Vær snill med dyrene og andre finheter :)

Heisann! Siden sist har det hendt spennende ting. For det første er en ting jeg ikke har nevnt her at moren min lenge har ønsket seg katt (etter at vi mista Snickers for to år siden har hun ønsket seg noe å ta vare på og ha ansvar for) og så visste det seg at noen bekjente av mamma har fått to kattunger og at mamma kunne få den ene. Dette skulle skje om en måned trodde vi, men så er ting klart tidligere og dermed tyder alt på at mamma får katt alt til helgen. La oss feire dette med Memory fra musikalen Cats:

Dette er for øvrig en av de få musikalsangene jeg vet om som inneholder gatelykter (“streetlights dies, another night is over, another day is dawning”), noe jeg liker 🙂

Ellers er en annen viktig ting (som venner av meg på Facebook alt har fått med seg) at jeg har nådd sparemålet mitt på 4000 kr og derfor har bestilt Nintendo Switch og dette spillet:

Jeg er veldig spent på om Switch er så kult som det høres ut og gleder meg til å teste spillet (og gleder meg til slutten av oktober da jeg endelig kan skaffe meg Super Mario Odyssey) og ja, det føles herlig tilfredsstillende dette her 😉

*

Av andre interessante ting så ble boka Du dør ikke noe man kunne vinne på Instagram-siden til forfatteren og jeg var blant vinnerne og fikk denne boka i posten i stad (yay, mer å lese på!). Jeg har ellers fortsatt planleggingen av Gothnowrimo i oktober (men aner fortsatt ikke hva i all verden jeg skal skrive om i november, men det er fortsatt en stund til november og Nanowrimo pleier å gå veldig bra så jeg skal ikke begynne å bekymre meg for mye) og utover det så fargelegger jeg i vei og leser finfine bøker, sånn i tillegg til å spille for mye nettspill og nettbrett-spill. Og så bruker jeg litt for mye tid på å syns det er urettferdig at jeg leste at Oslo ligger omtrent helt i bunnen hva angår soltimer i september (det har vært fantastisk vær i Tromsø, til og med i Bergen i det siste har det vært flott og her i Oslo har det vært grått og kjedelig ingentingvær omtrent hele måneden) fordi jeg syns vi fortjener en stabil finværsperiode også. Men det fine er jo at jeg dermed har gode unnskyldninger for å være mye inne, drikke mye te og planlegge ymse kreative prosjekter og det er ganske supert det og, dessuten slipper vi både jordskjelv og orkaner så da kan man strengt talt ikke klage for mye over gråvær og skyet værtype. 

Og ellers har jeg lest denne boka:

Dette var en såpass fin bok at jeg har skrevet en anmeldelse av den og den tenkte jeg å dele nå. Ellers kommer neste innlegg om noen dager og i mellomtiden håper jeg alle koser seg og har det trivelig 🙂

Vær snill med dyrene av Monica Isakstuen

En liten familie på tre er i oppløsning. De klarte det ikke. Karen klarte det ikke. Koret av stemmer melder seg, fra venninner til familieterapeuter, med ord som skal hjelpe: Delt bosted. Mekling. Fordeling. Tilknytning. Forutsigbar adferd. Transitt-fase. Barn er robuste skapninger. Karen lytter til dem, slik en moderne kvinne skal, samtidig som alt i henne gjør opprør. Nei, barnet er mitt. Det er jeg som er dets mor. Det finnes ingenting moderne ved meg.

Likevel kommer spørsmålene: I hvilken grad er rollen som mamma knyttet til det å være familie? Er datteren fortsatt hennes når hun er hos faren? Hvis man er mor den ene uken, hva er man i den andre?

Vær snill med dyrene er en rå, akutt og opprivende roman om å befinne seg i ruinene av et ekteskap sammen med den man bryr seg om aller mest – annenhver uke.

*

Det som gjorde meg interessert i denne boka var en del anmeldelser jeg leste på nettet og noen utdrag som ble delt på Instagram. Deretter var dette en bok jeg lenge tenkte at jeg ønsket å lese før jeg omsider anskaffet den under et boksalg. Og nå er den lest og dette er ganske fint.

Det beste med denne boka er hvor ærlig den er. Og selv om jeg ofte foretrekker å lese engelske bøker er det en slags nærhet i språket de gangene jeg faktisk leser bøker på norsk som gjør at jeg alltid tenker at jeg burde lese mer norsk skjønnlitteratur, men så glemmer jeg det igjen hver gang jeg går på biblioteket. Uansett, denne boka føles litt ekstra ærlig fordi det skapes en fortellerperson her som tidvis er ganske usympatisk, men samtidig kjenner man seg igjen og det settes godt ord på såre og gale tanker som alle har hatt selv om man vet at de er feil. Et godt eksempel på dette er en gjentakelse av «Jeg vet, jeg vet, dette er ingen konkurranse. Men jeg vil vinne den.» Dette gjentas flere ganger og handler om hovedpersonens forhold til eksmannen sin og hvordan hun vil være en bedre forelder. Og det er en sårhet i alle følelsene til bokas forteller, Karen, det skapes en så sterk stemme og det er en av tingene jeg vil huske mest.

Jeg liker også veldig godt denne bokas oppsett. Det er noe fragmentert ved denne bokas form som gjør at det tidvis nesten nærmer seg poesien uten at det noen gang av den grunn slutter å være prosa og jeg liker luftigheten i denne fortellerstilen, hvordan det gjør at denne boka føles lett, men aldri overfladisk.

En tredje ting jeg likte var hvordan dyreriket trekkes frem av og til, men samtidig var dette også et aspekt jeg ønsket meg mer av. De delene som var der minnet meg likevel om en del veldig fine bøker jeg har lest de siste årene som har brakt naturvitenskapen inn i prosaen og poesien med stort hell og minnet meg på at alt henger sammen.

Det er uansett mye som er gjort riktig i denne boka og likevel skal det sies at jeg aldri ga meg helt hen. Og noe av grunnen er kanskje hvordan jeg personlig liker slutter som er mer konkrete, jeg føler denne boka bare slutter uten at den føles helt ferdig fortalt. Jeg syns også at boka føles skrevet i litt for stor grad og utover det så er det egentlig mest småting jeg ikke finner de rette ordene for som trakk ned litt.

Men så er det bare småting og det er en modenhet ved denne historien, en historie som jeg også føler forteller en historie jeg ikke har sett fortalt helt fra denne vinklingen før, som gjør at dette blir besnærende og en bok jeg føler meg veldig glad for å ha lest. For den viser at Monica Isakstuen har en sterk og egen skrivestemme og det er såpass sårt, poetisk og underfundig at det derfor er veldig verdt et forsøk.

Terningkast 5!

5 kommentarer
  1. Har hørt mye bra om denne boka sjøl, så det var fint å lese anmeldelsen din av den. Det du skriver her minner meg forøvrig en god del om “Plutselig høre noen åpne en dør” av Trude Marstein, ei bok jeg likte veldig godt, og som jeg fikk lyst til å anbefale deg nå, nettopp fordi den handler om noe lignende; ei mor som ikke lenger er sammen med barnefaren, og så er hun ekstremt usympatisk, men boka er likevel skrevet på en måte som gjør at man empatiserer med henne og virkelig skjønner hvorfor hun gjør som hun gjør.
   Værmessig skal det sies at jevnt over har både Tromsø og Bergen mye kjipere vær enn det Oslo generelt har, så jeg unner dem dette 😉 Og gratulerer igjen med Nintendo-kjøp! Og selvfølgelig er jeg sykt gira på både dine og mora di sine vegne hva angår katteanskaffelse 😉

  2. Takk for boktips, får se om jeg husker den neste gang jeg er på biblioteket. Du har ellers et godt poeng angående været generelt selvsagt og jeg unner Tromsø og Bergen finvær, jeg syns bare det er litt for lenge siden det var skikkelig fint på østlandet. Ellers takk for Nintendo-gratulasjon og katte-entusiasme 🙂

  3. Gatlyktor borde helt klart få mer uppmärksamhet i litteratur och kultur. Narnias lykta är ju fantastisk hur den går som en röd tråd genom böckerna (nämns inte i alla men flera). Gillar också hur Dumbledore tar ljuset från lamporna på Privet Drive. Men annars… ? Du får skriva en bok eller musikal där en gatlykta har betydelse för berättelsen på något vis. 🙂

  4. Et av skriveprosjektene mine for tiden handler faktisk om gatelykter så jeg er på saken. Har alltid vært veldig fascinert av gatelykter 🙂 Og fint å høre betraktningene dine om gatelykter. Takk for kommentaren!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg