Å passe på et sort hull og ymse annet :)

Heisann! Det er fredag og helg og det er riktignok litt synd at det er spådd skikkelig dustevær med masse regn i Oslo både i morgen og søndag, men samtidig har jeg jo ingen planer denne helgen og i gråvær kan jeg med god samvittighet la planen for helgen være å spille Nintendo og lese og være inne med en god kopp te eller to, det er ganske kos det og tross alt 🙂 Dessuten har jeg skikkelig lyst på finvær 19 og 20 september (fordi bursdagen til mamma og elvelangs i fakkellys) og da er det lurt å bruke opp gråværet nå i stedet. 

Og ellers handler livet om bøker, Nintendo og å glede meg sååå mye til førstkommende onsdag og Phantom of the Opera at det er til å bli sprø av. Det handler også om å smile over denne fantastiske John Lewis-reklamen med en veldig kreativ tolkning av Bohemian Rhapsody:

Ellers så har jeg lest denne boka:

Bildet, som er lånt av og linker til Goodreads, viser boka “The care and feeding of a pet black hole”. Nå tenkte jeg å bruke resten av dette innlegget på en anmeldelse av denne boka og så kommer neste innlegg på søndag. Vi bables og god fornøyelse 🙂

The Care and Feeding of a pet Black Hole av Michelle Cuevas

When eleven-year-old Stella Rodriguez shows up at NASA to request that her recording be included in Carl Sagan’s Golden Record, something unexpected happens: A black hole follows her home, and sets out to live in her house as a pet. The black hole swallows everything he touches, which is challenging to say the least?but also turns out to be a convenient way to get rid of those items that Stella doesn’t want around. Soon the ugly sweaters her aunt has made for her all disappear within the black hole, as does the smelly class hamster she’s taking care of, and most important, all the reminders of her dead father that are just too painful to have around.

It’s not until Stella, her younger brother, Cosmo, the family puppy, and even the bathroom tub all get swallowed up by the black hole that Stella comes to realize she has been letting her own grief consume her. And that’s not the only thing she realizes as she attempts to get back home. 

*

Noen ganger leser man sånne søte og såre bøker som bobler over av fantasi og som rett og slett er skikkelig sympatiske og lette å like. Dette er en sånn bok.

Her handler det altså om Stella på elleve år som nylig har mistet faren sin. Og så ender hun originalt nok opp med å måtte ta ansvar for et sort hull (noe som er et av de mest kreative premissene jeg har vært borte i på en stund) og finner ut at det byr på en del utfordringer.

Og en ting med konseptet her som jeg liker veldig godt er at det er flere lag for det ER en historie som helt konkret handler om å måtte passe på et sort hull, men det er også veldig åpenbart, særlig for eldre lesere at det sorte hullet er som en personifisering av hullet som etterlates når man mister noen man elsker. Jeg liker veldig godt hvordan denne boka har en sår kjerne fordi det dypere sett handler om savn og å klare å si farvel til noen, samtidig som det i hovedsak er en mer fornøyelig og sprudlende fortalt historie som aldri føles deprimerende, men heller inspirerende. Dette samspillet gjør dette til en bok der målgruppen kanskje er barn og unge, men samtidig vil det også være en bok man som voksen kan få mye ut av å lese.

Og jeg liker Stella som karakter, jeg liker at forfatteren har illustrert med morsomme små illustrasjoner rundt omkring og jeg liker at hele denne boka har et slags galaktisk tema som gjenspeiles i alt fra det sorte hullet til karakternavn (Stella og Cosmo) til en fin dose entusiastisk nerding om universet.

Så det er mye fint med denne boka. Med det sagt så er det likevel noe som mangler for meg, blant annet det at mens jeg likte denne boka veldig godt mens jeg leste den, så er den noe forglemmelig i ettertid. For meg var også metafordelen med det sorte hullet og hullet etter noen som var borte litt for åpenbar, men det tror jeg handler om at jeg ikke er i alderen som er i målgruppen mer enn boka i seg selv. Sist, men ikke minst føler jeg at det varierte litt hvor fengende denne boka var, noen steder holdt ikke boka like godt på interessen min.

Likevel så setter jeg i det store og det hele veldig pris på denne boka for at den klarer å få et virkelig unikt premiss til å funke så godt tross alt og det med store doser fantasi og sjarm.

Terningkast 5!

  

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg