“Life is beautiful. Life is stupid.” – Space Opera =D

Heisann! Det er onsdag, livet er fint fordi jeg har hilst på den søteste av alle babyer på nesten fire måneder som finnes og livet er ellers fint fordi noen ting har ordnet seg sånn at jeg om litt under to uker begynner i praksis med gode jobbmuligheter der jeg skal jobbe masse med skriving og sosiale medier (som er ting jeg driver med en hel masse uansett bare fordi det er kos). Dessuten er det ikke så veldig lenge til Eurovision-sesongen og jeg gleder meg skikkelig. Nok til at jeg har et lite skriveprosjekt for tiden som jeg kommer til å dele her når det er klart og som på mange måter handler om Eurovision. Nok til at mitt første ESC-innlegg med kommentarer og slikt kommer alt førstkommende lørdag antakelig. Og nok til å ha hatt dilla på en kanal på Youtube de siste dagene der bidrag kommenteres på underholdende vis, eksempelvis her med Norges sang for i år:

Dessuten leste jeg nettopp ut en bok som handler om Eurovision i verdensrommet og nå tenkte jeg å bruke resten av dette innlegget på en anmeldelse av den boka og så kommer neste innlegg etter planen på lørdag. God fornøyelse!

Space Opera av Catherynne M. Valente

Noen ganger ser jeg et cover og leser et synopsis og så er jeg sånn «dette MÅ jeg lese» med en gang og det var slik med Space Opera, som ble beskrevet som Eurovision i verdensrommet basically. Og Catherynne M. Valente, som er amerikansk, forteller i etterordet at hun ble introdusert til Eurovision i 2012 og deretter ble superfascinert og at hun i fjor live-twitret Eurovision da noen der foreslo spøkefullt at hun burde skrive en Science Fiction-roman om Eurovision og hun tok forslaget seriøst. Og selv vet jeg bare at jeg elsker denne boka for at den finnes og at jeg dessuten har blitt enormt inspirert selv av denne boka (jeg holder på med en lang novelledings inspirert av denne boka delvis nå for eksempel, bare der har vi over ti sider allerede som ikke ville ha blitt skrevet om ikke denne boka fantes) og bare ååå.

Konseptet er rett og slett at Jorden må delta i en Eurovision-aktig konkurranse i verdensrommet og om de kommer på en hvilken som helst plass utenom sist så blir de regnet som tenkende og en del av hele universet, men om Jorden kommer sist så blir Jorden tilintetgjort. Og så er det et forhenværende rockeband som representerer Jorden og så ligger Jordens skjebne i deres evne til å rocke og sånt.

Og det er et veldig sært konsept, men jeg har lest flere bøker av Catherynne M. Valente og her bare bekrefter hun posisjonen sin som en av mine favorittforfattere. For jo da, skrivestilen hennes ER nok litt smak og behag (Catherynne M. Valente har et veldig fargerikt og sprudlende språk og skriver lange setninger med lite tegnsetting som også tilfeldigvis er setninger som glemmer hvor de skal innen de har kommet frem til punktum), men når man kommer inn i det så er det en helt magisk flyt her. Og så er Catherynne M. Valente også utrolig flink til å skrive og jeg kommer ikke til å dele eksempler for det er vanskelig å vite hvor man skal begynne når det frister å sitere alt i en bok, men ååå, noen ganger var dette skikkelig smart, noen steder var det veldig artig, noen steder var det malerisk og brilliant og andre steder igjen er denne boka dypt rørende.

Og så er dette en av de bøkene der språket og fantasien og karakterene er mye viktigere enn selve plottet og det finnes sikkert noen som vil miste tålmodigheten, men selv så gjorde det meg ingenting at dette er en historie som ikke er særlig rett frem, men heller hopper litt hit og dit og tar seg nok tid til å få med en hel del; deriblant et helt perfekt kapittel fra en katts perspektiv som er sååå on point og underholdende, men likevel klarer å være såpass rørende at man helt plutselig tørker bort en tåre fra øyekroken mens man er sånn, hva skjedde nå a?

Uansett, dette er en rotete anmeldelse og en vanskelig bok å sette helt ord på, men om man liker enten Eurovision, Douglas Adams, Terry Pratchet eller bare å ha det veldig morsomt mens man leser en bok er dette supert. Og det er en del referanser som gjør at det nok er en fordel om man liker Eurovision, men jeg tror dette er en bok som skal funke greit ellers også. Selv frydet jeg meg, jeg hadde det så gøy med å lese denne boka og den var liksom nøyaktig den boka jeg trengte akkurat nå føles det som så hurra!

Terningkast 6!

4 kommentarer
  1. Det virker jo som at denne boka er skrevet spesielt for deg 😉 Er det ikke herlig når det er sånn? Når så mange av de tinga man elsker er samla i éi bok? 😀 Lange, innfløkte setninger kan være veldig hit or miss, ofte liker jeg det, men sånn som i bøkene til Stig Larsson (har jo holdt på med “Når du kjenner at det begynner å ta slutt” siden november i fjor!! Det er treigt til og med til meg å være) blir jeg bare sliten av det. Men nå skriver han veldig, hva skal jeg si, vanskelig formulerte setninger òg, med veldig mange fancypants-ord som jeg nesten ikke forstår hva betyr engang. Men jeg er veldig glad for at du leste akkurat denne boka, det virker som at du hadde en nær sagt perfekt leseropplevelse!

  2. Kult at jeg ikke er den eneste som gleder meg til Eurovision, Vargnatt. Og lange, innfløkte setninger funker ikke alltid, men det funket her og ja, det er herlig når man leser bøker som føles ment for deg og gir bortimot perfekte leseropplevelser <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg