Det tynne sverdet :)

Heisann! Det er torsdag, jeg har julebrus og det nye bankkortet mitt har endelig kommet, noe som føles som en skikkelig lettelse siden det er noe man ofte har behov for å ha. Ellers så er livet fint fordi jo da, jeg har alltids enkelte ting som bekymrer meg en del, men samtidig er det også en del spennende ting som skjer og utover det så er det så herlig med bøker man kan kose seg med og tv-spill som underholder (Grim Fandango er det jeg spiller mest for tiden og jeg må lete opp guider alt for ofte fordi det egentlig er et pek og klikk-spill fra 90-tallet der ingenting forklares og lite er logisk, men det er så stilfullt og sjarmerende og finfin underholdning uansett) og hvordan lørdag for eksempel kommer til å inneholde både biblioteket og spillkveld og det blir topp.

Hva angår Nanowrimo har jeg ellers nådd 40 000 ord og det er bra for veldig mye av historien min er i grunnen fortalt og nå har jeg lite planlagt og få ideer for historien, samtidig som jeg har skikkelig lyst til å begynne på andre skriveprosjekter som julekalender og slikt. Med det sagt så tror jeg ikke det blir noe særlig stort problem å skrive rundt 12 000 ord til for når jeg først skriver så skriver jeg om når de usynlige vennene historien min handler om vender seg til å være synlige og levende og mye av det skriver omtrent seg selv. Og riktignok har jeg funnet ut at jeg i år nok ikke greier å vinne på dag 16 slik jeg gjorde i fjor, men det har jo ingen verdens ting å si. 

Ellers så har jeg nå lest denne boka:

Og nå tenkte jeg å dele min anmeldelse av denne boka og så kommer neste innlegg antakelig på søndag. Vi bables og god fornøyelse 🙂

Det tynne sverdet av Frida Nilsson

Når mammaen til Sasja dør, bestemmer han seg for å følge etter henne til Dødsriket. Dit får ingen levende komme, og Sasjas ferd skal vise seg å bli både innholdsrik og farlig. Underveis får han nye venner – venner som hjelper ham med det han har kommet for å gjøre: Overliste Døden.
For Sasja er ikke klar for å miste mamma, han skal hente henne tilbake. 

Over er synopsis for denne boka, en bok jeg først kom over på en bokhandel for noen uker siden og så tenkte jeg at å, den boka ville jeg lese fordi den var en illustrert barnebok av Frida Nilsson som skrev Ishavpiratene som jeg leste og likte skikkelig godt sommeren 2017. I tillegg leste jeg en meget positiv anmeldelse av denne boka i Dagbladet som fortalte at dette var litt som Astrid Lindgrens mer eventyrlige bøker og det gjorde at «Det tynne sverdet» bare fristet enda mer. Nok til at jeg anskaffet denne boka for cirka en uke siden og nå har lest den og funnet ut at denne boka er virkelig vakker.

Og mye av appellen ligger i konseptet for det er for så vidt ikke den første boka som handler om å reise til dødens rike, men det føles originalt og nyskapende likevel og særlig fordi dette er en bok som har barn og unge som målgruppe, men som likevel med respekt og fantasi behandler temaet døden, noe som er et vanskelig tema å forholde seg til uansett. Dessuten har en del av meg brukt de siste ukene til å være mer berørt av at Vera Micaelsen døde enn forventet for jeg kjente henne jo aldri, det var bare det at hun virket så levende i alt jeg så henne gjøre på tv da jeg vokste opp eller i ting hun skrev og det er noe med å lese om Sasja som drar til dødens rike som fikk meg til å tenke at hun (Vera altså) virker som et sånt menneske man kunne fått lyst å dra til dødens rike for å hente tilbake. Jeg vet ikke. Uansett vet jeg at denne boka føltes som en trøst og at dette er en av de bøkene som forteller om døden på en måte som gjør at jeg litt vil at å dø skal være som det tegnes opp mellom linjene her.

Og språket her. Det er vanskelig å komme med eksempler og på sett og vis så er det jo også mye med språket her som frustrerer siden det er veldig mange fyllord og en del som føles litt overflødig, men hovedinntrykket er likevel at denne boka har et språk som er lekent og herlig å være i. Og til tross for at det handler om dødens rike og alvorlig tematikk så er denne boka først og fremst håpefull og den hviler aldri for lenge ved de såre øyeblikkene, men fortsetter fortrøstningsfullt videre. Dessuten skapes det så gode karakterer her, Sasja særlig blir man jo oppriktig glad i og slutten er perfekt og ja, det er så mye fint i denne boka.

Med det sagt så er det en bok på over 500 sider som sikkert kunne vært kortet ned en del, dessuten er det som nevnt en del overflødige ting og tang her og mens språket så visst er nydelig så er det også en bok som er fortalt på en måte som gjør at man rett og slett får mer ut av denne boka om man er voksen og har et forhold til Astrid Lindgren og til døden i det hele tatt, jeg tror ikke denne boka vil funke like godt for de som den faktisk er skrevet for.

Og likevel. Døden i seg selv er ikke skummel, men tanken på at noen rett og slett ikke finnes lenger er det, tanken på at et menneske kan være fullt av liv og tanker og kreativitet og så bare ikke finnes lenger. Og det er en del av meg som er så glad for at denne boka forteller at man fortsetter å finnes likevel. Og jeg vet at denne boka er fiksjon og fri fantasi og et eventyr på mange måter, men det føltes så sant og nært likevel og en del av meg trengte denne boka.

Så ja, «Det tynne sverdet» er på ingen måte perfekt, men den er eventyrlig og trøstende og velskrevet og håpefull og noen ganger er det mest perfekte i verden å lese en bok som kan være alt det for deg.

Terningkast 5!

5 kommentarer
  1. Åååå, så gøy at du spiller Grim Fandango!! Jeg har ikke spilt det sjøl, men har hatt veldig lyst i maaaange år, først og fremst fordi det er skapt av de samme folka som har stått bak Monkey Island, som er et av mine absolutte yndlingsspillserier.
   Og denne boka hørtes kjempefin ut, kanskje et julegavetips til ungene jeg kjenner?

  2. Har rundet Grim Fandango nå og elsket stemningen, men i mangel på plass på Switch-en min så måtte jeg slette spillet når jeg var ferdig så om jeg skal spille det igjen må det lastes ned på nytt. Men ja, det var fint og veldig sjarmerende 🙂 Og boka var skikkelig fin og absolutt et julegavetips til barn og unge du kjenner <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg