Der jeg kommenterer og gir terningkast til månedene :)

Heisann! Det er tirsdag og en fin uke med få planer er i gang (og jeg vurderte å kjøpe teaterbillett til helgen før fornuften fortalte meg at det er bedre å slappe av siden de neste ukene inneholder veldig mye forskjellig). Ellers er livet fint fordi jeg har lest ut tre bøker på fire dager nå (god start på måneden) og fordi jeg koser meg med Nintendo og te og å skrive på rare ting og tang, deriblant noe jeg straks skal poste her. 

Før det tenkte jeg dog å poste dette:

Jeg leste nettopp “Den røde pimpernell” av Baronesse Orczy og det er godt muligens en av de aller mest lettleste og underholdende klassikerne jeg har lest. Og jeg regnet jo ikke med å bruke masse tid på den boka siden den har knapt 150 sider, men samtidig pleier 150 sider å føles tyngre å lese når bøker er fra før 1910, men “Den røde pimpernell” bare føk av gårde. Og så finnes det en musikalversjon av denne boka som inneholder en sang kalt “Falcon in the dive” som jeg har vært fan av lenge og på Youtube fant jeg for noen dager siden denne helt fantastiske filmen der noen hadde brukt klipp av Voldemort fra Harry Potter-filmene og fått det til å se ut som om han sang “Falcon in the dive” og det syns jeg er veldig artig siden det passer så godt. 

*

Nok om det. Nå tenkte jeg å komme til poenget og poenget er at jeg for noen dager siden endte opp med å skrive en lengre tekst der jeg tok for meg alle de tolv månedene og kommenterte dem og ga dem terningkast, sånn i tillegg til å velge en musikalsang som kler hver av månedene godt (og sangtitlene linker til sangene på Youtube). Og dette tenkte jeg å poste her nå, jeg håper det faller i smak og så kommer neste innlegg om noen dager 🙂

Der jeg kommenterer og gir terningkast til månedene 

 • Januar

Det beste med januar er at det er en begynnelse, det er årets variant av å starte en ny bok, lytte til orkesteret rett før en musikal på teater begynner, se logoene før en film kommer i gang. Januar er den tiden da man føler at alt kan skje og ser potensiale og muligheter overalt. I tillegg er det gjerne fortsatt julete rester å finne og de har til tider fortsatt julebrus tilgjengelig på enkelte butikker. Og selv om jeg senere kommer til å kommentere om snø på en mer negativ måte så er det øyeblikk i januar da snøen er det vakreste og mest fredfulle som finnes og så elsker man det.

Det verste med januar er hvor dyr denne måneden er. NRK-lisens, tannlegetime, regninger, alt kommer liksom samtidig i januar og å sjekke bankkontoen blir fort en heller deprimerende affære. Det er også så veldig vinter i januar og der man kan telle ned dagene mot jul i desember og føle på den lune adventsstemningen og februar på sin side er ganske kort og følges av den første vårmåneden, der er det ingen slike fordeler med januar. Januar er kulde, snø, kollektivtrafikk som ikke liker kulde og snø og å føle at vinteren er noe uendelig som aldri vil ta slutt.

Basert på det positive og negative konkluderer jeg med terningkast 3!

Musikalsang som kler januar: Seasons of love fra Rent fordi den forteller om året og hvordan den beste måleverdien for et år er å måle det i kjærlighet. Og så er det bare en så veldig fin og velment sang og budskapet føles som et fint budskap å starte et år med.

 • Februar

Det beste med februar er at man, om man som meg egentlig ikke er så glad i vinteren, ser lyset i enden av korridoren og kan føle på at våren tross alt ikke er så lenge til. Dessuten er februar en fin måned for premierer på animasjonsfilmer der man har brukt to, tre måneder på bitterhet fordi de hadde amerikansk premiere i november mens man selv har måttet smøre seg med tålmodighet man egentlig ikke har. En annen fin ting er at det er en slags tilfeldighet ved februar, det er så lite som føles typisk februarsk på samme måte med andre måneder og det gjør at det føles som om alt kan skje.

Det verste med februar er at der januar i det minste har noen rester etter julekosen som regel, der har ikke februar noe slikt bonusmateriale (om ikke man er barn og har karneval og liknende å kose seg med). Februar føles ofte bare kjedelig og tom og mens vinteren, selv for folk som ikke er så glad i vinteren, kan føles magisk i desember og januar, så mangler denne magien mer i februar.

Konklusjonen er terningkast 2!

Musikalsang som kler februar: Waiting fra The Band?s Visit fordi det er en sang som bruker monotoni som et fint musikalsk grep i en sang som handler om å vente, slik februar føles som et venterom av en måned i seg selv.

 • Mars

Det beste med mars er at det er den første vårmåneden og det ligger et potensial i akkurat det som alltid inspirerer meg. Videre inneholder mars musikaldagen (min personlige feiring av 22. mars siden det er bursdagen til både Stephen Sondheim OG Andrew Lloyd Webber), i ny og ne påskefri og uansett ofte de små og udefinerbare øyeblikkene da det plutselig føles som om livet er en veldig fortryllende ting.

Det verste med mars er at den ofte skuffer om man vil at vårmåned skal være synonymt med vårvær siden mars ofte er mer vinterlig enn vårlig. Mars kan ofte gi følelsen av at man er i Narnia med evig vinter og det at mars også er en ganske lang måned underbygger gjerne den følelsen. Og når mars først er irriterende så er de positive tingene med mars mindre trøstende enn de positive tingene ved mange andre måneder føles det litt som.

Til sammen gir jeg terningkast 3!

Musikalsang som kler mars: Sunday fra Sunday in the park with George fordi det er noe så innmari storslagent ved den når den når crescendoet sitt, dessuten kunne jeg feiret mars med både Sondheim og Lloyd Webber, men hjertet mitt bor i melodiene til Sondheim så derfor.

 • April

Det beste med april er at om våren ikke kom i stor nok grad i mars så kommer den ordentlig i løpet av april. Jo da, det kan snø igjen, men da smelter det ofte fort og det er april som virkelig bringer med seg vårfølelsen og det til gangs. I tillegg er det ofte i alle fall noen dager i april som handler om påskefri og hygge, det er gjerne mye fint å finne på og det er noe lekent ved april som gjør at man smiler og tenker at man gjør som Bjørnson og velger seg april.

Det verste med april er at siden vinteren etter hvert har blitt dårligere og dårligere på å være vinter når det faktisk ER vintermåneder så er det paradoksalt nok ofte i april det er sånne supermegasnøfall som lammer byene og gjør alt vanskelig. Og selv når supermegasnøfall ikke kommer så er april kanskje en leken måned, men det er også en lunefull måned på godt og ondt og en måned der man ikke har noen garantier for noe. Hvis månedene var nordiske guder ville april vært Loke rett og slett, noe som kan være interessant, men også dumt.

Jeg velger meg terningkast 4!

Musikalsang som kler april: Don?t do sadness/Blue wind fra Spring Awakening fordi den skifter mellom det rocka og det fredfulle på en måte som kler hvordan april i seg selv er en måned full av variasjon og lunefullt eventyrspill.

 • Mai

Det beste med mai er Eurovision! MGP, ESC, uansett hva man velger å kalle det så inneholder mai dette som for meg er jul og bursdag samtidig og som jeg virkelig elsker. Utover det er mai ofte en magisk verden av fridager og det gjør at mai gjerne føles som en oppladning til sommerferien. Og så er det skikkelig vår, gjerne med en lett smak av sommer, det er ganske gode muligheter for finvær og det er 17. mai som man kan gjøre til hva man vil eller bare bruke som en unnskyldning for å være usunn om man er meg.

Det verste med mai er de gangene det snør i mai. Alle månedene fra oktober til mai kan inneholde snø hvis man bor på Østlandet, men av alle disse månedene føles snø desidert mest deprimerende og kjipt i mai. Mai er også en av de månedene som kan være aller mest vanskelig om man ikke har så mye venner og familie fordi 17. mai og fridagene er slike Instagram-vennlige dager som gir inntrykk av at alle andre har de tingene man kanskje mangler selv og det er et aber i en måned som i hovedsak er noe veldig fint.

Ja vi elsker å gi mai terningkast 5!

Musikalsang som kler mai: I Believe fra Book of Mormon fordi det egentlig ikke er noen musikalsang jeg føler er ekstra mai-aktig, men når mai er frydefullt fantastisk så gir den meg den samme følelsen som jeg får av sangen I Believe.

 • Juni

Det beste med juni for meg personlig er at det er da jeg har bursdag. Og om jeg ikke hadde hatt bursdag selv så kan man glede seg vel så mye over at Donald Duck har bursdag og det er jo en av de beste figurene i verden (og at den Donald-en jeg liker minst i verden, Trump, også har bursdag i juni kan vi bare overse). I tillegg er juni den første sommermåneden, noe som betyr en slags finurlig blanding av vårstemning og sommerfølelse og det er jo en fin kombinasjon. Juni er dessuten sjarmerende og rett og slett en måned jeg syns føles sympatisk, om man kan tenke på måneder på den måten.

Det verste med juni er for meg personlig at når jeg har hatt bursdag så er det så veldig lite av juni igjen. Dessuten kan man argumentere for at juni er en av de heller dårlige månedene for kulturelle arrangementer siden det ofte ikke går så mye musikaler og sånt på den tida.

Det er altså lite å kommentere på og jeg gir terningkast 6!

Musikalsang som kler juni: Tomorrow fra Annie fordi det er en sang fra musikalen som for meg er aller mest nostalgi og det føles veldig greit å velge noe veldig karolinsk i forbindelse med bursdagsmåneden min.

 • Juli

Det beste med juli er at det er sommermåneden over alle sommermåneder. Selv de årene juli er ganske regntung og grå så er det likevel en måned med mye sommerfølelse, godt hjulpet av den andre fantastiske tingen med juli: ferie! Juli er en måned mange har mye fritid og hvis man dog må jobbe så er selv det litt fint fordi det er stillere, mer fredfullt rett og slett, byen føles mindre og mer håndterlig enn ellers og det er ganske kult. Juli er en måned for velbehag og moro og å ta det kuli.

Det verste med juli er at den inneholder datoen 22. juli da man blir minnet på at nyere norsk historie har inneholdt dager som bare var jævlige selv hvis man, som meg, ikke ble personlig rammet selv. I tillegg er juli en dårlig tid for kollektivtrafikk og togtrafikk og å komme seg fra og til steder generelt sett og det er en måned der man i like stor grad som med mai bør være ekstra forsiktig med sosiale medier hvis man vet med seg selv at man er litt for flink til å sammenlikne livet sitt med andre sine liv.

I det store og det hele er det likevel lite å kritisere juli for så terningkast 5!

Musikalsang som kler juli: Summer Loving fra Grease fordi tittelen inneholder sesongen juli representerer best og fordi det er en fengende og glad låt som kler følelsen man vil få av sommeren.

 • August

Det beste med august er at alt begynner igjen. Selv hvis man har ferie og fri og har kost seg veldig med det, er det likevel noe litt fint med å få tilbake hverdagen i august, det er jo lurt å like hverdagene siden det er desidert flest av dem. Videre er august fin fordi sensommeren kan være litt magisk og hvis sommeren har vært varm og solfylt så er det gjerne litt kjøligere i august, men det er fortsatt behagelig og når det er varmt i august så er det den mest behagelige varmen man kan ha.

Det verste med august er paradoksalt nok også det med at alt begynner igjen for om man har hatt en skikkelig fin sommer så er skole og jobb og å måtte være mer fornuftig temmelig irriterende. August er dessuten irriterende på den måten at hverdagen begynner igjen, men man må fortsatt vente til september før teatersesongen begynner og om man, som meg, ofte har masse planer i september, så er august en tålmodighetsprøve av en annen verden. Og det er fortsatt så mye som ikke har kommet ordentlig i gang enda i august generelt sett, det er fortsatt sommeråpningstider på biblioteket og liknende og alt det gjør august til et limbo som hverken er fugl eller fisk.

Konklusjonen er terningkast 4!

Musikalsang som kler august: You?ll be back fra Hamilton fordi alt kommer tilbake i august, du vil bli plassert tilbake i hverdagslivet. Og hallo, Hamilton, jeg tror ikke jeg kunne skrevet en liste som dette uten i alle fall én sang fra min fremste musikaldille de siste årene.

 • September

Det beste med september er så mye. For meg personlig er september måneden over alle måneder når det gjelder å finne på ting for her er det teaterplaner, her er det Oslo Kulturnatt, her er det Elvelangs i fakkellys og den internasjonale snakk som en pirat-dagen (eller bursdagen til mamma da, men hun deler den med «snakk som en pirat-dagen» og det syns jeg er gøy) og masse, masse mer. September er måneden da man ikke rekker å kjede seg for det er alltid noe å finne på og jeg elsker det. Videre begynner høsten, dvs. den aller mest inspirerende årstiden, i september og jeg elsker bøker, te, høstløv og bare stemningen ved høst i det hele tatt. På mange måter er høsten den tiden på året som er aller mest karolinsk og i september begynner moroa og det er topp.

Det verste med september er at det at det er så mye å finne på gjør at jeg glemmer litt å stoppe opp og ta meg pauser. Det er så viktig å ta seg tid til bare å være i verden uten å trenge å finne på noe nødvendigvis og det syns jeg er litt ekstra vanskelig i september nettopp fordi det jo ER så mange muligheter. Sånn utenom at det er mye å finne på er ellers september i seg selv ikke blant de mest spennende månedene, men heller ganske safe, men nå graver jeg dypt i skålen for å finne noe å kommentere på.

Fine, fine september får terningkast 5!

Musikalsang som kler september: Run away with me fra The Unauthorized Autobiography og Samantha Brown fordi det er en nydelig sang som jeg syns har en stemning som er forenelig med septembers stemning, dessuten har den øyeblikk da karakteren som synger har en slags gryende desperasjon; som om han vil at alt skal skje akkurat der og da og i september kan jeg så godt relatere meg til den følelsen.

 • Oktober

Det beste med oktober er at det er Høst med stor H, høstmåneden som virkelig føles som og ser ut som høst. Dette er måneden da verden farges rødguloransje, måneden da man finner frem jakke og strømpebukser (å så mye mindre tid man trenger å bruke på å barbere legger om høsten og vinteren a gitt) og måneden der man, hvis man er heldig, finner den første julebrusen og de første riktig gode klementinene i butikken. Videre er oktober også en god måned for kulturelle planer som teater, eller å gå Elvelangs ved Alnaelva i stedet, men det er en måned som føles lettere å puste i og å bare være i. I tillegg er oktober for meg måneden der jeg planlegger Nanowrimo og av og til forsøker meg på Inktober og Gothnowrimo, selv om jeg sjelden får de tingene helt til. Og ikke minst så er oktober Halloween og Halloween er kult!

Det verste med oktober er de stadige påminnelsene her og der (et snøfall en dag, en kald vind) som minner deg på at høsten ikke vil vare evig og at det snart er vinter (og særlig om man som meg blir litt trist av nakne trær uten løv på seg og en verden med så lite farger at man må skape dem selv i stedet). Videre er oktober måneden der jeg har så mange ambisjoner om kreative prosjekter og så blir det aldri helt så vellykket som ønskelig og så blir jeg skuffet over egne begrensninger og det er en teit følelse. Og så er oktober fin, men det er en måned der jeg gleder meg veldig til Nanowrimo-sesongen, så vel som desember likevel.

Konklusjonen er terningkast 4!

Musikalsang som kler oktober: The Ballad of Sweeney Todd fra Sweeney Todd fordi det er en dramatikk i melodien her som matcher dramatikken i høstens fargespill meget godt. Og så er Sweeney Todd en musikal som passer veldig godt sammen med Halloween av mange grunner egentlig.

 • November

Det beste med november er Nanowrimo. November i seg selv er en måned med få lyspunkter og det gjør meg så takknemlig for at denne tingen finnes som gjør at jeg alltid gleder meg til november og nyter denne måneden da å skrive og å være kreativ er så veldig mye lettere enn ellers. Og det er også noe med hvordan jeg i november klarer å balansere prioriteringer bedre enn ellers og hvordan det er så fint å føle seg flink, å føle at man virkelig får til noe. Utenom Nanowrimo er november fin fordi det er en måned der man kan glede seg til desember og det å glede seg til noe er en fornøyelse i seg selv.

Det verste med november er hvor grå denne måneden er. Snøen kommer ofte på besøk, men den pleier ikke å legge seg riktig i november og man tar seg i å ønske at den gjorde det siden alternativet gjerne er grått ingentingvær og nakne trær, mens løvet har falt og alle fargene høsten har på sitt beste er et avsluttet kapittel. Det er en tomhet ved november som gjør det til en måned perfekt for pessimisme og akkurat det er jo ikke så bra.

Det fine med november er likevel fint nok til å gjøre november til en måned jeg gir terningkast 3!

Musikalsang som kler november: Quiet fra Matilda fordi det er en sang som bygger seg og bygger seg opp, den er som en storm som plutselig glir over i det veldig stille og skjøre. Kaoset først kler den sprudlende kreativiteten i forbindelse med Nanowrimo, roen etterpå kler ingentingværet og stillheten som også er november. Og så er det en sang som har en helt nydelig melodi og november kan være dette og, nydelighet.

 • Desember

Det beste med desember er advent. Man skulle kanskje tro det var julen og personlig elsker jeg jul, men jeg elsker stemningen i tiden før mer, nedtellingen med julekalendere (og julekalenderkonkurranser på internett ikke minst) og bare hvordan jeg føler at mange blir litt snillere og mildere i desember. Desember er måneden da jeg føler meg som et barn igjen; måneden da jeg tror litt ekstra på eventyr og magi og måneden da jeg koser meg med pepperkaker og julemusikk og å gi og få gaver og å ha gjensyn med julefilmer jeg alltid har elsket. Og hvis det er én måned der jeg virkelig VIL ha snø og glemmer alt som kan være frustrerende ved snø så er det desember, i desember er snø magisk og eventyraktig og man gir seg hen til stillheten og roen og det balanserte med en verden som helt er farget hvit.

Det verste med desember er når det ikke er snø i desember, men heller den samme gråheten og tomheten til november, men nå med litt ekstra vind og kulde gjerne som uønsket bonusmateriale. Samtidig er det egentlig verste med desember når det blir stress. Når kosen i måneden blir erstattet av masete kjøpesentre og julefølelsen mangler så er desember ganske kjip og deprimerende, ikke minst fordi desember er en måned man har en del forventninger til. Desember skal være som desember alltid har vært og med en gang noe er annerledes enn før føles det straks ekstra sårt.

Og likevel, selv elsker jeg desember uansett og føler svakheter er ekstra lette å tilgi her, jeg gir derfor terningkast 6!

Musikalsang som kler desember: Christmas Lullaby fra Songs for a new world fordi det er en sang med en melodi som glitrer som om noen har drysset eventyrstøv og bjeller over den. Og så er det en julete sang hvis tittel inneholder ordet «Lullaby» og når desember er på sitt fineste er det denne roen og barnligheten i en man finner.

3 kommentarer
  1. Fin og underholdende månedsoversikt! 🙂 Personlig er nok april, september og oktober mine yndlingsmåneder, og det gir jo mening, i og med at våren og høsten er yndlingsårstidene mine. Jeg merker jeg gleder meg skikkelig til vi begynner å få høstfarger på trærne, det er nok ikke så lenge til 😀
   Gøyal video òg, likte særlig slutten der det virker som at han virkelig holder tonen 😉 Elsker når man tar lydklipp fra én ting og legger dem over bildene fra noe annet 🙂 En av mine all time favourites i den sjangeren er en Dark Knight/Death Note-mashup: https://www.youtube.com/watch?v=RZr9QkP9npk

  2. Fin og underholdende månedsoversikt! 🙂 Personlig er nok april, september og oktober mine yndlingsmåneder, og det gir jo mening, i og med at våren og høsten er yndlingsårstidene mine. Jeg merker jeg gleder meg skikkelig til vi begynner å få høstfarger på trærne, det er nok ikke så lenge til 😀
   Gøyal video òg, likte særlig slutten der det virker som at han virkelig holder tonen 😉 Elsker når man tar lydklipp fra én ting og legger dem over bildene fra noe annet 🙂 En av mine all time favourites i den sjangeren er en Dark Knight/Death Note-mashup: https://www.youtube.com/watch?v=RZr9QkP9npk

  3. Kult at månedsoversikten var fin og underholdende og mine personlige yndlingsmåneder er nok juni og desember, tett fulgt av mai og september. Og jeg gleder meg selv til det blir skikkelige høstfarger på trærne, det kommer snart ja 🙂
   Fint at videoen var gøy også, sånt er ganske moro.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg