Om Grease og ymse annet =D

Fin ting: tannlegetimen i går gikk veldig fint. Dessverre fant tannlegen et lite hull så jeg har ny time for å gjøre noe med det 8. februar, men det går nok greit og jeg innser at jeg ikke kan klage så veldig mye over det første hullet jeg har fått siden 2013, dessuten har å bore gått fint før så da er det sikkert ikke det fæleste i verden nå heller. Ellers liker jeg at det snart er februar fordi det betyr at jeg snart kan få sett Pixars Coco som jeg har gledet meg til å se i flere måneder (og det er riktignok bekymrende få forestillinger som er satt opp på originalspråket så langt, men jeg satser på at det endrer seg, uansett har jeg mål om å se Coco til helgen). Av annet fint fikk jeg lånt syv bøker på biblioteket på lørdag og så tittet jeg innom Ark Bokhandel fordi jeg hadde gavekort og vips:

Dette er bøkene “This is how it always is” fordi den virket søt og fin, “Memoirs of a Polar Bear” fordi jeg leste om den for noen måneder siden og ble veldig nysgjerrig og “The Color Purple” fordi jeg har hatt mål om å lese den siden jeg falt for musikalcden fra nyeste Broadway-oppsetningen for snart tre år siden og The Color Purple dessuten skal være ukas musikal på musikalgruppa mi om tre uker antakelig og da føles det fint å lese boka i den sammenheng. Og tre for to på engelske bøker er en fin dings 🙂

*

Men da tenkte jeg å poste en ganske lang anmeldelse siden jeg også var på teater på lørdag og så Grease. God fornøyelse og så kommer neste innlegg om noen dager 🙂

Grease

Jeg har i utgangspunktet et litt ambivalent forhold til Grease for musikken er super og antakelig bortimot umulig å mislike, men det er en feministisk del av meg som alltid irriterer seg over slutten der jeg føler at Sandy er den som må forandre seg i stedet for Danny. Samtidig syns jeg denne produksjonen av Grease ga meg et nytt perspektiv på slutten for her sliter Sandy lenge med å finne seg selv og man merker presset hun føler på å gjøre alt riktig, men på slutten så legger hun forventningene på hylla og gir seg hen og det virker som om det gir henne veldig mye mer glede. Og man kan også tolke det som et budskap om at om man ikke trives med en situasjon så må man kanskje være den som skaper forskjellen.

Jeg vet ikke, jeg overtenker alt. Sakens kjerne er uansett at det var øyeblikk der denne tolkningen av Grease ga meg nye perspektiver på en musikal som jeg egentlig kjente godt fra før; noe som falt i smak, på samme måte som denne oppsetningen falt i smak i det hele tatt generelt sett.

Og det beste her er energien og den fantastiske utstrålingen til en fin bukett skuespillere som alle åpenbart koser seg så mye. For min del var castet (som inneholder mange skuespillere jeg var fan av fra før) mye av grunnen til at jeg trengte å se denne musikalen (sånn i tillegg til at hallo, musikal på teater, klart det er noe jeg trenger å se) og alle er supre. For å trekke frem noen så likte jeg Charlotte Brænna som Sandy. Jeg har sett Charlotte i flere musikaler og vært fan i flere år og mens rollen som Sandy nok ikke er den som gir en skuespiller mest å spille på så gjør hun alt ut av det hun har og synger dessuten strålende. Bjørnar Reime er ellers super som Danny og i tillegg til god stemme og fint spill viser han også flott komisk timing f.eks. i drive-in scenen. Ellers har mange kanskje fått med seg at Tarjei Sandvik Moe som spilte Isak i SKAM er med og mens jeg syns det er litt unødvendig at markedsføringen har fokusert veldig på det (selv om jeg forstår logikken bak dette valget), så hadde jeg ganske tro på at det kunne funke bra. Og det gjør det. Mens andre briljerer mer både når det gjelder dans og vokal så har Tarjei en helt unik scenetekke og karisma som er noe man enten har eller ikke har og han viser at han absolutt er en god nok skuespiller for både tv, musikaler og hva enn det skulle være. Av andre skuespillere her syns jeg Anette L. Waaler og Mari Haugen Smistad særlig vokalt visste sterke og særpregede stemmer som jeg fikk lyst til å lytte mer til og jeg syns Elise Berg-Hansen og Simen Gloppen fikk veldig mye ut av hvert øyeblikk de hadde på scenen. Ja, skuespill, sang og dans er generelt sett flott her og jeg er alltid så fascinert av folk som er flinke til både sang, dans og teater og får det til å se så lett ut når det for vanlige dødelige som meg ikke er lett i det hele tatt.

Noen anmeldelser jeg har lest har kritisert denne forestillingen for å være litt overfladisk og jo da, det finnes sikkert måter å tilnærme seg materialet i Grease som gir mer dybde til karakterene, så vel som storyen. Samtidig er ikke Grease den dypeste musikalen i utgangspunktet og på sett og vis føles det riktig at den er litt lett. Det viktige for meg her er at jeg satt og koste meg hele veien og at jeg forlot Chateau Neuf med et ønske om å se Grease igjen.

Med det sagt så er det noen svakheter her og for meg er det mest irriterende det at denne oppsetningen er så scenisk i form av at det er en scene som inneholder en sang som regel og så klapper man, så er det et raskt sceneskift før ny scene, rinse and repeat. Jeg har ingen ide til hvordan dette skal løses annerledes, men personlig liker jeg det når det går fra en scene til en annen på en mer organisk måte og når ting føles mer som en scene og så en annen minnes jeg på at det er en illusjon og klarer ikke å gi meg like mye hen som jeg vil. I tillegg syns jeg ikke scenografien er så veldig givende og som scenisk rom har ikke Chateauf Neuf den samme magiske atmosfæren som man finner på f.eks. Folketeateret eller Det Norske Teatret.

Dette er likevel bare småting og mens Grease ikke er det mest originale valget av musikal, så er det blant de smarteste musikalene å satse på nettopp fordi det er en musikal de aller fleste har et forhold til og en musikal med musikk som er så fengende at man bortimot er garantert å kose seg.

Jeg personlig hadde det i alle fall såpass finfint at jeg gir terningkast 5 og hovedattraksjonen her er altså flott sang og dans og den sprudlende og glade energien som gjør at å kose seg med en popcorn og en brus mens man ser Grease på Chateauf Neuf er en veldig smart beslutning.

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg