Tanker om topp 3 Stjernekamp 2018 og sånt :)

Heisann! Det er fredag, jeg gleder meg til fine planer i løpet av helgen og i dag hadde jeg egentlig tenkt å skrive om Snøsøsteren av Maja Lunde og Lisa Aisato før jeg innså at jeg egentlig kan oppsummere boka som “rørende og skjønn, men litt for klassisk julehistorie som likevel er mest elsk, mye takket være Lisa Aisatos nydelige illustrasjoner” og da trenger man egentlig ikke en ordentlig anmeldelse i tillegg 😉 Dessuten føles det på tide å skrive et litt mer utdypende Stjernekamp-innlegg siden jeg har gjort det tidligere. For øvrig er det, hva angår Stjernekamp, nå annonsert hvilke sanger deltakerne skal synge i morgen og det er særlig interessant siden det i morgen ENDELIG er musikal <3 Og personlig liker jeg definitivt Ulrikkes sangvalg der best for hun skal synge “God help the Outcast” fra Ringeren i Notre Dame og den er helt nydelig, dessuten heier jeg på å velge sanger fra Disney-musikaler. Ole på sin side syns jeg har valgt lite kreativt med en sang fra musikalen Chess, men på den positive siden har han valgt “Pity the child” som er mindre oppbrukt enn for eksempel “Anthem”. Jeg tror også både Ole og Ulrikke vil kle sangen de har valgt veldig godt. Ella er jeg dog litt mer usikker på valget til for hun skal synge “You can’t stop the beat” fra Hairspray (hulk, hulk, ingen har valgt noe fra Hamilton i år heller) og den sangen er egentlig ikke ment til å synges av én person, dessuten er det en veldig glad låt med mye dans i seg og den føles ikke Ella-aktig. På en måte tenker jeg at det kanskje kunne funket bedre om Ella og Ulrikke byttet låter, samtidig som jeg tror Ulrikke med “God help the Outcast” kan bli veldig rørende. Uansett blir det spennende 🙂

I alle fall tenkte jeg nå å sette i gang og jeg velger å bruke formatet fra innlegget det linkes til tidligere i denne posten. 

Litt tanker om topp 3 Stjernekamp 2018

Det jeg lærer mer og mer av å se Stjernekamp er at jeg ikke burde ha noen forhåndsfavoritter eller mange tanker om de som deltar på forhånd i det hele tatt for hva som skjer utover i programmet pleier sjelden å være helt som forventet. Og samtidig så er det alltid slik at selv hvis favoritter eller forhåndsfavoritter går ut så føles det likevel på et vis riktig hvem som er topp 3 likevel. Og her skal det sies at jeg er veldig i mot premisset om at folk skal gå ut for jeg syns det hadde vært mye bedre om alle var med hele veien og at stemmene ble lagt sammen på slutten sånn at man kunne høre alle i alle sjangre. Det hadde vært en mye bedre løsning. Det er synd det ikke er jeg som bestemmer hvordan konseptet skal være, men ja ja, her er uansett litt tanker om de gjenværende. 

– Ole Børud

Før Stjernekamp begynte var jeg litt i “jammen hva er vitsen med å ha med familiemedlemmer til folk som var med tidligere”-campen og bare på grunn av det litt usikker på Ole. Etter to episoder eller noe der omkring hadde jeg lagt den tanken godt fra meg for å si det sånn og det med rette for wow, Ole er skikkelig flink og jeg kan nå ikke se for meg denne sesongen uten ham.

– Oles fordeler

Ole har en enorm musikalitet som gjør at han får til alle sjangre bra og overbeviser så godt som alltid og det er det jeg liker med ham, men så har han noe rått og upolert ved seg likevel. Han kunne lett blitt for flinkis, men han har en personlighet som er så sympatisk og litt keitete som gjør at det føles nært også. Dessuten minner han meg litt om Adam fra fjorårets sesong og det er veldig positivt.

– Oles ulemper

Mens Oles stemme er flott og kler alt så gjør det at han er en så god musikalsk kameleon at han heller ikke har det største særpreget og i morgen kan han også tape på at folk glemmer å stemme, sistnevnte noe jeg desidert IKKE skal glemme, fordi de tror han er trygg. Utover det kan jeg egentlig ikke finne så mange ulemper her.

To favorittopptredner:

Under blueskvelden syns jeg Ole hadde mest Blues-feeling og utover det så liker jeg dette fordi han sang ekstremt godt og nådde toner som er “blåse folk av banen”-fantastiske underveis. Og så var det bare så godt formidlet og med en sånn enorm musikalsk forståelse både med henhold til teknikk og følelse og det var også her Ole gikk fra å være en av mine favoritter hver kveld til den jeg syns virkelig fortjener å vinne hele greia i år. 

Det er mye jeg kunne valgt som den andre opptrednen å trekke frem og jeg vurderte vise litt for jeg syns den sangen føltes aller mest nær og varm av alt Ole har sunget. Like fullt måtte jeg velge hardrock fordi dette var terningkast 6-flott og usedvanlig godt hva angår alt fra intensitet og lidenskap til flott stemme og god forståelse av sjangeren (en sjanger jeg personlig har lyttet ganske lite til). Og det er en slags teatralskhet i denne opptrednen som jeg elsker, det er så mye drama her og Ole er så tøff og overbevisende og rett og slett brilliant så yay. 

– Ella Marie Hætta Isaksen

Det skal innrømmes at jeg har et litt ambivalent forhold til Ella for mye av tiden syns jeg hun virker litt for usikker og at hun heller ikke synger like rent og teknisk bra som de andre, dessuten irriterer det meg at hun aldri havner i bunnen eller får noe særlig kritikk fra dommerne selv når jeg syns hun fortjener det. Samtidig er hun fantastisk god på å formidle og når hun treffer så treffer hun skikkelig og så blir det helt magisk og mens jeg heier mer på Ole og Ulrikke, blir jeg heller ikke overrasket om akkurat joiken var en sånn opptreden som hadde så stor kraft at den alene kan føre til seier på en måte.

– Ellas fordeler

Som nevnt dette med formidlingen og hvordan det er noe med hele Ellas vesen som gjør at man vil at hun skal lykkes. Og det er noe med at hun har så mye potensiale og på mange måter den mest interessante å følge som artist fordi hun har så mye egenart og personlighet. Jeg tror også Ella har en veldig fordel med å være den eneste fra Nord-Norge fordi de er flinke til å mobilisere og det finnes artikler som denne (trykk på ordet denne for å lese) som godt setter ord på hvor mye den samiske bakgrunnen hennes betyr for mange. Og igjen, når Ella lever opp til potensialet sitt så er hun fantastisk og det er en flott kvalitet. Jeg tror også det at Ella, til tross for at hun faktisk aldri har havnet i bunnen, føles litt som en underdog også er noe som hjelper henne en del.

– Ellas ulemper

Ella er nok den svakeste med tanke på det rent sangtekniske og synger oftere falskt enn de andre. Dessuten virker hun ofte mer usikker og det er også en svakhet sånn jeg ser det. I tillegg har hun en del å gå på med henhold til diksjon og det er noe jeg er ganske opptatt av mye på grunn av musikaler der diksjon er veldig viktig og særlig i musikalene til Sondheim der alt må være perfekt artikulert fordi man ellers ender opp med å synge feil siden det er såpass perfeksjonistiske og krevende tekster og melodier. Samtidig så tror jeg mange av Ellas svakheter handler om nerver og jeg tror også hun som artist generelt sett er mer opptatt av formidlingen enn teknikken og det er jo også egentlig noe jeg liker. For man har jo sett det med f.eks. Alexander i år at med en gang det er for teknisk godt og flinkt så blir det kjedelig og Ella blir aldri kjedelig. I stedet forblir hun interessant selv når hun skuffer litt. 

Hip Hop var da jeg virkelig så Ella for der eide hun scenen helt og overbeviste 100% hele veien. Det var godt sunget, godt rappet, godt danset og hun hadde en så sterk karisma at det virkelig gikk gjennom skjermen og traff skikkelig. Det var her Ella for første gang virkelig levde opp til potensialet sitt og viste at det i henne bor en skikkelig artist og stjerne som er verdt å følge med på. 

Og dette <3 Jeg forventet jo at Ella skulle være god i joik, men dette er antakelig den sterkeste fremføringen av noen hele årets sesong av Stjernekamp og det er også denne opptrednen jeg har sett igjen flest ganger i år. For jeg skjønner veldig lite av joik, men man virkelig føler denne joiken og utover det så er det en så sterk innlevelse og tilstedeværelse her som gjør det nærmest hypnotisk og særdeles magisk. Dessuten merker man at det er noe som står på spill på en måte som også føles ganske unik og ja, dette er virkelig sterkt =D

– Ulrikke Brandstorp

Før årets sesong var Ulrikke en jeg ikke hadde så mye tro på bare fordi jeg kun kjente henne fra årets norske MGP-finale der hun hadde en sang jeg ikke likte i det hele tatt. Men Ulrikke overbeviste fort og er antakelig den deltakeren jeg kjenner meg mest igjen i rett og slett fordi hun har en barnlig og litt leken tilnærming til det meste som føles karolinsk på en fin måte.

– Ulrikkes fordeler

Ulrikke er nok en av årets mest allsidige deltakere og hun er også den beste danseren av de gjenværende. Og jeg liker som nevnt denne lekenheten, man merker at hun er den i år som koser seg mest og har det mest moro på scenen og hun har en positiv og sprudlende energi man blir glad av, samtidig som hun også klarer å vise alvor i sangene som krever det. Ellers har Ulrikke en flott sangstemme som har et fint særpreg, hun har en naturlig scenisk autoritet og hun gjør så mye ut av hvert øyeblikk og det liker jeg skikkelig.

– Ulrikkes ulemper

Ulrikke har havnet, etter min mening ufortjent, i bunnen noen ganger nå og selv tror jeg dette skyldes litt tilfeldigheter, men også at hun, til tross for et visst særpreg, ikke føles like tydelig som de andre to. For Ole er den mest musikalske og den mest dyktige vokalisten og Ella er den med mest potensiale og formidlingskraft og da kommer Ella litt til kort i møte med det. En annen svakhet er at hun blir litt for poppa til tider og at hun kan føles lettere og mer overfladisk enn Ole og Ella, selv om hun ikke nødvendigvis er det. Selv liker jeg likevel Ulrikke veldig godt og etter min mening fortjener hun absolutt å gå videre til finalen.

Jeg likte Ulrikke veldig godt i begynnelsen, men syns hun valgte ganske like sanger de første ukene. Men så kom Blues og dette er veldig flott fremført. En ting er hvor god Ulrikke er på scenen når det gjelder alt fra sangteknikk til koreografi, men her var det også en så sterk karisma og personlighet i tillegg og det gjorde det utrolig flott. Det er så mye følelse her og jeg liker hvordan Ulrikke er en av dem som er så dyktig musikalsk at hun kjenner sine egne vokale styrker og svakheter og vet å bruke dem riktig og dette funka rett og slett skikkelig godt for meg 🙂

Da Vise var temaet var det mange fine opptredner, men det som for meg føltes mest rørende var Ulrikke og Trassvisa. Jeg føler at Ulrikke her virkelig fortalte en historie gjennom sangen sin og at dette kunne vært et magisk øyeblikk i en musikal i grunnen for dette er formidling på høyt nivå og det med bravur. Og så er det så nydelig sunget og det føltes som om Ulrikke gjorde denne sangen til helt sin egen på en måte som virkelig imponerte meg så derfor. 

*

Og det var litt tanker om topp 3 og jeg gleder meg til morgendagens episode. Ellers kommer neste innlegg allerede på søndag antakelig så da bables vi 🙂

3 kommentarer
  1. Er veldig enig i det meste av det du skriver her! Ellers blei jeg også veldig overraska over at Ole gikk ut sist. Hadde helt ærlig egentlig antatt at han kom til å havne i finalen, og så kom den andre finaleplassen til å stå mellom Ulrikke og Ella Marie. Av de to har jeg mest på følelsen av at Ella vinner, og det trur jeg er mye på grunn av den samiske bakgrunnen hennes. Så vidt jeg veit, har det aldri vært noen samiske vinnere i de store sangkonkurransene på norsk TV, og jeg trur nok hun inspirerer mer enn hun kanskje er klar over. Nå var jo også joiken hennes helt magisk, og også det at hun er så ung gjør nok at hun kan bidra til å formidle joik og samisk musikk generelt til grupper som kanskje ikke har så mye kjennskap til joik fra før – jeg trur hun rett og slett gjør joik spesielt og samisk kultur generelt litt kult. Med dét sagt blir jeg heller ikke skuffa om Ulrikke vinner, for alle de tre semifinalistene har gjort det veldig bra, både Ulrikke og Ole har vært jevnt over gode i nesten alt de gjør, mens Ella Marie likevel har stått for de aller sterkeste øyablikka etter min mening. Sånn sett merka jeg på meg sjøl at det egentlig ikke var så veldig nøye for meg hvem det var av de tre som kom til finalen fordi alle ville føltes som verdige vinnere uansett.

  2. Hurra for enighet! Og jeg er ganske enig i mye av det du skriver og, Kristine 🙂 Og nå har jeg lest hvilke sanger som skal synges i finalen og Ella har valgt mye lurere (hun har valgt hip hop som sangen hun fremfører på nytt OG hun har valgt en annen joik som finalelåt og får med det visst flere sider med seg selv under finalen mens Ulrikke har valgt sanger som er mer like hverandre og siden mange stemmer basert på episoden fremfor helhet gjennom konkurransen betyr det at Ella kan vinne mye på finalevalgene mens folk glemmer allsidigheten til Ulrikke fordi man ikke ser den like godt i finalen) så det kan bli veldig interessant.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg