Scrappy little nobody & Where am I now :)

Heisann! Det er lørdag, jeg har kinoplaner etterpå (Hakkebakkeskogen-filmen som vil anmeldes til uka) og siden sist har jeg funnet ut at Rema 1000 har klikka, det er den eneste forklaringen. http://e24.no/privat/rema-1000/rema-kaster-ut-flere-coca-cola-produkter-fra-hyllene/23890374, denne saken er bakgrunnen for denne konklusjonen for her er greia altså at de kaster ut en rekke brustyper fra sortimentet sitt (alt fra Cola-kompaniet utenom vanlig Cola og Cola Zero), sånn i tillegg til å slutte med Kims-produkter. Dette er del av en markedsstrategi der de skal være mer selektive i forhold til hva de tilbyr og blant annet satse mer på lokale leverandører som Tøyen Cola og slikt. Og jeg kan skjønne tanken litt, men resultatet er jo i praksis at det blir dårligere utvalg til kunden og det er en markedsstrategi som gir lite mening for meg. For greit nok, det er ikke noe stort problem og det finnes nok av alternativer hvis jeg har lyst på f.eks. Sprite, dessuten spiser jeg Kims-produkter sjeldnere enn Maarud uansett, men når denne nyheten dukker opp ganske samtidig som de starter en ny Æ-app som jeg heller ikke har så mye tro på virker det som om de har tørnet litt. Men igjen, jeg er ingen markedsføringsekspert, kanskje det er skikkelig logisk og så er det bare jeg som anser det som teit i stedet. Hvem vet.

Nok om det. Livet er ellers greit nok, Pokémon Moon er awesome og det var veldig fint med soloppgangvinduer i går:

I tillegg er jeg veldig spent på den norske versjonen av Moana/Vaiana etter at jeg oppdaget at bad guy-krabben Tamatoa som i originalversjonen stemmelegges av Jermaine Clement i den norske versjonen er dubbet av Bjørn Eidsvåg. Jeg er veldig nysgjerrig på hvordan sangen “Shiny” (som basically er David Bowie møter Disney-skurkesang i en gloriøst fengende symbiose) vil høres ut på norsk med Bjørn Eidsvåg (som for første gang dubber en animasjonsfilm) og jeg håper det funker ypperlig. 

*

Men da tenkte jeg å bable om bøker og i år tenkte jeg å ha noen oppsamlingsinnlegg hva angår bøker jeg har lest siden jeg har sett det funke veldig godt på andre blogger jeg leser. Dette har i dag resultert i en dobbeltanmeldelse av to bøker jeg leste og koste meg med i desember som jeg nå skal poste. Her er først bilder av bøkene det er snakk om:

Og da kommer min dobbeltanmeldelse siden disse bøkene er litt like i stilen og det føltes logisk å anmelde dem sammen og så kommer neste blogginnlegg om noen dager. Vi bables og god fornøyelse!

Noen tanker om Scrappy Little Nobody av Anna Kendrick og Where am I now av Mara Wilson

I desember leste jeg to bøker som ble beskrevet som en samling autobiografiske essays av folk som enten var eller er skuespillere og siden disse bøkene sjangermessig og også stilmessig sett har en del til felles tenkte jeg å anmelde dem begge i en og samme tekst. Jeg satser på at alt henger godt sammen.

A collection of humorous autobiographical essays by the Academy Award-nominated actress and star of Up in the Air and Pitch Perfect.

*

Det over er et veldig kort utdrag av Goodreads synopsis av Anna Kendricks bok Scrappy Little Nobody, en bok jeg leste først og fremst fordi Anna Kendrick er en av mine favorittskuespillere. Og dette er en veldig fin bok og mens den ikke er en bok som nødvendigvis vil gjøre deg til en fan av Anna Kendrick om du ikke er det fra før, så er det en bok som gjør deg til litt mer fan hvis du er fan. Anyway, dette er en bok om å vokse opp med drømmen om å opptre, om gutter, om Hollywood og enda litt til og mens jeg kanskje ikke kunne relatere til alt så satt jeg likevel igjen og tenkte at jeg gjerne skulle vært venninne med Anna Kendrick og det er en ganske fin ting å sitte igjen med.

Anna Kendrick peker også på noe viktig i denne boka når hun tar for seg ordet «nice» (og dette avsnittet er til dels en digresjon, men jeg håper ikke det gjør noe). Akkurat nå er jeg ikke sikker på hvilket norsk ord som best beskriver hva som menes med «nice» på engelsk så jeg holder meg til de engelske ordene til dels og håper det går bra. I alle fall peker hun på hvordan det ofte forventes at kvinner skal være «nice», de skal være trivelige og høflige og lette å ha med å gjøre, samtidig som det omvendte av «nice» her ikke er «mean», men «difficult» og hvordan det skal mindre til for at kvinner blir karakterisert som «difficult» enn menn og at det også er mer viktig for kvinner å leve opp til menns definisjon av «nice» enn det er for menn. Og dette ble litt rotete forklart, men poenget er veldig viktig (og ikke minst aktuelt når man ser på hvordan Hillary Clinton ble behandlet av Trump under valgkampen) og Anna Kendrick blir enda mer awesome i mine øyne når hun siterer Sondheims Into the Woods-musikal der det synges om at «nice is different than good». Å være trivelig og sympatisk og lett å ha med å gjøre og flink til å huske bursdager betyr ikke det samme som at man er snill og et godt menneske og Anna Kendrick får ti tusen plusspoeng når hun nevner at hun syns lidenskap, engasjement, snillhet, smarthet rettferdighet og mange andre kvaliteter er mye viktigere enn å være «nice».

Uansett, dette er en fin bok generelt sett for den er godt skrevet, Anna Kendrick har mye humor og sarkasme og en god penn og det er interessant på mange måter. Med det sagt så er ikke dette en bok som gjorde et skikkelig sterkt inntrykk. Jeg likte den absolutt, men det er en sånn bok som er lett og informativ, men ikke så mye mer. Mens jeg leste denne boka trengte jeg likevel ikke så mye mer så det var ikke noe stort problem.

*

Og så har vi Where am I now av Mara Wilson.

For readers of Lena Dunham, Allie Brosh and Roxane Gay, this funny, poignant, daringly honest collection of personal essays introduces Mara Wilson?the former child actress best known for her starring roles in Matilda and Mrs. Doubtfire?as a brilliant new chronicler of the experience that is growing up young and female.

*

Der har vi et kort utdrag fra Goodreads synopsis av Where am I now som er Mara Wilsons samling essays og mens jeg ga begge disse bøkene terningkast 5 så var det denne boka som jeg følte meg mest hjemme i. For de som ikke vet det så var Mara Wilson skuespiller som barn (i Matilda og Mrs. Doubtfire blant annet) og en skuespiller jeg likte ganske godt. Som voksen har hun i stor grad fokusert mer på skriving enn teater og dette har nå resultert i denne boka.

Jeg syns både Anna Kendrick og Mara Wilson overbeviser i bøkene sine. De er informative, smarte og underholdende og man liker dem enda litt mer etter å ha lest om dem. Det er likevel Mara Wilsons bok som sitter mest igjen i ettertid, kanskje fordi den går dypere. Mara skriver her om oppveksten, om skuespillerkarrieren, om gutter og det er mange av de samme temaene som Anna Kendrick tar opp, men Mara skriver også om OCD og psykiske problemer hun har slitt med opp i gjennom. Om hvordan det har vært en stor del av livet hennes og hun formidler det på en måte som gjør at man forstår hva hun har gått gjennom selv om man kanskje ikke har slitt med noe liknende selv. Dessuten har Mara Wilson et helt kapittel om Robin Williams som ga meg tårer i øynene fordi han var og er så viktig for meg, på mange måter var han barndommen min og å miste ham er det mest triste jeg har blitt over et kjendisdødsfall noensinne.

Denne boka har liksom noe rørende ved seg som bonusmateriale, i tillegg til å være en interessant samling autobiografiske essays og jeg setter veldig pris på den for det. Dessuten er jeg en sucker for alt som handler om Robin Williams på en eller annen måte fordi det er noe med personene som definerer oppveksten din, personer som man kanskje aldri ender opp med å kjenne i det virkelige liv, men som var med på å gjøre deg til den du er.

*

Konklusjonen er uansett at begge disse bøkene er veldig verdt å lese. Og mens jeg kanskje ble mer rørt av Mara Wilsons bok og følte meg mer hjemme i den boka (fordi det er så lett å relatere seg til Mara Wilson selv hvis man ikke har de samme erfaringene selv), så viste Anna Kendrick seg igjen som en skuespiller som er smart og awesome og god til å skrive i tillegg. Dette er to gode alternativer hvis sjangeren autobiografiske essays virker interessant og gjør deg til mer fan av forfatterne enn man var fra før og det er bra. Yay!

 

2 kommentarer
  1. Jeg tenker i utgangspunktet ikke at dette nye opplegget til Rema var så altfor ille. Man får jo fortsatt tak i de brustypene de kutter ut på andre butikker (Rema er min nærmeste butikk, så for meg er det jo upraktisk, men skal jeg få veldig lyst på for eksempel Urge kan jeg jo bare gå innom Coop på Oslo S etter jobb, liksom), og personlig er jeg veldig fan av Tøyen Cola og blir glad for enhver ekstra mulighet til å få tak i det. Coca-Cola Company eier jo halve verden allerede, så å faktisk gi rom for andre aktører på bekostning av dem trur jeg egentlig ikke gjør noe 🙂
   Fint å lese tankene dine om disse bøkene. Jeg har ikke noe spesielt forhold til noen av skuespillerne, men det her med “nice” er et veldig godt og interessant poeng, og det har sjøl irritert meg grenseløst i den amerikanse valgkampen – Donald Trump får lov til å være så dust han bare vil og fortsatt bli valgt som president, mens Hillary Clinton er pent nødt til å oppføre seg så bra som overhodet mulig for å i det hele tatt ha en sjanse. Nå er nok amerikanske forhold enda litt drøyere enn norske, men det gjør det jo ikke noe mindre problematisk at det skjer et annet sted enn her.

  2. Du har jo for så vidt et poeng i det du sier angående Rema 1000 (og jeg har selv egentlig ikke testet Tøyen Cola så det kan jeg ikke si noe om), jeg syns bare at det høres bedre ut å ha et så vidt utvalg som mulig i butikker enn å sette begrensninger (og så er Sprite det alternativet jeg velger oftest hvis jeg ikke har lyst på Coca Cola). Bra at det var interessant å lese tankene mine om bøkene, ja, det med “nice” er et godt poeng og takk for kommentaren 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg