The summer that melted everything :)

Heisann! Det er fredag og jeg har fine helgeplaner med biblioteket OG spillkveld i morgen og Jungelboken på teater på søndag. Ellers er det litt dumt at veska mi (som jeg kjøpte i juli i fjor) gikk i stykker håndtakmessig sett for noen dager siden, men jeg har heldigvis et godt alternativ i form av en veske jeg fikk like etter jul. Og ellers så er jeg på et nytt jobbkurs for tiden og det er greit nok, jeg leser og spiller mye Nintendo og jeg lytter til musikalmusikk veldig mye og det er gøy. Jeg har ellers ymse ting jeg skriver på og i mitt nyeste fargeleggingsprosjekt fikk jeg det for meg at det skulle være nordlys selv om jeg ikke egentlig har sett det in real life:

Mobilkameraet mitt er ikke blant de beste og jeg er egentlig ingen proff fotograf, men jeg håper det ser overbevisende nok ut 😉

Av andre fascinerende ting kan det nevnes at jeg har bærbar dvd-spiller nå, jeg har avbestilt HBO Nordic fordi jeg ikke bruker det nok for tiden og enkelt kan bestille det på nytt hvis behovet melder seg, jeg har visst blitt gjesteblogger i ny og ne her: https://glimty.com/blog/ (mine innlegg er det om musikaler og det om sommer i vinterland) og jeg har lest ut denne boka:

Nå vil min anmeldelse av denne fenomenale boka følge og så kommer neste innlegg om noen dager. Vi bables og god fornøyelse 🙂

The Summer that melted Everything av Tiffany McDaniel

Det er sommer 1984 og Autopsy Bliss inviterer djevelen til å komme på besøk til småbyen Breathed. Like etter dukker Sal opp som påstår at han er djevelen og med ham kommer en hetebølge og flere merkelige hendelser. Og så handler det om Fielding Bliss, 13 år og sønn av Autopsy, som blir veldig god venn med Sal og en sommer som endret alt.

Personlig ble jeg interessert i denne boka fordi synopsiset hørtes ganske fascinerende ut og ja, denne boka er en svært fascinerende bok. Det er også en usedvanlig atmosfærisk og velskrevet bok og den boka jeg har lest så langt i år som har gjort sterkest inntrykk. Litt fordi jeg liker settingen veldig godt (både småby og 80-tallet), men mest fordi denne boka altså er himla flott skrevet.

Jeg likte ellers stemningen og hvordan denne boka handler om sommeren 1984, men samtidig er en tidløs bok. Og jeg trodde at det var en faktafeil i denne boka relatert til settingen årsmessig sett (det nevnes Mario Bros og jeg trodde det var feil siden karakteren Mario hadde 30års-jubileum i 2015, men litt googling viste at ja, det første skikkelige spillet med Super Mario kom kanskje i 1985, men det fantes arkadespill med ham alt i 1983 og dermed så kan man ha spilt Mario Bros i 1984), men det viser seg at dette altså ikke er en feil likevel og med det så har jeg ikke egentlig noe å kommentere på.

For nei, dette er kanskje ikke en perfekt bok og om man leter litt kan man sikkert finne flere ymse småting å kommentere på, men det føles som en bok som vil så mye. Den tar opp religion, homofili og rasisme blant annet og der tittelen tilsynelatende kun peker på varmen som gjorde at alt bokstavelig talt smeltet den sommeren, er den enda smartere enn det igjen for det som egentlig smelter er folks hemninger. At Sal (som er eller ikke er djevelen) er blant dem smelter bort logikken til folk og gjør at fordommene folk har hatt kommer til syne. Dette er en bok om en sommer der alle i småbyen Breatheds hemmeligheter kommer frem i lyset og sårheten i dette er mye av det som gjør denne boka fantastisk. For det er så klokt og så interessant og det er ingen enkle svar. Dessuten handler det om hvor villig folk er til å finne en syndebukk og de finner en i Sal som er mørkhudet med intenst grønne øyne og full av gåter og hemmeligheter og som kanskje er og kanskje ikke er djevelen, men i alle fall er en få virkelig forstår.

Dette er dessuten en bok som er svært åpen for tolkning og som åpner for tanker og samtaler og derfor føles viktig. I tillegg er denne boka egentlig skikkelig deprimerende på en måte jeg paradoksalt nok likte innmari godt for jeg skal ikke spoile noe, men denne boka handler i stor grad om å miste noen. Og sist, men ikke minst har vi hovedgrunnen til at jeg likte denne boka utrolig godt og det er språket. Denne boka er rått og vakkert skrevet og det er kanskje derfor dette er den første boka i år jeg gir terningkast 6 fordi ååå, dette språket kan man gi seg helt hen til.

Her er noen sitater:

A foolish mistake, it is, to expect the beast, because sometimes, sometimes, it is the flower’s turn to own the name.

*

A snake that could harm you, you don?t have much choice to kill. You wouldn?t be able to leave a cobra in your sock drawer. But a snake that is no threat will greatly define the man who decides to kill it anyways.

*

You can imagine anything you want in the dark. You can imagine your father loves you, you can imagine your mother is not disappointed, you can imagine that you are…significant. That you mean somethin’ to someone. That’s all I ever wanted, Fielding. To matter. That is all I’ve ever wanted

*

You know where the name hell came from.” He crossed his hands on his lap. “After I fell, I kept repeating to myself, God will forgive me. God will forgive me. Centuries of repeating this, I started to shorten it to He’ll forgive me. Then finally to one word, He’ll. He’ll.
“Somewhere along the way, I lost that apostrophe and now it’s only Hell. But hidden in that one word is God will forgive me. God will forgive me. That is what is behind my door, you understand. A world of no apostrophes and, therefore, no hope.

*

Sometimes I think older brothers should not be allowed. We fall in love with them too much. They are our everything, all the while, they hurt out of sight for our sake.

 

2 kommentarer
  1. Jeg likte det nest siste sitatet der. Kverulanten i meg har litt lyst til å gå inn og stryke “Somewhere along the way, I lost that apostrophe and now it’s only Hell”, men utover det syns jeg det var veldig fint og at det rommer ganske mye – for når man lærer om kristendommen og om at Gud tilgir alle synder, hvorfor har han da ikke tilgitt djevelen? Uansett, dette høres ut som ei interessant bok og som sagt i en tidligere kommentar skjønner jeg fascinasjonen for settinga. Håper du koser deg på biblioteket og på spillkveld i dag!

  2. Koste meg veldig både på biblioteket og på spillkveld så yay! Ellers ser jeg poenget ditt angående den setningen, selv om jeg personlig liker den delen du ønsket strøket, kanskje fordi jeg tendenserer mot å overforklare selv og liker poengteringa . Og det var en veldig interessant bok, absolutt verdt å lese 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg