Smakebit på søndag og finheter :)

Heisann! Egentlig skulle jeg få mye mer ut av denne morgenen, men noen ganger spiller man litt Nintendo Switch og så tar oppdraget man holder på med mye lenger tid enn forventet og plutselig har det som skulle bli en halvtime blitt nærmere halvannen time i stedet 😉 Utover å spille for mye Nintendo i det siste har jeg lest, fargelagt, lånt bøker på biblioteket, skrevet ferdig en novelle, sett Merlin på Netflix (den planen om at jeg etter sommerferien skulle anskaffe HBO Nordic igjen har blitt litt utsatt siden Youtube og Netflix holder) og frydet meg over at jeg nå har to uker i september som jeg kan glede meg skikkelig til siden de inneholder så mye gøy! Dessuten brukte jeg en del tid før sommeren og i sommerferien til å irritere meg over at jeg ikke vant konkurranser lenger, men denne uka har jeg vunnet tre(!) stykker. Først et gavekort på Bryn Senter til verdi av 1000 kr (og nå er riktignok butikkutvalget på Bryn Senter ikke det helt store og jeg var på Bryn Senter i går uten å finne noe som fristet, men det varer en stund og det kan komme godt med når jeg skal kjøpe julegaver) 😉 Enda kulere dog var det at jeg vant en utgave av brettspillet Bezzervizzer, som er et kunnskapsspill jeg lenge har hatt lyst til å prøve. Og aller best så vant jeg et gavekort til verdi av 1000 kr på Power og jeg holder for tiden på med å spare til ny pc av ymse grunner (målet er å få kjøpt en ny rett før november og Nanowrimo) og da kommer jo et sånt gavekort veldig godt med =D Så nå for tiden føles det som om mye går min vei. 

Her er den kuleste dansen fra den siste episoden av SYTYCD (Hannahlei og Cole i en Broadway-rutine):

Og da tenkte jeg å være med på smakebit på søndag og boka jeg leser nå er denne:

Det er Notes on a Nervous Planet av Matt Haig og bildet er lånt av og linker til Goodreads-siden om denne boka 🙂

Som et slags raskt synopsis så er dette en slags oppfølger til Reasons to stay alive av Matt Haig (som kan skrive veldig bra om bortimot alt) og en særdeles aktuell bok som handler om hvordan man kan holde seg mentalt i balanse i en verden som er som skapt for å rokke ved denne skjøre balansen. Det handler om mental helse i møte med en flom av nyheter, sosiale medier og mye mer som gjør at det kan være vanskelig å holde seg positiv. Og den er skrevet av Matt Haig som selv har og har hatt en del utfordringer med mental helse og som sånn sett vet hva han snakker om og forstår uendelig godt hvordan verden kan overvelde oss siden den ofte overvelder ham og. 

Og det høres ut som en selvhjelpbok når jeg prøver å beskrive denne boka og på en måte er den det, samtidig som dette er en mye bedre bok enn de fleste andre i sjangeren, delvis fordi den ikke sier at det er noen enkle svar. Om noe kommer den mer med råd i en fragmentarisk form som gjør det lettlest, men samtidig tankevekkende. 

Selv liker jeg denne boka veldig godt og her er noen sitater:

Reading isn?t important because it helps to get you a job. It?s important because it gives you room to exist beyond the reality you?re given. It is how humans merge. How minds connect. Dreams. Empathy. Understanding. Escape.

*

It sometimes feels as if we have temporarily solved the problem of scarcity and replaced it with the problem of excess.

*

Noe jeg akkurat nå er for lat til å sitere fordi det er halvannen side langt, men som jeg syns er veldig fint, er et sted i denne boka der Matt Haig snakker om “goalposts” som handler om hvordan det er innmari lett å tenke at når det og det skjer så vil man bli lykkelig. Dette med at vi i så stor grad lever i fremtiden i stedet for i nuet når faren med det er at når vi når et mål så får vi et nytt. Jeg er en av de jeg kjenner som er aller flinkest til å leve i nuet og likevel lever en del av meg alltid i fremtiden likevel, det er så lett å gjøre det og mens det er vanskelig å endre på så er det likevel lett å se at dette ikke nødvendigvis er så lurt. Selvsagt er det bra å ha mål og det er flott å ha ting å se frem til, men man trenger å være i øyeblikket også. Ikke minst fordi de gangene man er i en god flyt og glemmer fortid, fremtid, men bare er ofte er de gangene man har det aller finest. 

Flere smakebiter finnes hos Astrid Terese 🙂

*

Men da trenger jeg å komme i gang med en del fornuftige ting og tang. Neste innlegg kommer om noen dager så da bables vi 🙂

13 kommentarer
  1. Jag har bara läst en bok av Matt Haig (Människorna eller The Humans som original) och den var helt lysande. Har tänkt läsa mer av honom.

  2. Jeg tror alle dataspill, om det er på pcen eller på Nintendo fungerer slik at tiden går fortere. Det er hvertfall min erfaring 😀
   Ha en riktig fin søndag!

  3. Jag har alldeles nyligen läst hans “Historieläraren” en mycket originell bok, men bra. så jag ska kolla upp flera av hans böcker, tack för tipset

  4. Åh, jeg er skikkelig fæl til å leve i framtida framfor her og nå. Jeg har en sterk tendens til å nettopp tenke sånn at “hvis bare det og det skjer, så…”, men erfaring viser jo at det faktisk ikke forandrer noen ting. Jeg hadde en sånn tanke før om at hvis jeg bare fikk en kjæreste, så kom jeg på magisk vis til å bli lykkelig og alle problemene mine ville løse seg, og selvfølgelig er det fint å ha noen som elsker deg på den måten en kjæreste gjør, men jeg fant jo likevel raskt ut etter at jeg hadde blitt sammen med Jørgen at det egentlig ikke forandra sånn veldig mye. Hjernen min var fortsatt den samme. Jeg gjør jo akkurat det samme nå òg, tenker at “bare jeg får gitt ut noe, da…”, men jeg veit jo egentlig at det kommer til å ha veldig lite å si i det store og det hele. Det å vite at det bare er sjølbedrag, gjør det egentlig likevel ikke så mye lettere å slutte med, men det er likevel fint å få noen påminnelser innimellom. Jeg syns forresten også du virker veldig flink til å leve i nuet 🙂
   Så hvis jeg har forstått det riktig, så er ikke dette skjønnlitteratur? Virker uansett som ei fin og inspirerende bok, og det er uansett alltid mye lettere å ta sånne ting til seg om det kommer fra noen som har personlig erfaring med det. Takk for smakebiten!

  5. Vær så god angående smakebiten og ja, Matt Haig er verdt å lese mer av 🙂 Og ja, det er nok slik med dataspill ja, Astrid Terese 😉 Takk for gratulasjonen, Lotten =D
   Interessante refleksjoner, Kristine og nei, det er ikke skjønnlitteratur. Men det er en veldig inspirerende og fin bok og den setter godt ord på mye man kan kjenne seg igjen i. Og selv hvis man er som meg, som er ganske flink til å leve i øyeblikket, så er det likevel lett å falle i den fellen med å tenke at når det og det skjer vil ting bli bedre når det ofte ikke funker på den måten.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg