George og The Pants Project og andre finheter =D

Hello:

Det er tirsdag, jeg starter dette innlegget med en liten dose Book of Mormon fordi jeg får en ganske stor dose Book of Mormon i morgen da jeg endeligvis skal se Book of Mormon-oppsetningen på Det Norske Teatret (jeg gleder meg bittelitt supermye). Og så er det Elvelangs ved Alnaelva på torsdag som jeg skal gå så vips har jeg finfine planer to dager på rad, planer som jeg skal skrive mer om neste gang jeg blogger når de har hendt og jeg kan kommentere hendelsenes awesomehet. Og så sendte jeg helt spontant av gårde en diktsamling jeg skrev for tre års tid siden til et nytt forlag på fredag. Det har blitt refusert to ganger av andre forlag så jeg har ikke de største forventningene, men jeg ville bare prøve meg, det føltes på tide med et nytt forsøk, dessuten gjenstår det fortsatt litt redigering før jeg tør å sende av gårde Gatelykt-prosjektet.

Ellers kjøpte jeg to bøker i går og så ga jeg Luna skylden for det sånn på liksom siden jeg egentlig ikke hadde tenkt å kjøpe bøker igjen før etter Nanowrimo:

Det er “Bobla” av Siri Pettersen og “Jenta som ville redde bøkene” av Klaus Hagerup og Lisa Aisato fordi det er forfattere og illustratører jeg er veldig glad i og jeg trengte dem 😉

Ellers har jeg endeligvis fått en ide for Nanowrimo som jeg syns er super, jeg er fornøyd med hvordan jeg denne måneden bortimot hver dag har funnet tid til både å skrive, tegne, lese og spille Nintendo Switch og jeg er happy fordi jeg tror jeg veldig snart er ferdig med en forkjølelse som har irritert meg de siste dagene. 

Og av annet interessant så har jeg lest to bøker med liknende tematikk som jeg nå har skrevet en dobbeltanmeldelse av og det tenkte jeg å bruke resten av dette innlegget på. Så kommer neste innlegg om noen dager og da skal det handle om musikal (YAY!) og en stemningsfull spasertur av fineste sort. 

George og The Pants Project

Da jeg var på biblioteket sist endte jeg tilfeldigvis med å komme over to middle grade (bøker med målgruppe 8-12 år)-bøker som begge tok opp samme tema. I «George» av Alex Gino handler det om George som alle tror er gutt, men hun vet at hun egentlig er jente. Og i «The Pants Project» av Cat Clarke handler det om Liv som alle tror er jente, men han vet at han egentlig er gutt. Begge bøkene leste jeg i forrige uke og her tenkte jeg å anmelde begge i korte drag i en slags dobbeltanmeldelse. Før vi kommer så langt vil jeg dog bare si at jeg er så glad for at disse bøkene finnes. Man vet at for mange som er født i feil kropp så føler de at noe er feil allerede i svært ung alder og det er så betydningsfullt at det finnes bøker som tar opp tematikken for et ungt publikum. Dette er bøker som jeg derfor føler er såpass essensielle at de får litt ekstra applaus bare for det.

Den første boka jeg leste av disse to bøkene var «George» av Alex Gino, en bok som handler om George som kjemper en kamp for muligheten til å spille edderkoppen Charlotte når klassen hennes skal sette opp «Charlotte?s Web» som skuespill. Dette vil ikke læreren hennes gå med på siden hun ser en gutt når hun ser George og George lager derfor en plan sammen med venninnen Kelly. Av de to bøkene jeg i denne dobbeltanmeldelsen skal skrive om så er dette den mest barnlige. Her fortelles det i et enkelt og ganske rett frem språk, som likevel kler historien godt, om George i en bok som er lettlest, men på ingen måte overfladisk. Og det veldig fine med denne boka er hvor sympatisk George er, hvordan vi heier så veldig på henne og kampen hennes for å få være seg selv. Dessuten gjør enkelheten ved språket også at det blir ganske effektivt for det blir aldri for belærende eller melodramatisk, i stedet blir det bare en veldig genuin og sympatisk historie som jeg er glad for at finnes. Om man skal kommentere på noe så blir denne boka likevel litt for lett for meg for at jeg gir meg helt hen, men jeg tror også det handler om at dette er en bok for barn som jeg føler virkelig er for barn mens mange andre bøker med samme målgruppe er ment for barn, men passer like godt eller bedre for voksne. Dette er likevel ikke noe stort problem eller ting som virkelig ødelegger for en leseropplevelse som er både sympatisk og viktig.

Den andre boka jeg leste var «The Pants Project» av Cat Clarke som handler om Liv som også kjemper en kamp, men for hans del er det en kamp for å få bruke bukse i stedet for skjørt på skolen der alle jentene må bruke skjørt og strømpebukse. Dette vil ikke rektor (hvis noen får bittelitt Deja Vu-følelse nå skjønner jeg det godt) gå med på siden han ser en jente når han ser Liv og Liv slår seg sammen med nye venner for å kjempe for retten til å velge bukse i stedet for skjørt. Det er med andre ord flere paralleller mellom disse to bøkene, men «The Pants Project» er likevel en bok jeg finner mer minneverdig, kanskje litt fordi den forteller flere historier og føles mer ambisiøs. Her har vi fokus på Livs kamp for å være seg selv, ja visst, men Liv har i tillegg to mødre, det er en karakter med hypermobilitetssyndrom og det er dessuten fokus på mobbing i tillegg uten at det noen gang føles som om denne boka prøver å være for mye. Snarere er alt godt integrert i en historie som også føles sterkere fordi Liv er en sterkere stemme enn George, kanskje fordi det her fortelles i jeg-form og fordi der George er enormt sympatisk så har Liv noen usympatiske trekk som gjør at han føles mer ekte. Og selv likte jeg denne boka veldig godt. Den er ikke perfekt og jeg vil tro dette er et tilfelle der skrivestilen kan være litt smak og behag, men det er likevel inspirerende hvor mye Cat Clarke fyller denne boka med og på samme måte som med «George» føles det på slutten både håpefullt og triumferende på en skikkelig fin måte.

Personlig syns jeg begge disse bøkene er viktige bøker som er verdt å lese. Her skapes interessante karakterer med unike, men likevel ganske like problemstillinger som kjemper for friheten til å være seg selv og det er både interessant og givende å lese om. For min del føltes altså «The Pants Project» som en hakket finere leseropplevelse, men jeg vil tro at George antakelig er den beste boka å lese om man er kanskje rundt ti år og at det nok er den beste introduksjonen til temaet om man ikke har lest bøker om det før.

Uansett er dette to bøker som jeg igjen vil understreke at jeg finner veldig viktige og essensielle for unge lesere og ja, fine bøkene 😊

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg