Snøfall og søndagens smakebit :)

Heisann! Det er søndag, livet er fint og jeg har for øyeblikket 9000 ord og over 40 sider på Nanowrimo (og siden jeg bare har skrevet 500 ord i dag og skal skrive minst 1000 ord til etter planen vil jeg altså nå væffal 10 000 ord innen dag 4 er over). Og det skal innrømmes at jeg veldig ofte har mer lyst til å se tull og tøys på Youtube eller å spille Nintendo enn å skrive, men jeg klarer å finne tid til de tingene og ved å lage regler om at jeg helst skal ha skrevet 1000 ord før jeg får lov til å spille Nintendo og sånt. 

Ellers har jeg sett litt teater i det siste og jeg skal skrive om Snøfall senere i dette innlegget, men først skal jeg være med på smakebit på søndag der boka jeg leser nå er denne:

Her er boka “The lost magician” av Piers Torday sitt synopsis på Goodreads:

If you can imagine it, it exists … somewhere’ The new spellbinding fantasy adventure from the bestselling, award-winning author of The Last Wild trilogy.

1945. They have survived the Blitz, but when Simon, Patricia, Evelyn and Larry step through a mysterious library door, it is the beginning of their most dangerous adventure yet. They discover the magical world of Folio, where an enchanted kingdom of fairy knights, bears and tree gods is under threat from a sinister robot army.

The many stories of the Library are locked in eternal war, and the children’s only hope is to find their creator – a magician who has been lost for centuries.

What they discover will change not just their own lives, but the fate of the world, for ever …

*

Denne boka har ganske mye til felles med “Løven, heksa og klesskapet” og er på sett og vis en slags hyllest til Narnia-bøkene, men den er også unik noe til å være noe eget. Her har vi en bok som bruker et kjent premiss, men gir det sin egen vri og det på en virkelig fin måte. Selv koser jeg meg i alle fall veldig med den nostalgiske og eventyrlige stemningen jeg finner i denne boka og gleder meg til å lese videre 🙂

Her er en smakebit:

Om det bildet ikke var så tydelig har jeg en ekstra smakebit i form av å sitere boka her:

“If you can imagine it, it must exist. Somewhere…” 

Den setningen er på mange måter hjertet i hele historien fordi det handler om fantasi og bøker og eventyr og dessuten er det bare en så fin tanke som er veldig skjønt formulert sånn jeg ser det. Det får alt man fantaserer om til å føles viktig 🙂

Flere smakebiter finnes hos Astrid Terese 🙂

*

Og så har jeg sett Snøfall på teater:

Nå tenkte jeg å dele min anmeldelse og så kommer neste innlegg om noen dager. Vi bables og god fornøyelse 🙂

Snøfall

2016 var et ganske teit år, men det inneholdt noen vakre ting. Og noe av det fineste av alt var Snøfall som var julekalender på NRK det året og for en julekalender det var. Jeg vet jeg ikke er målgruppen når NRK lager julekalendere, men jeg ender så ofte opp med å elske julekalenderne deres likevel, kanskje litt fordi jeg er en av dem som fortsatt har et ganske barnlig og nostalgisk forhold til julen. Og det var noe med Snøfall som appellerte så mye til alt jeg likte og en finfin ting er at det nå også var slik med teaterstykket Snøfall.

Og en del av meg ville heiet på Snøfall som teater uansett bare fordi jeg syns det er så flott med nyskrevet teater for barn og unge, jeg syns filmer og bøker og teaterstykker som er ment for barn og unge og virkelig tar målgruppen på alvor er så fint fordi det er som barn man forelsker seg i et medium. Hvem ville jeg vært om jeg ikke så musikalen Annie på VHS når jeg var fem år eller forelsket meg i bøker med en gang jeg lærte å lese, så mye av meg ble skapt i de øyeblikkene.

Uansett, smart nok så kan man koke ned Snøfall til en ganske enkel historie, noe som er den store utfordringen om noe har barn og ungdom som målgruppe. For historiene kan være vel så komplekse som historier først og fremst ment for voksne, men de må kunne kokes ned til en setning som oppsummerer essensen og essensen i Snøfall er Selma som lengter etter en familie. Og så finner hun en i Snøfall der hun finner ut at Julenissen er hennes bestefar og det kunne vært det, hadde det ikke vært for at det finnes onde krefter i Snøfall i form av Winter som selv ønsker seg makten over Snøfall. Og så blir det et klassisk eventyr om vennskap og godhet og ondskap og mye mer i en historie som på teater på utsøkt vis klarer å komprimere ned 24 halvtimer med julekalender på tv til en forestilling på to timer.

Og du vet, de gangene noe føles som om det er skapt for deg spesielt. Fra sanger som vekket assosiasjoner til de fineste øyeblikkene i musikalen Matilda til scenografien som var storslagen og episk og virkelig eventyrlig så var jeg helt i himmelen da jeg så Snøfall. Jeg elsket musikken og julestemningen, jeg elsket historien og jeg elsket karakterene for man blir så glad i Selma og man tilgir Winter selv om han gjør noen skikkelig gale valg og hjertet knuser litt for Ruth som er så glad i Selma, men ikke vet hvordan hun skal vise det og det er jo begrensninger i en historie på to timer, men man rekker likevel å bli så interessert i og fascinert av disse karakterene, dette er mesterlig gjort.

Videre er skuespillet fantastisk. Tarjei Sandvik Moe (Isak fra SKAM) viser for eksempel igjen hvilken eksepsjonelt dyktig skuespiller han er for han er helt perfekt som Håkon. Og Emilie Mordal er sår og nydelig som Selma, Petter Vermeli er flott i rollen som Winter og Helle Haugen er rørende som Ruth og utover det er det et flott ensemble med både barn og voksne som overbeviser hundre prosent.

Og det er så vanskelig å skrive om ting man virkelig elsker for ja, jeg virkelig elsket Snøfall på teater og jeg vil se det igjen. Dette er en bortimot perfekt måte å oppleve et eventyr på scenen, samtidig som man får skikkelig julestemning og anbefales for alle som er barn eller en gang har vært barn uavhengig av om man så julekalenderen på tv (selv om det hjelper om man gjorde det selvsagt).

Terningkast 6!

12 kommentarer
  1. Känner inte till boken, men en spännande tanke. Dock inte helt angenämt att tänka sig att även allt otäckt man kan fantisera ihop existerar någonstans 🙂

  2. Vilket jättefint bokomslag! Fjärilen, bergen, månen, stjärnorna och gnistret… Och boken låter som något jag absolut skulle vilja läsa. Kanske tillsammans med barnen – eller något av dem i alla fall.
   Jag visste inte att ni hade julkalender i Norge också. Av någon anledning har jag gått och trott att det är något helt svenskt. Det skulle vara roligt att få se era också. Finns det något NRK Play måntro? Trailern till Snöfall är jättefin. Hade väldigt gärna velat se föreställningen.
   Tack för all spännande input i ditt inlägg!

  3. Har ikke lest boken, men veldig interessant smakebit. og hjertet mitt blir stort og varmt når du skriver om Snøfall. Snøfall på tv er kanskje den fineste julekalenderen jeg veit om, og alt bare stemte magisk.

  4. Jøss, jeg er en ltien (les: STOR) smule imponert over skrivetempoet ditt! Der jeg snakker om ord i bolker på 100, snakker du om 1000, da har du retning på historien din, da! Stå på!
   Har snust litt på “The Lost Magician,” men er litt usikker. På mange måter får jeg assosiasjoner til Cressida Cowell og “How To Train Your Dragon,” som jo bare er en bra ting, men jeg veit ikke, jeg er blitt så skvetten for assossiative lyster, hvis man kan kalle det det. Jeg opplever ofte at jeg faller for ting med unike kvaliteter og gjerne vil ha MER, men så er det bare den tingen i hele verden som er AKKURAT sånn, da. Hvis du skønner 😛 Samtidig er jeg redd for at den holdninga skal snyte meg for NYE unike opplevelser. Og etter alt dette rablet her så skjønner jeg jo at det bare er å hive seg rundt og lese den boka.

  5. Jøss, jeg er en ltien (les: STOR) smule imponert over skrivetempoet ditt! Der jeg snakker om ord i bolker på 100, snakker du om 1000, da har du retning på historien din, da! Stå på!
   Har snust litt på “The Lost Magician,” men er litt usikker. På mange måter får jeg assosiasjoner til Cressida Cowell og “How To Train Your Dragon,” som jo bare er en bra ting, men jeg veit ikke, jeg er blitt så skvetten for assossiative lyster, hvis man kan kalle det det. Jeg opplever ofte at jeg faller for ting med unike kvaliteter og gjerne vil ha MER, men så er det bare den tingen i hele verden som er AKKURAT sånn, da. Hvis du skønner 😛 Samtidig er jeg redd for at den holdninga skal snyte meg for NYE unike opplevelser. Og etter alt dette rablet her så skjønner jeg jo at det bare er å hive seg rundt og lese den boka.

  6. Takk for mange fine kommentarer 🙂 Vær så god angående smakebiten, fint at den hos mange falt i smak og ja, det er en bok som er veldig verdt å lese. Samtidig skjønner jeg usikkerheten din, Sylvilel for det er en fare med bøker som vekker veldig assosiasjoner til noe annet samtidig som det jo ikke er det andre, det er en vanskelig balansegang. Kult at du er imponert ellers over Nanowrimo-skrivetempoet mitt. Jeg klarer aldri å skrive så raskt eller mye utenom Nanowrimo, men Nanowrimo får jeg som regel veldig godt til og det motiverer jo en hel del 😉
   Susanne ja, Snøfall som julekalender var elsk og som teater er det minst like magisk <3 Scylla, ja vi har julekalendere i Norge, jeg vet ikke om man kan se ting på Nrk nett-tv i Sverige, men det finnes på dvd i alle fall her til lands. Skulle ellers selv gjerne sett svenske julekalendere, det har jeg sett lite av.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg