og jeg er så enig i alt du sier om dem. Og så akkurat dét klippet med Isak og Jonas, da, det er så utrolig fint <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg