The house with chicken legs og ymse annet :)

Heisann. Det er onsdag og egentlig var planen praksis fulgt av kafékos. Så endte jeg med å sove under to timer i natt og var i morges derfor såpass slapp og sliten fordi jeg takler å sove mindre enn tre timer veldig dårlig at det ble hjemmedag med å slappe av. Og jeg klarer ikke å sove på dagtid så det er jo litt upraktisk, men å slappe av litt har vært fint, dessuten har jeg spilt en del Nintendo og det er alltid supert. Hva angår Nintendo er jeg forøvrig litt skuffet over My Brother Rabbit som jeg lastet ned søndag formiddag for det var veldig pent og det var gøy å spille med fine doser hjernetrim og pek og klikk-moro, men samtidig hadde det litt irriterende kontroller og det var litt for kort (spilte det to timer søndag og halvannen time mandag og tirsdag kveld og vips var hele spillet rundet). Jeg syns spill, selv hvis de kun koster 150 kr, burde vare mer enn to dager. Nå har jeg derfor begynt å spille litt De Blob igjen fordi det kommer Super Mario Party om litt over en uke og jeg tenkte at da kan jeg la være å laste ned noe nytt før det kommer siden det er et spill jeg virkelig MÅ ha selv om det er litt dyrere igjen (500 kr ca, men da varer det garantert over en måned). 

Ellers gruer jeg meg til i morgen for nå har jeg i over en måned hatt en følelse av at noe med tennene mine ikke er helt som det skal være og tenkt at jeg burde dra til tannlegen for å sjekke det . Og så er jeg jo veldig lite glad i å gå til tannlegen, i tillegg til å være redd for smerte/ubehag, så vel som å måtte bruke masse penger på ting jeg virkelig ikke vil bruke masse penger på, men samtidig er det jo bedre å ordne ting før det går for langt og nå for tiden pusser jeg tennene fire, fem ganger daglig og har blitt smått avhengig av tannkremsmak i munnen og det er ikke helt optimalt det heller. Og det går jo sikkert bra, slike ting pleier alltid å gå bedre enn jeg frykter, jeg bare gruer meg.

På den positive siden så inneholder fredag kveld Chess in Concert i Lillestrøm, i morgen kveld inneholder middag hos broren min og søndag ettermiddag inneholder bursdagsselskap for moren min så det er mye som skjer som er ganske fint og. Da burde det at i dag og i morgen formiddag ikke er helt tipp topp gå greit.

*

Tidlig neste år er det ellers premiere på Ralph breaks the Internet her til lands, en film jeg gleder meg en del til, og nå har det kommet en musikkvideo med sangen Zero med Imagine Dragons som skal spille under rulleteksten og sånt. Og selve sangen i seg selv er jo fengende nok, men greia her er at dette er den kuleste musikkvideoen jeg har sett på lenge. Den er faktisk helt genial og jeg syns den er awesome =D

Og så har jeg lest ut denne boka:

Så her er min anmeldelse og så kommer neste innlegg på lørdag antakelig. Og så satser jeg på at tannlegetimen i morgen går fint og at jeg natt til i morgen i alle fall får til å sove sånn at jeg har mer energi og er mindre trøtt og slapp enn nå i morgen 🙂

The house with chicken legs av Sophie Anderson

Marinka dreams of a normal life, where her house stays in one place long enough for her to make friends. But her house has chicken legs and moves on without warning.

For Marinka’s grandmother is Baba Yaga, who guides spirits between this world and the next. Marinka longs to change her destiny and sets out to break free from her grandmother’s footsteps, but her house has other ideas…

*

Da jeg fant denne boka i Gøteborg i begynnelsen av august føltes det med en gang som en bok det kunne være interessant å lese siden jeg er ganske glad i eventyraktige bøker med søte illustrasjoner, dessuten er Baba Yaga en mytisk skikkelse jeg egentlig ikke vet så mye om så det føltes som et temmelig originalt tema i tillegg. Ellers er hus som er levende og kan gå et fascinerende konsept. Og dette er en sår og skjønn bok som det er lett å bli glad i.

Og sårheten er verdt å trekke særlig frem siden denne boka i større grad enn jeg forventet handler om død og å ta farvel med noen. Og det fine er at for meg føltes det likevel ikke direkte trist, heller vemodig og med et lett dryss med melankoli i tillegg. Samtidig syns jeg det at denne boka i så stor grad handler om døden er verdt å berømme for den behandler temaet fra et annet perspektiv enn mange andre bøker ment for samme aldersgruppe og viser at døden kan være en naturlig del av livet fremfor noe å være redd for, noe som føles som et fint budskap.

Videre liker jeg at denne boka føltes veldig eventyraktig og fantasifull og at det heller aldri føltes forutsigbart, noe det lett kunne gjort. Og jeg liker atmosfæren i tillegg, til tross for at jeg syns boka er litt urettferdig overfor hovedpersonen Marinka, jeg føler at hun møter på litt for mye motgang til tider.

Andre ting som er elsk er tittelen og forsiden, bokas illustrasjoner og den tydelige fortellergleden til forfatter Sophie Anderson.

Om noe så er bokas dramaturgi en smule kritikkverdig i form av at det føles som om det er litt for mange gjentakelser og steder der historien snurrer rundt sin egen akse. Det var ellers ymse småting her og der som jeg ikke finner helt de rette ordene for, men som gjorde at det føltes som noe manglet.

Samtidig så er det av og til en viss sjarm i det uperfekte og mens det alltids er ting her og der som ikke funket like godt, så er hovedkonklusjonen at dette var en veldig fin leseropplevelse. Sårt, godt fortalt og eventyrlig.

Terningkast 5!

6 kommentarer
  1. Kul musikkvideo! Og virker som ei fin og interessant bok, veit ikke så mye om Baba Yaga sjøl, annet enn at jeg forbinder henne med en artist jeg liker, Zola Jesus. Hun er russisk-amerikansk og omtaler ofte seg sjøl som Baba Yaga og har en litt moderne russisk heks-inspirert estetikk ved seg, både klesstil og ellers 🙂 og håper det har gått bra hos tannlegen!

  2. Takk det samme, Bbodil 🙂 Og ja, kul musikkvideo og finfin bok og Baba Yaga virker som en fascinerende figur. Og tannlegen gikk bra, ingenting var galt så jeg har bekymret meg helt unødig.

  3. Kult at flere leser denne. Jeg har ikke lest den før, men ettersom jeg tenkte på Vladimir Propps eventyrmodell da jeg leste om denne, kjøpte jeg den til biblioteket i fjor, og den har fått utlån. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg