Om Circe og sånt :)

Heisann! Det er tirsdag, jeg må dra snart fordi praksis og sånt og ellers er livet fint selv om noe som rimer på hav er litt dust (jeg har verdens beste mamma som hjelper meg økonomisk så det går bra, men når de som styrer med sånt sier nei til å forlenge arbeidsavklaringspenger mens jeg er på arbeidsmarkedstiltak og det er opp mot fire ukers ventetid på tiltakspenger og du bare har praksis og ikke jobb selv om du har gjort ditt beste for å få tak i det, da er det temmelig upraktisk). Men jeg satser på at ting ordner seg på et vis og for øyeblikket går det jo greit godt hjulpet av moren min og sånt.

Ellers kan man fortsatt finne ut hvilken musikal man er (jeg vil egentlig at flere skal ta ta den testen) og  om man vil se den kuleste kortfilmen jeg har sett på lenge så er “The Gunfighter” et alternativ:

Det er en westernhistorie med en allvitende forteller som gjør dette så komisk og underholdende at alle burde se det.

Ellers leste jeg nettopp ut “Circe” av Madeline Miller:

Bilde er funnet og lånt hos Goodreads og fungerer som link til deres side om denne boka.

Og “Circe” er super og Circe-lig kul (tjihi) og nå tenkte jeg å dele en anmeldelse av denne boka og så kommer neste innlegg om noen dager. Vi bables og god fornøyelse!

Circe av Madeline Miller

 

In the house of Helios, god of the sun and mightiest of the Titans, a daughter is born. But Circe is a strange child–not powerful, like her father, nor viciously alluring like her mother. Turning to the world of mortals for companionship, she discovers that she does possess power–the power of witchcraft, which can transform rivals into monsters and menace the gods themselves.

Threatened, Zeus banishes her to a deserted island, where she hones her occult craft, tames wild beasts and crosses paths with many of the most famous figures in all of mythology, including the Minotaur, Daedalus and his doomed son Icarus, the murderous Medea, and, of course, wily Odysseus.

But there is danger, too, for a woman who stands alone, and Circe unwittingly draws the wrath of both men and gods, ultimately finding herself pitted against one of the most terrifying and vengeful of the Olympians. To protect what she loves most, Circe must summon all her strength and choose, once and for all, whether she belongs with the gods she is born from, or the mortals she has come to love.

*

Jeg har alltid vært fascinert av gresk mytologi og det var litt derfor jeg ønsket å lese denne boka. Utover det handlet appellen om at anmeldelsene jeg kom over var meget positive og at det hørtes ut som et interessant karakterstudie. Uansett, boka Circe handler om den mytologiske skikkelsen Circe som var en nymfe som av ymse grunner ble dømt til eksil på øya Aiaia der hun utvikler heksekreftene sine og etter hvert krysses livet hennes med andre mytologiske skikkelser som Odyssevs, Ikaros, minotauren og Daedalus blant annet. Og så fortelles alt av Circe og alt sammen kulminerer i en nydelig fortalt livshistorie om en mytologisk kvinneskikkelse som var virkelig fascinerende.

Og altså, denne boka er veldig fin. Det er en langsom bok som tar litt tid å lese og for noen vil nok denne boka være litt kjedelig siden det handler veldig mye mer om å vise Circe som karakter, så vel som stemninger enn spenning, men jeg nøt å være i denne boka og tror den kan appellere til mange. Ikke bare fordi man blir så nysgjerrig på Circe og fordi dette er som en godtepose av en bok for alle som har det minste snev av interesse for gresk mytologi, men også fordi dette er en svært feministisk bok som på mange måter føles svært aktuell og relevant nå til tross for at den forteller en temmelig gammel historie.

For meg føltes dette altså som en meget tilfredsstillende historie om Circe og ymse annet fascinerende mytologisk. Det mangler fortsatt noe for at jeg skal gi meg helt hen og elske denne boka helt, men det er lite å kommentere på her. Dessuten er denne boka usedvanlig velskrevet og mens sitatene jeg kommer til å dele ikke vil vise det til fulle lover jeg at det er tilfelle. Og aller mest nydelig er delen om Circes forhold til Daedalus, en del som er nydelig formidlet, dypt romantisk og som kulminerer i å være dypt tragisk når det fortelles om Daedalus og hans sønn Ikaros sitt forsøk på å rømme fra Knossos med voksvinger. Myten om Ikaros har alltid interessert meg litt ekstra og mens Ikaros og Daedalus er en ganske liten del av romanen Circe så er det likevel den delen jeg ble mest rørt av, godt hjulpet av denne setningen om Daedalus:

But in a solitary life, there are rare moments when another soul dips near yours, as stars once a year brush the earth. Such a constellation was he to me.

Jeg elsker den setningen, den er etter min mening bortimot perfeksjon.

Og jeg ble veldig glad i denne boka. Terningkast 5 og her er noen ekstra sitater:

You cannot know how frightened gods are of pain. There is nothing more foreign to them, and so nothing they ache more deeply to see.

*

When I was born, the word for what I was did not exist.

*

But of course I could not die. I would live on, through each scalding moment to the next. This is the grief that makes our kind choose to be stones and trees rather than flesh.

*

Only that: we are here. This is what it means to swim in the tide, to walk the earth and feel it touch your feet. This is what it means to be alive.

4 kommentarer
  1. Var ju tvungen att göra musikaltestet och hamnade mellan Frozen och Mean Girls i svaren.Jag har inte sett musikalen Mean Girls men tycker filmen är jättebra. Och Frozen-musiken älskar jag. 🙂

  2. Ååh, gresk mytologi er så spennende og fascinerende, og til tider forvirrende. Denne gikk rett inn på vil-lese-lista på Goodreads!
   Håper det praktiske ordner seg for deg så fort som mulig!

  3. Kult at du tok testen, Skriva läsa leva og interessant å høre resultatet. Fikk selv en miks av de to andre musikalalternativene artig nok =D
   Og gresk mytologi er veldig fascinerende, så kult at jeg vekket interessen din for boka Circe og ja, satser på at det praktiske ordner seg selv, er optimist for ting løser seg som regel på et vis til slutt 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg