Live Action-versjoner av animasjonsfilmer – karolinske tankespill :)

Heisann! Det er tirsdag og jeg endte av ymse grunner opp på Bygdøy i stad ved Kon Tiki-museet. Var ikke på selve museet riktignok, men jeg var utenfor der jeg kunne ta bilder av hele havet og surre meg litt bort i boligstrøket der fordi å finne buss tilbake til sentrum var mission impossible. Ellers er det Verdens Poesidag så jeg har prøvd å skrive dikt, men har ikke fått det helt til (tror jeg har en mer prosaisk hjerne for tiden) og i morgen er det Musikaldagen (Stephen Sondheim og Andrew Lloyd Webber har bursdag i morgen så jeg feirer dem litt for meg selv). 

Hvis noen føler for å feire henholdsvis Sondheim og Lloyd Webber anbefaler jeg å feire Sondheim med klipp som for eksempel dette:

Det er Raúl Esparza med sangen “Marry me a little” fra Company og ååå, den kombinasjonen av å synge fantastisk og å være minst like brilliant som skuespiller <3

Og med Lloyd Webber har vi dette:

Samantha Barks synger en så fin versjon av “Another suitcase in another hall” fra Evita 🙂

Og nå valgte jeg bevisst ikke de mest velkjente sangene til Sondheim og Lloyd Webber, men det er absolutt mye fint i de mer kjente sangene og.

*

Nok om det. Nå tenkte jeg å bable litt om Live Action-versjoner av animasjonsfilmer siden det er Disneys nye yndlingsgreie. Jeg har tenkt å bable litt kort om filmene som har kommet og filmene jeg vet skal komme og deretter nevne noen titler jeg faktisk veldig gjerne vil se en Live Action-versjon av. Da setter jeg i gang. 

Så langt har det kommet live versjon av (og jeg bruker de engelske titlene i denne omgang) Cinderella, Jungle Book og Beauty and the Beast. Cinderella imponerte veldig hva angikk kostymer og fotografi og var som en av de julegavene som er fantastisk pakket inn, men som blir litt mer “nja” når man ser hva pakken inneholder i og med at jeg fant den litt for rett frem og kjedelig og savnet musikken fra animasjonsfilmen litt fordi de bidro til å gi mer stemning og sjarm. Jungle Book fant jeg meget imponerende og det er nok den av Live Action-versjonene som i størst grad lever opp til originalen og på visse punkter faktisk er en bedre film. Og Beauty and the Beast likte jeg kjempegodt, men jeg syns fortsatt animasjonsfilmen er den beste filmen. Og det er her problemet med Live Action-versjoner ligger for det kan selvsagt bli veldig fine filmer og jeg forstår Disney godt når de gjør det, men det skal veldig mye til for at Live Action-versjonen skal falle mer i smak enn originalen og jeg vet ikke om det er det Disney egentlig vil heller. Samtidig er det en god introduksjon for de som kanskje ikke har vokst opp med originalen så det er vanskelig. Uansett har Live Action-versjoner åpenbart kommet for å bli og jeg vet at det er planer om Live Action-versjon av Mulan, Lion King og The Little Mermaid blant annet. Hva angår førstnevnte har jeg blandede følelser. På den positive siden har de en plan om å ha kinesiske skuespillere i alle de kinesiske rollene og det er bra og jeg tror også selve historien kan funke veldig godt med levende mennesker (det er egentlig en av de Disney-filmene jeg i høyest grad kan se for meg in real life). Men på den negative siden skal de visst ditche karakteren Shang og heller gi Mulan en rival og det er jo en ting. Det som bekymrer meg mer er likevel det at de visstnok ikke skal ha med noen av sangene. Og greit nok, de trenger ikke ha med alle sangene for historien trenger ikke musikken i like stor grad som f.eks. Beauty and the Beast, men noe av musikken trengs virkelig og det virker som planen deres er å lage en mer gritty og realistisk tolkning av historien og hva er vitsen med å lage en live action-versjon av Disney’s Mulan da når så mange av tingene som gjør det til en Disney-film skal droppes. Samtidig høres det ut som om resultatet kan se veldig episk og kult ut og Mulan er jo en awesome historie så igjen, jeg har et blandet forhold til dette prosjektet. Så har vi Lion King som for så vidt er en utakknemlig oppgave siden det blir en live action-versjon av en av de aller mest episke animasjonsfilmene som finnes, men som samtidig har potensiale til å se veldig flott ut så ja, det er vanskelig.

Og her kommer vi til tre eksempler på Disney-filmer som jeg virkelig vil se en Live Action-versjon av:

– Hunchback in Notre Dame

Jeg elsker hvor modig animasjonsfilmen er og hvor mye Disney fikk ut av en historie som i utgangspunktet ikke passer helt som Disney-film og samtidig så har animasjonsfilmen en stor svakhet i form av gargoylene som er helt overflødige og ikke passer sammen med resten. De er for øvrig droppet i musikalversjonen og det er nettopp alt jeg vet om musikalen som gjør at det kunne funket fantastisk om de hentet litt inspirasjon fra musikalen og boka (som jeg på et eller annet tidspunkt trenger å lese) og lager en live action-versjon som er litt mørkere og som kan se helt fantastisk ut. I dette tilfellet ser jeg ellers for meg at de dropper noen av sangene fordi ikke alle er like nødvendige, men har med Hellfire, Out There, God help the Outcast fra animasjonsfilmen og supplerer med Made of Stone fra musikalversjonen og så kan de ha fantastisk scenografi, ha instrumentelle versjoner av noen av sangene de dropper og lager en moden og ettertenksom versjon av historien som kunne vært så flott. 

– Emperor’s new groove

Eller Kongerike for en lama som den for mange her til lands er mer kjent som er en film som er enormt underholdende som animasjonsfilm. Og samtidig kunne den blitt litt som Princess Bride om den var med levende mennesker, den kunne beholdt alle vitsene, droppet de få sangene som er fordi de føles overflødiske, men beholdt musikken i instrumentell versjon og ja, det kunne funket og noe av det fine er at her så hadde det ikke vært så store krav til budsjett for om noe så litt teit ut eller rart ut ville det også funket fordi det er en historie som er ment til å være ren og skjær underholdning og som hadde vært morsom å se i live action-versjon.

– Pocahontas

Mens jeg liker Pocahontas så ser jeg at det finnes en del ting å kritisere med animasjonsfilmen, men en ting som er veldig klart er at dette nok er den av Disney’s animasjonsfilmer som virker mest voksen og som i størst grad føles som en film med levende mennesker som tilfeldigvis er animert. Følgelig ville det ikke føltes så rart å se Pocahontas med levende mennesker, det hadde føltes mer naturlig enn med mange av Disney’s andre animasjonsfilmer. Jeg ser for meg at de kunne hatt den instrumentelle musikken hele veien, men droppet de fleste sangene uten at det gjorde så mye så lenge de beholdt “Colors of the wind”-sangen og så kunne de hatt en skumlere og mer realistisk Ratcliffe, de kunne hatt enda større fokus på å prate med ekte native americans for å skape en så nyansert og god tolkning som mulig og de kunne latt Thomas ha en enda større rolle enn før bare fordi han er den beste karakteren i animasjonsfilmen. Pocahontas var aldri blant Disney’s største animerte suksesser så jeg regner ikke med at dette kommer, men det er nok den animasjonsfilmen til Disney som i minst grad føles som en animasjonsfilm på godt og ondt og det gjør at jeg tror det kunne funket bra. 

*

Ellers kan jeg se for meg Hercules til dels hvis de klarte å skape noe like stilisert som i animasjonsfilmen og fikk en litt mer formfull Megara som realistisk sett kunne blitt skadet av en søyle (Megara i animasjonsfilmer er awesome, men hun har alt for smal midje til at det virker realistisk når søylen skader henne skikkelig), jeg tror Rescuers Down Under og Tarzan kunne funket veldig bra om det ble gjort riktig og av animasjonsfilmer som ikke er Disney kan jeg se for meg Anastasia, noen av filmene til Miyazaki og Prince of Egypt 🙂 

*

Men da har jeg litt andre planer for kvelden så jeg kan drive med mer babling siden. Håper dette var underholdende nok 🙂

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg