Come from away =D

Heisann! Det er mandag, en ny uke skal i gang og utover en familiesammenkomst på søndag har jeg ganske få planer for denne uka utenom jobbkursting og å selvsagt bruke masse tid på å lese og fargelegge. Jeg har dessuten begynt på påskekrimmen min for i år og jeg har også begynt å oversette sangene i Dear Evan Hansen-musikalen sånn for moro skyld. Ellers hadde jeg egentlig en plan om å leie film siden det er enkelte animasjonsfilmer jeg har veldig lyst til å se som ikke finnes på Netflix eller på biblioteket og som ikke interesserer meg nok til å kjøpe dem, men det viser seg at de har sluttet med leiefilm på det siste stedet jeg trodde at hadde det. Heldigvis fant jeg ut at man har filmleie via Get og at animasjonsfilmene jeg har lyst til å se finnes der så jeg fant dermed et helt greit alternativ (man kan ha filmene i 48 timer for en svært billig penge). Hvis noen vet om steder i Oslo der man fortsatt kan leie dvd-filmer er det like fullt bare å tipse meg i vei. Og ellers så var helgen super for det var så himla fint vær og jeg gikk tur til Liastua og besøkte Botanisk Hage og alt var så koselig og fredfullt så hurra for det. Og tenk at det bare er noen få dager til vi skal i gang med den andre vårmåneden, det er litt fascinerende. 

Dette er for øvrig veldig kult:

Det er en sketsj for Comic Relief der de liksom så etter en ny stemme til Stephen Hawking og han og mange andre kule folk var med. Dette er så underholdende og fint 🙂

*

Men da tenkte jeg å skrive litt om en ny musikaloppdagelse som jeg har blitt ganske fascinert av de siste dagene og det er Come from away. Jeg har allerede følt meg ganske bortkjemt i år siden jeg hvert år håper på å finne en musikal jeg kan få helt dilla på og fant Dear Evan Hansen som fylte alle krav sånn sett alt i månedskiftet januar/februar. Og så oppdager jeg nå Come from away som jeg riktignok ikke har like dilla på som Dear Evan Hansen, men som likevel er en musikal som fascinerer meg mer og mer, kanskje fordi den er så unik og annerledes fra alt annet på musikalfronten. 

I Come from away handler det om småbyen Gander på den Canadiske øya Newfoundland som plutselig får tusenvis av nye innbyggere da 38 fly må lande der etter angrepet i USA 11. september i 2001. Og så handler det om menneskene på disse flyene og innbyggerne i Gander som møtes uforutsett etter hendelser som endrer dem og USA for alltid og likevel, mens temaet er seriøst på mange måter og basert på sanne hendelser, så viser musikalcden at dette er en musikal med mye glede og overskudd som på mange måter også handler om håp.

For min del så kom jeg ikke helt inn i denne musikalen første gangen jeg lyttet litt til cd-en, litt fordi musikkstilen (som henter inspirasjon fra Folk, Rock og Country og egentlig ikke hører så mye ut som musikken man gjerne forventer i en musikal) var litt uvant, men mest fordi jeg ofte tenker på sanger i musikaler hver for seg. Selv når jeg lytter gjennom hele av en musikalcd så tenker jeg på hver sang som en brikke i et større puslespill. Og hvis man lytter gjennom Come from away på den måten funker det ikke. I stedet forsto jeg for noen dager siden at poenget med Come from away er å bare sette den på og la det gli over fra en sang til den neste. For det er noe veldig organisk med musikken i denne musikalen, det ene øyeblikket er man på sang nummer en, det neste på sang nummer ni og det føles også som om det er det som er poenget. Og så lytter man og merker det ikke helt selv en gang før man plutselig blir oppriktig rørt av en sang om personer som prøver å ringe hjem til familiene sine i denne usikre perioden der ingen har helt oversikt eller koser seg med en annen sang som er så livsglad at man får lyst til å danse til den. Det er så mange følelser og mer enn noen annen musikal jeg har lyttet til føler jeg at dette er en musikal som oppriktig handler om fellesskap der alt handler om ensemblet i langt større grad enn separate karakterer. 

Det er likevel noen sanger som skiller seg ut og er personlige og en av dem er denne:

Det er Jenn Colella som synger sangen “Me and the Sky” som handler om en kvinnelig pilot og hennes forhold til himmelen og å fly og hvordan hun må takle et nytt forhold til å fly etter terrorangrepet. For det første er det en fantastisk melodi og en flott fortalt tekst, men det er også et veldig sterkt øyeblikk, ikke minst fordi Jenn Colella fremfører det så himla fantastisk. 

Det finnes ellers ganske få klipp fra denne musikalen på Youtube egentlig, men man kan høre cd-en her: https://open.spotify.com/album/3x7BwUyDBtD4AxFBqwlkRj og hvis du ikke blir helt overbevist av den eller de første sangene så prøv bare å ha musikken i bakgrunnen mens du driver med noe annet og så kommer man mer og mer inn i det etter hvert og glemmer snart det andre man drev med mens man bare fascineres av en sår og håpefull og vakkert fortalt musikal som er helt annerledes enn alt annet. Noen andre sanger jeg føler for å trekke frem er “Phoning home”, “I am here” og “Prayer” og hvis man vil bli oppmuntret i stedet for å føle en verden av følelser er det veldig koselig med åpningssangen “Welcome to the rock”:

Uansett, hurra for flotte musikaler, håper jeg ga dere en ny ide til noe å lytte til nå. Hvis dere vil lytte til en musikal med flott musikk der alt er supert fremført og det hele føles virkelig organisk og som et fargerikt fellesskap kan dere like godt teste ut “Come from away” (som også er en musikal jeg tror kan appellere en hel del også til folk som ikke er så into musikaler og ja, jeg trenger nok cd-en med denne musikalen etter hvert). 

*

Men da har jeg andre ting å drive med. Neste blogginnlegg kommer om noen dager og jeg håper dette innlegget falt i smak og at musikaltips er av interesse 🙂

5 kommentarer
  1. Jeg har så lyst til å se en Musikal en gang! Eller flere ganger! Aldri gjort det. Jeg vil til London for å se Mamma Mia!
   Eller Cats!
   <3

  2. Jeg har sett masse musikaler, men får aldri nok og oppdager hele tiden nye musikaler jeg får kjempelyst til å se. Som Come from away for eksempel 😉 Håper du får sett musikal i London etter hvert og tips, de setter opp Cats i Oslo Spektrum til høsten, det kan jo hende du får sett den.
   <3
   Og klem tilbake, Fivrelden, igjen takk for tips 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg