The Glass Town Game og sånt :)

Heisann! Det er onsdag, livet er fint fordi jeg skal på kafé i ettermiddag og ellers bruker jeg mye tid på Nintendo, bøker og å tenke at jeg burde skrive, tegne og fargelegge mer enn jeg gjør, men så blir det kveld og plutselig har jeg spilt Zelda: Breath of the Wild i halvannen time, men så føles det verdt det og fordi det er så flott. 

Og angående Breath of the Wild er dette favorittøyeblikket mitt så langt:

Det er masse små templer rundt om i spillet som inneholder enten en kamp der du får øvd på kampteknikk (de kampene har jeg fortsatt til gode å vinne) eller så må du løse en gåte og dette tempelet har en gåte alt før du begynner selve tempelet og det er å komme deg gjennom en labyrint av blomster uten å tråkke på blomstene for da går denne damen, Magda, altså bananas og plutselig har du mye mindre liv enn før. Og jeg likte dette så godt for det var så uventet og sært og samtidig er det en ganske underholdende scene når hun klikker selv om det å miste masse liv er ganske upraktisk. Og dette problemet er jo hennes egen feil, hun kunne plantet blomster på en mye mer praktisk måte der hun slapp å bli kjempesur om noen tråkket på det eller slapp risikoen for at det skulle bli tråkket på litt, men ja ja, det er likevel gøy at Breath of the Wild har så mange slike øyeblikk som overrasker deg.

Ellers er boka jeg holder på med awesome, jeg kommer veldig snart til å bestille billett til å se Call my name på fredag (anmeldelse kommer på lørdag), jeg gleder meg til bibliotek og teater på lørdag og ja, det er nok å drive med selv om jeg nok kunne prioritert en del av tiden min annerledes. 

Og så har jeg lest ut denne boka:

Nå tenkte jeg å dele min anmeldelse av denne litterære finheten og så kommer neste innlegg på lørdag altså. Vi bables og god fornøyelse!

The Glass Town Game av Catherynne M. Valente

Inside a small Yorkshire parsonage, Charlotte, Branwell, Emily, and Anne Brontë have invented a game called Glass Town, where their toy soldiers fight Napoleon and no one dies. This make-believe land helps the four escape from a harsh reality: Charlotte and Emily are being sent away to a dangerous boarding school, a school they might not return from. But on this Beastliest Day, the day Anne and Branwell walk their sisters to the train station, something incredible happens: the train whisks them all away to a real Glass Town, and the children trade the moors for a wonderland all their own.

This is their Glass Town, exactly like they envisioned it?almost. They certainly never gave Napoleon a fire-breathing porcelain rooster instead of a horse. And their soldiers can die; wars are fought over the potion that raises the dead, a potion Anne would very much like to bring back to England. But when Anne and Branwell are kidnapped, Charlotte and Emily must find a way to save their siblings. Can two English girls stand against Napoleon?s armies, especially now that he has a new weapon from the real world? And if he escapes Glass Town, will England ever be safe again?

Together the Brontë siblings must battle with a world of their own creation if they are to make it back to England alive in this magical celebration of authorship, creativity, and classic literature from award-winning author Catherynne M. Valente.

*

Jeg anskaffet denne boka først og fremst fordi Catherynne M. Valente har et helt herlig språk, noe som også så definitivt er tilfelle i denne boka. Utover det er denne boka altså en Fantasy-roman som skriver seg inn i god gammeldags «barn havner i en annen verden og må komme seg hjem»-tradisjon, med en interessant forskjell i at det her er Fantasy om ekte personer, nemlig forfatter-søstrene Brönte og broren deres. Dette syns jeg er en artig vri og den gir også et ekstra lag til historien i at det er en hel del referanser til bøkene søstrene Brönte endte opp med å skrive og ellers er dette en god introduksjon til forfatterne og litteraturen deres for unge lesere.

Personlig har jeg ikke lest så mye av Brönte (utenom Jane Eyre) og for min del er det ikke først og fremst de litterære referansene og slikt jeg elsket her, men hvor flott denne boka er fortalt. Jeg har nevnt språket, et språk som er lekende og fargerikt og får skriving til å virke så mye lettere enn det er, men dette er også en bok som briljerer når det gjelder karakterskildringer og da særlig når det gjelder hovedkarakterene, de fire søsknene Brönte. Man forstår dem så godt, man relaterer seg til dem og de føles så levende for leseren på en måte som er helt topp.

Videre er dette en veldig kreativ bok full av smarte detaljer, det er en bok som inneholder ting jeg liker som illustrasjoner og ja, jeg likte rett og slett denne boka veldig godt.

Med det sagt så finnes det svakheter her og en er at denne boka er litt for lang med sine litt over 500 sider og selv mistet jeg litt av interessen på slutten. Et større problem dog er hvordan denne boka faller veldig mellom to stoler for mens jeg ikke har noen gode eksempler for øyeblikket så har fortellerstilen og referansene aspekter ved seg som nok vil appellere mer til voksne samtidig som bokas konsept og målgruppe egentlig er barn på rundt elleve eller der omkring. For meg er ikke det noe stort problem, men det er likevel verdt å nevne.

Sakens kjerne er dog at ååå som koste meg med denne boka. Det var en sånn bok der jeg fikk lyst til å sitere hver side omtrent (men jeg kommer til å la være å dele sitater her og heller oppfordre til å lese smakebitene jeg delte på søndag om man er nysgjerrig, dessuten har jeg ikke helt tålmodigheten til å skrive inn på data alle sitatene jeg elsket siden det var veldig mange av dem) og der jeg hadde det svært fint mens jeg leste. Og jeg håper flere gir denne boka, eller eventuelt andre bøker av Catherynne M. Valente en sjanse for det er veldig verdt det.

Terningkast 5!

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg