Smakebit på søndag, et owlicorn og Trollmannen fra Oz :)

Heisann! Det er søndag, livet er fint og for noen dager siden fant jeg ut at jeg hadde litt lyst til å tegne en ugle med enhjørningshorn så jeg gjorde det sittende ute i solskinnet i Nydalen i går:

Jeg ville egentlig at det skulle bli enda søtere, men det er fint nå og 🙂

Ellers var jeg på teater i går, men før vi kommer til det så tenkte jeg å være med på smakebit på søndag og boka jeg leser nå er denne:

Det er Space Opera av Catherynne M. Valente og jeg elskerelskerelsker den <3 Her handler det basically om Eurovision, men i verdensrommet. Greia er at i verdensrommet var det en svær og galaktisk krig og da den var over begynte de å arrangere en konkurranse for å bringe sivilisasjonene sammen som altså er Eurovision-aktig, men i verdensrommet. Og nå har Jorden blitt invitert; dvs. rom-flamingoer har kommet og gitt Jorden valget mellom å si nei og bli tilintetgjort eller å si ja og delta. Men om de deltar og havner på siste plass så blir de tilintetgjort også og å havne på hvilken som helst plass utenom siste kan bli en stor utfordring siden det er mange sivilisasjoner som er langt mer musikalske enn vår sivilisasjon er. Så Jordens skjebne ligger i evnen til å rocke.

Og det er en veldig sær og rar ide, men det er sååå velskrevet og full av kreativitet og engasjement og jeg virkelig koser meg med denne boka. Jeg liker denne boka så godt at jeg mye av tiden forsøker å bevisst unngå å lese på den for å få den til å vare ved hjelp av å laste ned ymse nettbrettspill fordi jeg vet at jeg kunne sittet og bare lest og lest og lest alt i et jafs. Ååå <3

Her er noen sitater:

Life is beautiful and life is stupid. This is, in fact, widely regarded as a universal rule not less inviolable than the Second Law of Thermodynamics, the Uncertainty Principle, and No Post on Sundays. As long as you keep that in mind, and never give more weight to one than the other, the history of the galaxy is a simple tune with lyrics flashed on-screen and a helpful, friendly bouncing disco ball of all-annihilating flames to help you follow along.

*

You don’t even have to win! As long as you don’t come in dead last, your species will rise and join the party in the sky already in progress. But if you can’t even defeat one measly tone-deaf head-on-backward galactic civilization, I’m afraid all memory of your collective existence will be lovingly collated and archived, your planetary resources tenderly extracted, and your species annihilated. Your organic material will be seamlessly reincorporated into your biosphere and your planet left in peace to try again with dolphins or something in another billion years or so. FUN!

(Dette minner meg om sangen You’ll be back fra Hamilton, det å være veldig høflig og koselig samtidig som man prater om å utslette en sivilisasjon og slikt. Veldig effektivt.)

*

Here’s a friendly tip: if you want to protect yourself from predators, you don’t always have to order up scary teeth and poison sacs. I can heartily recommend trying out disproportionally large eyes, slender, snappable legs, and an invitingly soft and vulnerable neck, all elegantly arranged to arouse feelings of protectiveness, compassion, and love, especially in mammals. Same reason puppies and kittens and babies are so cute – to trick you into taking care of them! Don’t feel bad, it’s not your fault. You literally can’t help it and neither can we.

(Her har vi rom-flamingoenes visdomsord om hvor lurt det er å være veldig søt for å unngå å bli drept.)

*

Jeg kan ikke sitere hele denne boka, men jeg elsker den og anbefaler den på det sterkeste. Flere smakebiter finnes hos Astrid Terese 🙂

*

Ellers så var jeg altså på teater i går og nå tenkte jeg å poste min anmeldelse av Riksteaterets Trollmannen fra Oz og så kommer neste innlegg om noen dager. God fornøyelse 🙂

Trollmannen fra Oz

I utgangspunktet er ikke Trollmannen fra Oz blant mine største musikalfavoritter. Jeg er så visst glad i filmen og at jeg liker musikalen (så vel som boka den er basert på som jeg endeligvis leste for to, tre år siden) er sikkert og visst, men jeg er generelt sett mer glad i Wicked og andre historier som er inspirert av Trollmannen fra Oz enn Trollmannen fra Oz i seg selv. Samtidig var jeg nysgjerrig på Riksteaterets oppsetning og denne interessen ble bare større av de meget positive anmeldelsene. Og konklusjonen er at Riksteateret har skapt noe riktig fint her og mens jeg ikke er like ekstatisk som i noen av anmeldelsene jeg har lest, så er jeg veldig tilfreds og glad over at jeg fikk med meg dette (lørdagens forestilling var den siste).

Storyen burde være ganske så kjent for de fleste, men det handler altså om Dorothy som føler seg misforstått og drømmer om å finne en annen verden over regnbuen og så kommer en tornado og tar med seg henne dit, hen til Oz der eventyret tar plass.

Og man kan jo først nevne at historien her er godt fortalt. Her er det lett å henge med i svingene både for voksne og barn og det er både spennende og rørende med karakterer man blir glad i. Særlig liker jeg Dorothy her, men også vennene hennes (fugleskremselet, blikkboksmannen og løven) stråler og virker levende og sympatiske. Mer enn det er nok grunnen til at så mange anmeldelser har brukt nettopp ordet magisk for å beskrive denne forestillingen, det at den har fått så mye ut av så lite. Det er en liten scene, kun syv skuespillere, et orkester bestående av fire menn som høres ut som om de er en hel haug enkle rekvisitter og likevel føles det ikke lite. I stedet er det en masse kreativitet her og et spesielt godt eksempel er jo tornadoscenen som er fenomenalt godt løst og virkelig gir en følelsen av å være i tornado (selv om jeg vil tro ingen har noe sammenlikningsgrunnlag). Hva angår lys og lyd og scenografi er dette brilliant rett og slett.

Videre er det godt skuespill og særlig hos Dorothy, som spilles med sjarm av Mari Lerberg Fossum, som i tillegg synger nydelig, men også rent generelt. Og sangene er fine og de andre skuespillerne er flinke og det er veldig lite å kommentere på.

Likevel var jeg ikke helt i himmelen etterpå og noe av greia var at jeg kanskje forventet noe enda bedre enn det jeg fikk basert på anmeldelsene jeg hadde lest. Mer enn det var det største problemet at scenene føltes litt for korte og uforløste og jeg syns det var en del elementer som kunne blitt fortalt nøyere. Heksene er for eksempel ikke så utviklet som de kunne ha vært, det er steder historien kunne gått mer i dybden og jeg ønsket meg rett og slett mer. Samtidig er dette en familieforestilling som nok er ment aller mest for barna og som barn tror jeg denne forestillingen føles bortimot perfekt.

Konklusjonen er jo uansett at jeg koste meg og hadde det veldig fint så yay. Terningkast 5!

11 kommentarer
  1. Det var jo en ganske spesiell historie. Eurovision og utslettelse var godt å komme på skulle ha noe med hverandre å gjøre 😀 Nå er jo spaceopera også en sjanger, så det var spesielt å kalle boken det. Det ble på en måte så morsomt sammen at jeg fikk lyst til å lese boken 🙂
   Ha en riktig fin søndag!

  2. Takk for de fine smakebitene! Og anmeldelsen din av Trollmannen fra Oz minner meg på hvorfor jeg alltid er litt redd for å være altfor entusiastisk når jeg skal anbefale noe jeg liker, nettopp fordi jeg er redd for å gi personen jeg anbefaler det til altfor høye forventinger sånn at de på grunn av meg ender opp med å bli skuffa. Trur det var litt sånn jeg opplevde det for eksempel da jeg så The Shape of Water, som jeg bortimot forventa at skulle være den beste filmen jeg hadde sett på flere år, og så likte jeg den “bare” ganske godt. Jeg trur faktisk jeg hadde likt den bedre om jeg ikke hadde lest så mange anmeldelser fra folk som var fra seg av begeistring, selv om nettopp de ekstremt positive anmeldelsene jo var hele grunnen til at jeg så filmen. Hm… vanskelig balansegang, det der 🙂

  3. Vær så god angående smakebitene og jeg elsker jo ESC så for meg er denne boka en fryd, men så lenge man liker sprudlende skrevet sci fi med lange setninger og masse fantasi i en bok som er for smart for sitt eget beste så vil man nok kose seg =D Og det er en vanskelig balansegang det der ja, det med anmeldelser og forventninger og sånt, Kristine.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg