Topp 5 julekalendere :)

Fine ting: denne uka skal jeg jobbe litt på onsdag og fredag, jeg har mål om å kjøpe omtrent alt av julegaver på lørdag og jeg skal bake sesongens første pepperkaker på søndag. I tillegg skal jeg fortsette å sende 1-3 jobbsøknader daglig, lese masse, skrive masse på julekalenderprosjektet mitt (jeg har skrevet 4 kapitler så langt og det har gått lekende lett og det er så herlig) og spille alt for mye Pokémon på Nintendo Switch. Og så kan jeg kose meg på kafé på rolige hverdager og fryde meg over Lansering av Våren 2019 på Det Norske Teatret i morgen (fikk nettopp mail om at jeg er blant de 50 som har fått billett til å se lanseringen i salen på Det Norske Teatret i morgen kveld, det blir sååå fint) og nyte at det er så mye å fylle dagene med av fornuftig og ikke fullt så fornuftig. Yay! Og jeg kan glede meg til bøker som jeg bestilte etter at jeg vant Nanowrimo kommer i posten, jeg kan glede meg vel så mye over at Stovner Bibliotek er nominert til Årets Bibliotek og jeg kan tenke ut hva slags prosjekter jeg kan ha i tillegg til julekalenderhistorien jeg holder på med i desember fordi jeg er overkreativ og bobler litt over for tiden.

Men siden det er under en uke til desember og jeg er veldig glad i julekalendere altså tenkte jeg nå å ha en liste (denne ideen til innlegg kan hvem som helst stjele i vei) over topp 5 julekalendere på tv og så ha med noen få ekstra kategorier som bonusmateriale etterpå. Det tenkte jeg like godt å sette i gang med nå 🙂

Topp 5 julekalendere på tv i vilkårlig rekkefølge og bonusmateriale

 

– Amalies Jul

Som et barn av åttitallet vokste jeg opp med julekalendere på Nrk i hovedsak og den jeg virkelig elsket var Amalies Jul. For jeg hadde jo likt julekalendere før og, men jeg elsket stemningen, jeg elsket karakterene her (og jeg så igjen Amalies Jul i forfjor og da var karakterene bare enda mer fantastiske) og jeg likte at det handlet om nisser og andre ting jeg liker. For øvrig er dette også den av julekalenderne om nisser som jeg liker best for Jul i Blåfjell kom litt for sent (og jeg har sett og likt Jul i Blåfjell i senere tid, men var ikke særlig interessert i den da jeg var 14) og Jul på Månetoppen har jeg fortsatt sett kun et par episoder av, men Amalies Jul kom først da jeg var 10 år og føltes på det tidspunktet skikkelig midt i blinken. 

– Nissene på låven

Den første julekalenderen jeg likte så godt at jeg kjøpte den på dvd (som jeg ikke har lenger, jeg tror den forsvant i ymse flytteprosesser) var Nissene på Låven, en julekalender jeg hadde helt dilla på i 2001. Jeg ble mer engasjert enn jeg burde selv om jeg visste at alt var humor og fiksjon og jeg var oppriktig lei meg på vegne av Asbjørn i forbindelse med ting som hendte i historien på slutten av sesongen. Og jeg tror litt av greia var at humoren traff meg veldig da jeg var rundt 16 år, dessuten likte jeg reality-konkurranse-formatet og hvor gode karakterer som ble skapt underveis. Jeg koste meg også med oppfølgeren fra 2011 og ja, dette var en av de tingene jeg i en periode hadde skikkelig sansen for og jeg tror ikke det ville gitt like stort inntrykk om jeg så det igjen nå, men det spiller heller ingen rolle.

– Julekongen 

En annen julekalender som virkelig engasjerte meg da den kom var Julekongen, som appellerte mye på grunn av Fantasy-stilen og hvor eventyrlig det var, dessuten var denne julekalenderen svært god på karakterbygging og da også hos karakterer som Peder som var veldig usympatisk i begynnelsen, men utviklet seg veldig etter hvert, ikke minst fordi man så godt så hvor det kom fra. Om noe så kan jeg i ettertid se at et problem med denne julekalenderen (rent utover at jeg nå har sett den såpass mange ganger at jeg er litt lei) er det at den er litt for lite julete. En del av meg elsker det, elsker at det er mindre nisser og mer fokus på figurer som av ymse grunner ikke gleder seg til jul fordi det føles mer ærlig på et vis, men om man hadde sett Julekongen og ikke visst at det var en julekalender så hadde det kanskje vært litt for lite tydelig. Samtidig setter jeg pris på at Nrk med Julekongen prøvde en ny vri som det fortsatt er mye å sette pris på med.

– Snøfall

For øyeblikket anser jeg Snøfall som bortimot perfekt, kanskje fordi jeg bare har sett kalenderen én gang så langt (men jeg har mål om å anskaffe den på dvd snart sånn at jeg kan se den igjen i år), men også fordi jeg også elsket teaterforestillingen basert på Snøfall som jeg så på Oslo Nye Teater (som til min store skuffelse ikke setter opp en eneste musikal neste år, men jeg er villig til å tilgi dem dette idiotiske valget). Snøfall føltes som en naturlig fortsettelse etter Julekongen for her har vi fortsatt Fantasy-elementer i massevis, men med Snøfall var det også en mer julete historie i at Selma er barnebarnet til Julenissen og slikt. Alt dette i en historie som var nydelig fortalt med godt skuespill, fine karakterer og mye som var sårt og sjarmerende og herlig. Dessuten elsker jeg den typen skurk som man finner i Snøfall, det er slike skurker som innerst inne egentlig bare er misforstått som jeg liker aller best, og jeg liker at alt løser seg så fint på slutten og at denne julekalenderen virkelig engasjerte meg da den gikk, kanskje fordi den var akkurat det vi trengte i det noenlunde kaotiske året som var 2016. 

– Olsenbandens første kupp

Det skal innrømmes at jeg fortsatt ikke har sett absolutt alt av Olsenbanden Jr-julekalenderen, men jeg har sett det meste og det jeg har sett syns jeg fortsatt er sjarmerende. Av og til er det litt gøy med sånne serier der de fleste voksne er håpløse mens barna er skikkelig smarte og flinke og Olsenbandens første kupp er et godt eksempel på en slik julekalender som funker finfint. For det er flinke skuespillere her, det er nostalgiske omgivelser og det er dessuten fine sanger (deriblant den jeg delte over) og masse sjarm som gjorde det til god underholdning. Og jeg har med det sagt et sterkere forhold til de andre julekalenderne blant de jeg har blant topp 5, men det er så mye her som funker og som gjør at jeg lett blir sittende og se på en og annen episode om denne sendes i en n-te reprise at denne fortjener en plass på lista selv om jeg ikke egentlig har noe sterkt forhold til Olsenbanden generelt sett.

*

Og nå til bonusmateriale der jeg skal dele ut prisen for mest overvurderte julekalender, julekalenderen jeg aldri forsto meg på og de to julekalenderne jeg burde ha sett, men så har jeg enda ikke det og jeg vet ikke når jeg får gjort noe med saken.

Den mest overvurderte julekalenderen er (trommevirvel) Jul i Skomakergata. Det er så mange som virkelig ELSKER Jul i Skomakergata og har et veldig intenst forhold til dette som julekalender og jeg kan forstå det litt for det er veldig mye nostalgi her og det er noe de aller fleste her til lands har et forhold til, men samtidig syns jeg alle som er sånn “denne burde sendes på tv hvert år, alle bør vokse opp med dette som julekalender” virker veldig gammeldagse om jeg skal være helt ærlig for sant og si så er ikke dette en julekalender som har holdt seg så godt og for mange er dette for kjedelig rett og slett. Dessuten kan man se denne julekalenderen på Nrk nett-tv og man kan kjøpe den på dvd så det er da nok av muligheter om man intenst og inderlig trenger Jul i Skomakergata i livet sitt. 

Julekalenderen jeg aldri forsto meg på var The Julekalender. Jeg husker at denne julekalenderen kom og at mange i klassen min var skikkelig fans, men humoren traff aldri helt hos meg og det lille jeg har sett opp i gjennom av klipp har heller ikke overbevist meg om at dette er noe jeg ville likt. Samtidig setter jeg likevel pris på at det finnes en julekalender som har fått kult-status og som traff noe hos veldig mange og jeg ser selv at denne julekalenderen skiller seg ut fra mengden og nok kan føles som en litt original vri, det er mer at for meg traff ikke denne og jeg skjønner rett og slett ikke greia helt og det må da være lov.

De to julekalenderne jeg burde ha sett, men som jeg ikke har sett er henholdsvis Jul i Svingen og Jul i Blodfjell. Sistnevnte skal sendes på Tv Norge i år så da kan det tenkes at jeg får gjort noe med saken for jeg liker krimkomedie-konseptet og jeg tror jeg kunne kost meg med denne julekalenderen, det er bare det at jeg glemte å se på når det gikk i fjor fordi det er vanskeligere å huske å se ting når det faktisk går på tv når man i hovedsak bruker Netflix og Nrk-ting er lett tilgjengelig på nett-tv mye av tiden. Jul i Svingen på sin side kom også litt for sent og appellerte ikke da den først gikk fordi jeg ikke hadde noe forhold til Linus i Svingen heller, men jeg har hørt positive omtaler i senere tid som har gjort meg litt nysgjerrig og det kan tenkes at jeg vil prøve å få sett en og annen episode etter hvert.

Og med det har jeg fått bablet litt om julekalendere som jeg håper var av interesse og så kommer neste innlegg om noen dager så da bables vi 🙂

2 kommentarer
  1. Jeg liker snøfall best. Den lune og gode og velspilte fortellingen summer av varme. At Hagerupgjengen er bak gjør den bare finere. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg