Tanker om 2013 og 2014 :)

Heisann! Det er utrolig nok under 60 timer til 2014 og tanken på det er rar og fascinerende samtidig. Med det sagt så tror jeg nok 2014 blir et fint år, det er i skrivende stund bare to ting som vil være dumt med 2014 og det er a) tannlegetime 6. januar (ja, det vil gå fint, ja jeg har søt tannlege, ja, jeg pleier jo aldri å ha masse tannproblemer, men jeg gruer meg likevel skikkelig) og b) at jeg blir 29 år og det høres så alt for voksent ut. Forøvrig har jeg i grunnen troa på 2014 og mens jeg ikke har noen nyttårsforsetter så har jeg noen mål og dette er de viktigste:

Mål for 2014 i villkårlig rekkefølge

1) Jeg skal endeligvis begynne å sortere avfallet mitt (egentlig begynte det i Oslo for en stund siden, men jeg har vært alt for treg og ikke satt meg ordentlig inn i ting og det er egentlig veldig idiotisk for det er nok ikke så komplisert når man først kommer inn i det). Og jeg beklager at jeg ikke har begynt med ting før nå, jeg skammer meg litt over det, det har bare blitt sånn, men i 2014 skal jeg ta meg sammen. Da skal jeg bli flink og mer miljøvennlig og det vil alle tjene på i lengden.

2) Jeg har jo bestilt Nintendo 3DS og to spill (ting jeg virkelig håper at jeg får tak i på Nyttårsaften sånn at jeg kan spille i vei natt til første januar) og jeg har besluttet at jeg ikke får lov til å bruke guider og walkthrougher for noen av spillene jeg kjøper til Nintendo 3DS. For det er egentlig juks selv om det er jeg teknisk sett som klarer det og det viser også at jeg undervurderer meg selv for vitsen med spill er å prøve igjen selv om man er stuck og så igjen og igjen frem til man klarer det og da føler man seg jo mye flinkere om man klarer ting selv fremfor å google seg frem til løsningen. Og jeg vil klare å få til ting uten bruk av guide og walkthrough hvis jeg bare gjør mitt beste og prøver igjen og igjen så ja. Walkthrougher og guider er forbudt når det gjelder spill til Nintendo 3DS, jeg kan eventuelt spørre om tips på Twitter eller Facebook om jeg blir helt desperat, men det er det. I 2014 skal jeg runde både Mario-spill og Zelda-spill og jeg skal gjøre det selv!

3) Jeg skal lese minst 96 bøker. I år slo jeg målet om å lese 95 bøker med god margin siden jeg nå er nesten ferdig med bok nummer 103 for i år og da burde det sikkert gå greit å lese 96 bøker minst i 2014. 

4) Jeg skal delta på Nanowrimo selvfølgelig og minst en Camp Nanowrimo, skrive påskekrim og julekalenderhistorie (i år ble det julesanger i stedet, men i 2014 skal jeg igjen satse på julekalenderhistorie), minst en samling med dikt på rim (plan: gjøre det enten mer barnlig eller mer modent fremfor å ha barnlige voksne og modne barn som målgruppe siden det da faller mellom to stoler) og ellers generelt sett holde skrivingen ved like. I tillegg skal jeg ta mer bilder, tegne mer og forhåpentligvis ende opp med et særdeles kreativt og inspirerende 2014. 

5) Jeg skal låne bok på biblioteket som kan hjelpe meg å lære noter slik at jeg kan spille musikk på xylofonen min som ikke er “Fader Jacob”, “Lisa gikk til skolen” eller refrenget til “I’m a big, big girl in a big, big world” 😉 

*

Det var målene mine at the moment. Her er noen ønsker for 2014:

Ønsker for 2014 i villkårlig rekkefølge

1) Jeg ønsker meg flere muligheter til å finne på ting sammen med andre. For jeg trives alene og har ingen problemer med å kose meg på egenhånd, men i 2013 var jeg av og til litt ensom (da særlig fra august til november da jeg ikke hadde noen jobb å gå til og fikk alt for mye tid til å tenke, noe som ikke er sunt i lengden) og i 2014 håper jeg på flere muligheter til å dra på kino eller kafé eller teater eller noe helt annet sammen med andre. Dessuten har jeg lyst til å føle meg mindre dum i sosiale sammenhenger og øvelse gjør mester som de sier.

2) Å bli fast ansatt. Jeg begynner sakte, men sikkert å innse at det ikke er så lett å få drømmejobben og at jeg nok vil måtte ha flere jobber som ikke er elskepåfantastiske før jeg får fast jobb i bokhandel som er det jeg ønsker meg aller mest. Så om det så er Kiwi eller Rema 1000 får så være, jeg ønsker å tjene mer penger enn det jeg får inn annenhver uke fra Nav og så har jeg heller gitt meg selv et mål om at når jeg fyller 33 så skal jeg være fast ansatt på en bokhandel. Da har jeg gitt meg selv nærmere fem år på å nå drømmen og så tar jeg ting som det kommer i mellomtiden og gjør det beste ut av hver mulighet jeg får. 

3) Å bruke mindre tid på misunnelse og liknende teite følelser. I stedet for å fokusere på ting andre har som jeg ikke har eller liknende ønsker jeg i 2014 og fokusere mer på det jeg tross alt har og at jeg tross alt har god tid. For ja, det vil alltid finnes folk som har ting jeg selv ønsker å ha og ikke har, men det er også mye jeg har og det jeg ikke har vil jeg til slutt få. Jeg er jo så sta og alt ordner seg jo alltids for meg til slutt. Så nei, Karoline, i 2014 skal du bli flinkere til å skru av hjernen hver gang den kverner rundt dustetanker.

*

Her er noe fint:

<3

Ellers så tenkte jeg nå å bable litt kort om 2013, året som vi snart skal si farvel til og et år som har vært mest fint, men også litt vanskelig til tider. Våren i år hadde jeg det jo kjempefint, jeg hadde praksis på bokhandel, jeg leste og skrev og fant på kulturelle ting og livet mitt var særdeles givende. Med unntak av en runde forkjølelse i begynnelsen av mai og en uke med for mye teite tanker i april var våren i år virkelig en vår da jeg følte at alt var i balanse og at alt var som det skulle. 

Så kom sommeren 2013, en herlig sommer som inneholdt Stockholm og København og de to fineste ukene jeg har hatt på hytta på Stavern ever og jeg hadde det veldig fint. Dessuten var det mye flott vær og skikkelig sommer for første gang på lenge og jeg tenkte at alt ordner seg, alt gjør jo det. 

Og så gjorde det ikke det og august kom og plutselig ble det ikke noe av praksisen det var meningen at jeg skulle ha på Ark Grünerløkka og så gikk jeg tre måneder og søkte på jobber uten hell og følte at ingenting gikk som planlagt. For jeg har jo vært arbeidsløs før, men nå i høst taklet jeg det virkelig ikke. Jeg fant jo på morsomme ting og kjedet meg lite, men oppi alt sammen føltes det som om alle andre hadde jobb, kjæreste, venner og ting å fylle tiden med mens jeg hadde fri og ble drittlei akkurat det veldig fort. 

På samme tid var dette en svært god høst inspirasjonsmessig sett for jeg skrev masse og de tingene jeg skrev ble faktisk godt likt, bedre likt enn før. Denne høsten har jeg blitt skribent for Oh Cherié, funnet jeg ut at jeg skal få novelle på trykk i et magasin i april/mail 2014 og jeg er blant finalistene i Årets Krim-skrivekonkurransen til Liv Forlag (en konkurranse jeg muligens bekymrende har endt opp med å drømme om tre ganger i det siste) og dessuten gikk Nanowrimo bedre enn noen gang. Jeg har jo skrevet historier jeg har blitt mer fornøyd med under tidligere Nanowrimo-er, men i år fløt det så godt og jeg skrev minst 2000 ord hver dag uten at det var noe problem i det hele tatt og nådde 50 000 ord og ble ferdig med historien 18. november. I år har vært et godt år hva angår skriving og når jeg tenker tilbake er det dette jeg ønsker å huske på. 

Og her kommer til slutt en liste over min yndlingsditt og datt i 2013:

– Yndlingsbok

“The Ocean at the end of the lane” av Neil Gaiman og “Winger” av Andrew Smith er nok de bøkene som jeg har elsket mest i år. Men jeg likte også “Shock of the fall” av Nathan Filer og “Tell the wolvew I’m home” av Carol Rifka Brunt særdeles godt og har generelt gitt mest terningkast 5 til bøker i år, noe som tyder på at dette har vært et ypperlig år rent bokmessig sett.

– Yndlingsfilm

“Frozen” og “Les Miserables” definitivt! Har forøvrig sett masse rart på Netflix i år. 

– Yndlingstv-serie 

“So you think you can dance” og “Stjernekamp” 🙂 Har også fått sett “Firefly”, “Angel”, syv sesonger med “Doctor Who”, “Dance Academy” og en hel del “My Little Pony” i år og generelt sett fått med meg mye forskjellig til tross for at jeg teknisk sett bruker selve tv-en min ganske lite. 

– Beste teateropplevelse

“Parade” er nok den sterkeste teater-opplevelsen, men jeg elsket også “Shockheaded Peter” og “Next to Normal: In Concert” 🙂 Har forøvrig sett veldig mye annet supert i år og er for eksempel ekstremt fornøyd med å ha sett “Oliver”, “Annie” og “Ronja Røverdatter”. Men “Parade” var det beste av alt, den var perfeksjon!

– Beste album

– “The Blessed Unrest” med Sara Bareilles. Absolutt! Fantastisk cd med min yndlingsartist som jeg ikke har lyttet til så mye i det siste, noe jeg selvsagt har tenkt å ta igjen skikkelig snart. 

– Beste tv-spill

“Pokemon Black 2” og “Kirby’s Epic Yarn”. Har ellers spilt mye “Super Paper Mario” denne høsten og gleder meg til 2014 som sikkert vil bli et supert år for Nintendo-moro, ikke minst fordi Nintendo 3DS, jeg kommer til å eie det!!!

– Beste spisested

Av kaféer er det Baker Hansen på Hasle, tett fulgt av Baker Hansen i Stortingsgaten der verdens koseligste gamle dame jobber (seriøst, jeg har lyst til å adoptere henne som bestemor, hun er såpass koselig). Av restauranter er det Cafe Billabong på Majorstuen siden de har kjempegod Spagetti Bolognese, dagens aviser tilgjengelig og hyggelig personale i tillegg. 

*

Konklusjonen er med andre ord at jeg har både ønsker og mål for 2014 og at 2013 har vært et år med oppturer og nedturer som likevel aller mest har vært et fint år. Og da tenkte jeg å avslutte dette innlegget, men jeg har tenkt å blogge i neste omgang enten onsdag eller torsdag og da skal jeg oppsummere desember bok- og filmmessig sett. Så da bables vi og godt nyttår alle sammen!

Frozen =D

For å oppsummere det forrige innlegget (som endte opp med usynlige kommentarer) så er konklusjonen at jeg fikk masse fint til jul, deriblant både gavekort på bokhandel og Kindle, ting som sammen vil resultere i at jeg vil lese veldig mange bøker fremover. Dessuten var jeg litt sprø og bestilte meg Nintendo 3DS og to spill på onsdag og forhåpentligvis får jeg tak i disse tingene innen Nyttårsaften siden jeg selvfølgelig skal døgne og det da hadde vært usedvanlig praktisk å kunne bruke denne døgninga til å spille Nintendo, sånn i tillegg til å lese og se film og slikt 🙂 

Ellers så har jeg funnet hele(!) Oz-serien til L. Frank Baum (det er jo langt flere bøker enn kun “Wizard of Oz” i den serien) på Kindle til den nette sum av 0,99 (nesten gratis med andre ord) og å lese hele denne serien er et av mine mål for 2014. Men nok om det, her kommer elefanten Elliots formening om “Frozen”, han var nemlig på kino i går han og:

Elliots mening er at det var koselig på kino, han fant seg for eksempel godt til rette i begeret med popcorn, og han likte “Frozen” veldig godt selv om han var litt småskuffet over mangelen på elefanter. For nei, “Frozen” har ikke en eneste elefant og det syntes Elliot var litt trist. Til gjengjeld likte Elliot at det var mye snø og frost, ting han ikke har sett mye til siden han dukket opp i julekalenderen min to dager før jul og han stusset riktignok litt over at det tilsynelatende ikke var noe toalett i Elsas vinterslott, men konkluderte med at hun kanskje var som ham. Elliot selv har jo lite behov i slik retning, kosedyr som han er. Han elsket videre musikken, stemningen og historien og det er jo fint. 

Og nå tenkte jeg å poste yndlingscenen min fra “Frozen” igjen før jeg skal poste min storslagne anmeldelse av “Frozen”.

Fine sangen og episke sekvensen <3 Og nå skal resten av dette innlegget brukes på min anmeldelse av “Frozen” og så blir nok mitt neste blogginnlegg enten søndag eller mandag. God fornøyelse og fortsatt god romjul:

Frozen

 

Mitt forhold til «Frozen» startet med ambivalens (litt i stil med «Les Miserables»-filmen fra i år). For det første klippet var i mine øyne litt teit, jeg var litt usikker på historien siden «Frozen» er inspirert av mitt definitive yndlingseventyr, men har ganske lite med «Snødronningen»-historien å gjøre og traileren fokuserte mest på humoren fremfor hjertet i historien. Men så hørte jeg «Let it go» med Idina Menzel, leste mer om historien og de siste månedene har jeg blitt mer og mer overbevist og det har jo videre kulminert i ren og skjær obsessing den siste måneden. En del av meg har jo gledet seg mer til å endeligvis se «Frozen» enn jul, noe som i seg selv sier litt siden jeg er veldig glad i jul.

I alle fall, jeg har hatt veldig troa på denne filmen i det siste og ååå, den levde virkelig opp til forventningene. «Frozen» er rett og slett fantastisk =D

Hjertet i filmen er historien om kongelige Elsa som har magiske evner og kan skape snø og frost og lillesøsteren hennes Anna, to søstre som først er bestevenner, men etter et tragisk uhell vokser opp skilt fra hverandre i ensomhet. Og så er det kroningen til Elsa og en krangel utløser Elsas krefter og det ender opp med en evig vinter i kongeriket Arendelle som er igangsetter for et på alle måter særdeles episk eventyr som jeg elsket dypt og inderlig.

For det er så uendelig fint. Det er rørende, morsomt, trist til tider («Do you want to build a snowman» for eksempel er en sang som går fra å være søt og sjarmerende til noe inderlig trist som gir en tårer i øynene), sjarmerende og Episk med stor E. Historien kan på mange måter minne om andre Disney-historier, men tar like fullt en og annen vri som gjør det originalt nok likevel, stemningen er riktig fortryllende og som jeg elsker musikken som er et kapittel for seg selv. Mens sangene på helhetsbasis kanskje ikke er like fantastiske som musikken i for eksempel «Den lille havfruen» og storfilmene fra tidlig nitti-tall så er helhetsinntrykket veldig godt. For det er fine sanger med smarte tekster, de passer godt inn (selv om man kanskje kan kommentere på at de kunne vært fordelt litt bedre utover i filmen siden førstedelen av filmen er langt mer musikal-ish enn andredelen) og «Let it go» er mitt nye anthem i grunnen fordi Idina Menzel. Og de er så nydelig animert, de er så flotte scener og nevnte «Let it go» er noe av det flotteste jeg har sett på lenge.

Og jeg liker karakterene veldig godt. Elsa mest kanskje fordi hun er en verdig, innadvendt og redd person som ikke minner så rent lite om Elphaba i Wicked hvis sant skal sies siden hun mest av alt er misforstått og egentlig bare mener godt, en sammenlikning som er godt hjulpet av at Idina Menzel har spilt dem begge. Men vi har også Anna som er klønete, spontan og energisk og en virkelig fin karakter å følge filmen i gjennom. Og jeg liker hvordan både Elsa og Anna er befriende lite perfekte og er veldig normale selv om de er henholdsvis prinsesse og dronning og ganske så pene begge to på hver sin måte. Jeg liker videre Kristoff og Olaf og hvordan filmen har karakterer med ukoselige hensikter, samtidig som det ikke egentlig er noen klar superskurk deluxe slik Disney-filmer gjerne har. På mange måter kan man si at den største skurken er misforståelser, Elsas foreldre som misforstår hvordan man best bør hanskes med Elsas krefter, Anna som misforstår enkeltes hensikter, folket som misforstår Elsa, man kan fortsette i lengder. Og mens det er kjærlighetshistorier i filmen så er altså hjertet i historien kjærligheten mellom Elsa og Anna og det i seg selv er en ny vri i Disney-sammenheng.

Videre elsker jeg animasjonen som er helt perfekt og hvordan det egentlig ikke finnes noe å kritisere om ikke man leter med lupe og går bevisst inn for å finne alle slags småfeil og hvorfor man skulle gidde det med en Disney-film aner jeg ikke. Kort oppsummert er dette en film som er enda bedre enn de allerede veldig fine filmene «Tangled» og «Wreck-it Ralph» og en film som viser at Disney virkelig er på sitt beste igjen nå. Må bare nevne animasjonen en gang til, det er ekstremt flott å se på, man kunne dratt på “Frozen” bare for å få skikkelig vinter-stemning av snøen og frosten og alle de andre fascinerende detaljene som gjør dette til en vidunderlig film. Det er så pent! <3

Og jo da, det er jo småting som kunne vært løst annerledes (tekstene i den norske versjonen er litt nødrimpreget) og noen av sangene er litt mer forglemmelige enn andre, men det er så små ting at dette likevel er em film som fortjener terningkast 6 og en lovnad om å kjøpe «Frozen» med en eneste gang den kommer på dvd. Og det er gøy at filmen er inspirert av Norge og også litt av samisk kultur, på samme tid som stikkordet er «inspirert», anmeldere i norske aviser og norsk media har jo spilt alt for mye på dette med at det er en «norsk» Disney-film og hatt feil forventninger. Og ja, det er en del kjente konvensjoner i og med at det er snakk om Disney, prinsesser og animasjon, men det er som sagt nok av overraskelser likevel.

 

Jeg er også nødt til å nevne forfilmen «Get a horse» som er en blanding av nostalgi, genialitet og kreativitet og helt perfekt, sånn i tillegg til å være noe av det mest morsomme og underholdende jeg har sett på lenge. Forfilmen alene er grunn nok til å se «Frozen» på kino og er særlig brilliant i 3D. Og «Frozen» er jo som denne anmeldelsen viser en film jeg personlig rett og slett elsket og årets store høydepunkt på filmfronten. For det er så fint, det er så flotte sanger og det er en så herlig historie at jeg er helt i himmelen. Se den! NÅ!!! 

Det storslagne julegaveinnlegget for 2013 :)

Heisann og fortsatt god jul! =D Jeg har hatt en kjempefin jul med god ribbe, store mengder brus og en passelig dose galskap i form av at jeg i stad brukte aldeles for mye penger. Saken er nemlig den at jeg trengte å oppdatere virusbeskyttelsen på dataen min og det ble plutselig rundt 600 kr og ellers så har jeg i tre år ønsket meg Nintendo 3DS og nå ble jeg rett og slett lei av å ønske meg det til alle bursdager og juler og å delta på alle konkurranser i verden der det var premie så i stad bestilte jeg altså Nintendo 3DS og to spill og hvis alt går som jeg håper får jeg tak i det til Nyttårsaften siden jeg da selvfølgelig skal døgne og å bruke store deler av natten på Nintendo 3DS vil være supergenialt. Og egentlig er det sikkert lite lurt av meg å ta meg råd til sånt siden jeg også må bruke penger på kino-snacks i morgen og nytt månedskort på lørdag og neste uke vil være temmelig lik en helt ordinær uke sånn utenom fri tirsdagen og onsdagen og følgelig vil kreve de vanlige ukentlige utgiftene (sånn i tillegg til at jeg lørdag 4. januar rett og slett er plent nødt til å se “Hobbiten”) og mandag 6. januar har tannlegetime dessverre. Men samtidig, jeg er ganske fornuftig mesteparten av tiden og jeg kommer til å ha det utrolig gøy med en Nintendo 3DS så det er jo verdt det tross alt. 

Nok om det. Dette er før vi pakket opp gaver hos faren min i går:

I tillegg til alt dette var det også to ekstra hauger andre steder i stua til faren min så man kan trygt si at det var enorme mengder. Og en veldig fin ting er at alle ble kjempeglade for tingene de fikk av meg. Hurra! 🙂 

Og jeg fikk selv veldig mye fint selv om det skal innrømmes at jeg var bittelitt småskuffet først. For faren min pleier å gi meg penger og det kommer alltid godt med, men i år ga han meg denne:

Det er en kaffemaskin og jeg liker ikke kaffe. Men så kan den jo også lage kakao og te og det finnes sikkert kaffetyper som smaker mer kakao-ish som jeg kan lære meg å like og den er superflott og sikkert morsommere å gi enn penger. Så jeg kommer nok til å like den, det var mer at jeg pleier å få penger og allerede hadde lagt planer for bruk av penger jeg fikk som å kjøpe teaterbillett til “Last five years” for eksempel og i år fikk jeg ting fremfor penger av alle som en. Samtidig innser jeg at å sukke litt for seg selv over at man ikke får penger både er barnslig og utakknemlig og at alt jo pleier å ordne seg til. Og jeg får jo alltid med meg de musikalene jeg har mest lyst til å se tross alt så det vil gå bra 🙂 

Ellers så fikk jeg jo masse annet som var fint og vi starter friskt med Kindle.

Jeg har alltid vært litt småskeptisk overfor e-bøker og slikt og foretrekker papirbøker. Samtidig så har jeg jo også alltids vært nysgjerrig på Kindle og nå har jeg en og etter litt surr har jeg nå lastet ned “Fortunately the Milk” av Neil Gaiman til den nette sum av femti norske kroner. Og så skal det være mange bøker som er gratis og de dyreste er fortsatt under hundrelappen og man kan justere lys-styrke og markere sitater man liker ekstra godt og det tar mye mindre plass enn massevis av bøker ikke minst sånn hvis jeg for eksempel skal på ferie. Så jeg har troa, dette kan bli veldig gøy 🙂

De tre bildene som her viser antrekk, nærmere bestemt kjoler og i et tilfelle kjole med genser til som er gaver fra mamma. Og ååå, de er så utrolig fine, jeg elsker dem <3 Jeg skal lete etter unnskyldninger for særlig å bruke de to øverste så ofte som mulig og gjerne på jobb så vel som i selskapelige sammenhenger. 

Og kjempefint skjerf 🙂

Praktiske votter 🙂

Og sko, ikke minst! Fine gaver alt sammen.

Jeg fikk gavekort på åtte måneder med et magasin jeg selv velger og jeg tror det vil velges et kryssordblad fordi konkurransedilla og fordi kryssord er artig 🙂

Og jeg fikk på en måte penger allikevel, dog i annen form. I stedet for å kjøpe musikalbilletter eller gå bananas på Platekompaniet eller Outland kan jeg gå bananas på Ark Bokhandel med gavekort til verdi av over 1000 kr =D Med bøker jeg vil laste ned på Kindle og bøker jeg vil kjøpe på Ark og planer om å dra på bibliotek om ikke så altfor lenge så vil jeg sannsynligvis ha nok lesestoff for en god stund fremover 😉 Bilder av eventuelle bøker og ting og tang jeg handler fremover (blant annet på lørdag) vil kanskje dukke opp sånn etter hvert. 

Ny klokke fikk jeg =D

Post-it lapper 🙂

Kjempefin kopp!

Jeg fikk englefigur som kan henges i vinduet og som er helt nydelig <3

Og hurra for notatbøker =D

I tillegg fikk jeg to bøker fra Humanist Forlag og litt drops og brente mandler og sånt og enden på visa er at jeg er skikkelig heldig og har hatt en utrolig fin jul. Og snart vil jeg ha Nintendo 3DS med to spill til. Hurra for å handle dyre julegaver til seg selv 😉 Og 8. februar skal jeg se “Chorus Line” på Chat Noir med mamma og det blir jo også moro!

*

Men da er dette innlegget fullført og nå skal jeg etter planen blogge igjen på fredag og da vil det dreie seg om “Frozen”, du vet den Disney-filmen. Den som jeg skal se både på norsk og engelsk i morgen siden jeg er litt sprø, den som jeg har obsessa over i over en måned. Den ja 🙂 Å som jeg gleder meg <3 Vi bables, fortsatt god jul og kos dere =D

 

 

God jul! =D

Jeg starter dette lille innlegget med et julete bilde av meg. Denne hårpynten har allerede gått litt i stykker siden den ikke tålte å ligge i veska mi så jeg blir muligens nødt til å kjøpe en ny i morgen siden det er folk jeg skal feire jul sammen med som insisterer på at jeg skal ha denne med meg på julaften. Vi får se. Forøvrig har ingen julekalenderkonkurranser skjønt at det liksom er meningen at jeg skal vinne ting, men det går bra. Jeg har det jo uansett herlig (selv om internett er alt for glad i å være kranglete når jeg faktisk er nødt til å komme på nettet). 

Og ååå, jeg har fri! Frem til neste mandag og det er jo faktisk en snau uke til så tiden fremover skal nytes. Og det ser ut som om jeg vil slippe å lage noen middager i det hele tatt denne uka og det er jo helt ok det og 😉 Ellers så skriver jeg fortsatt mang en julesang, i et stille øyeblikk på jobben forleden dag illustrerte jeg “I saw mommy kissing Santa Clause” i en tegning jeg glemte å ta bilde av og nå har jeg sett “Grevinnen og Hovmesteren” og da er det skikkelig jul. 

Men jeg hadde i grunnen ikke tenkt å skrive noe langt blogg-innlegg nå. I stedet ønsket jeg bare å hilse alle som en “god jul” og avslutte med en annen nyskrevet julesang til deres fornøyelse. Deretter blogger jeg nok i neste omgang på onsdag da jeg skal ta for meg julegavene som morgendagen byr på. Vi bables og god fornøyelse!

Sjørøverjuletre

(Melodi: Kaptein Sortebill og tekst: Karoline) 

 

Jeg er kaptein Juletre og kongen midt i stua,

hei faderi og faderullan dei

Et juletre så sabla flott at du bør ta av lua,

hei faderi og faderullan dei

Jeg er en veldig real skrue,

evig ganske flott å skue,

meg kan heller ingen kue og de prøver ei

Jeg kan bringe juleglede

når familien er til stede,

ingen kommer unna kaptein Juletre

 

 

Vi feirer i øst og vi feirer i vest,

så hei faderi og det blir jul igjen,

vi danser og synger og verden er best,

så hei faderi og det blir jul, min venn

Og der midt i stua med gaver på plass

står jeg mens jeg kjenner at jula gir gass

og sprer seg med nisse og fin julefred,

så hei faderi og faderullan dei,

ja, hei faderi og faderullan dei

 

 

Jeg seiler inn i stua, kaster loss blant pepperkaker,

hei, faderi og faderullan dei

og julemat og julebrus og andre flotte saker,

hei, faderi og faderullan dei

Jeg vil så gjerne være kongen, 

stå der midt i storsalongen,

mens jeg holder på fasongen og er fin og flott

Jeg er evig del av julen,

se den fine julekulen,

takk og lov for fine kaptein Juletre

 

 

Vi feirer i øst og vi feirer i vest,

så hei faderi og det blir jul igjen,

vi danser og synger og verden er best,

så hei faderi og det blir jul, min venn

Og der midt i stua med gaver på plass

står jeg mens jeg kjenner at jula gir gass

og sprer seg med nisse og fin julefred,

så hei faderi og faderullan dei,

ja, hei faderi og faderullan dei

 

 

Jeg er så glad i julen, da er skatter lett å finne,

hei faderi og faderullan dei

Men det er ganske kaldt så det er best å være inne,

hei faderi og faderullan dei

Jeg er en flott kaptein og skinner,

jeg er julas store vinner

inntil jeg en dag forsvinner tidlig januar

Frem til da så er jeg super,

jeg kan stå her til jeg stuper,

det er ingen sak for kaptein Juletre

 

 

Vi feirer i øst og vi feirer i vest,

så hei faderi og det blir jul igjen,

vi danser og synger og verden er best,

så hei faderi og det blir jul, min venn

Og der midt i stua med gaver på plass

står jeg mens jeg kjenner at jula gir gass

og sprer seg med nisse og fin julefred,

så hei faderi og faderullan dei,

ja, hei faderi og faderullan dei

 

 

 

Interessante ting og tang =D

Heisann! Det er helg og fire dager til jul og jeg må bare innom biblioteket og skrive ut noe og så må jeg pakke inn en del ting og så kan julen bare komme. Og en dum ting som har skjedd er at broren min ikke har respekt for tradisjoner, mer bestemt “mandel i grøten der vinneren får kinderegg” på lillejulaften, de siste årene har han vist mindre og mindre interesse for denne, i mine øyne, særdeles viktige tradisjonen og i år skal han til Kongsvinger med kjæreste som har bursdag og slike ting og er der til Julaften da han henter meg og vi drar til pappa for julefeiring. Og mamma liker ikke grøt så jeg kan ikke gjøre det med henne og det er jo ikke noe stort problem for minkende interesse blant broren min og sånt har jo bevist at det bare var snakk om tid, men sukk. En liten del av meg syns det skulle vært forbudt for tradisjoner jeg liker å ta slutt. Samtidig ligger det i en slutt alltid en ny begynnelse og man kan jo lage egne tradisjoner som kanskje tar over for de som tok slutt. Tross alt så har jeg det veldig bra siden dette er dagens største kilde til bekymring 😉 

Ellers så har jeg i alle fall rundt syv fridager i jula i tillegg til helgene og det blir herlig. Og jeg skal jobbe førstkommende mandag riktignok, men vi stenger alt klokka 15:00 så det blir jo direkte komfortabelt, dessuten er det så koselig på Fretex uansett og vi spille masse herlig julemusikk og ja, jeg tror det i grunnen blir ganske fint, jeg 🙂 Ellers så har jeg bestilt billetter som innebærer at jeg skal se Disneys “Frozen” to ganger rett etter hverandre på andre juledag (satser på at jeg liker den så godt som jeg forventer), først på norsk i 3D-versjon og deretter i 2D-versjon på engelsk. Dvs. vil det nok dukke opp et dypt vitenskapelig innlegg i neste uke etter hvert der jeg sammenlikner og anmelder og koser meg =D Og se, det har dukket opp enda et klipp på Youtube:

 

Advarer om at det klippet spoiler et element i filmen og at det er utrolig deprimerende egentlig, men det er så fin sang og så fint animert og formidlet og ååå <3 Og 26. desember er jo bare seks dager til, en del av meg gleder meg nesten enda litt mer til å se “Frozen” enn jul fordi det liksom ikke går opp for meg ordentlig at det er jul før julaften da det til gjengjeld går opp med full kraft og får meg til å lytte enda mer til julesanger enn jeg gjør allerede 😉 

Ellers fant jeg denne oppdateringen: http://livforlag.no/neste-ar-blir-det-seks/ på nettet i stad for jeg nevnte jo for noen uker siden at jeg var blant ti finalister i en skrivekonkurranse og jeg aner fortsatt ikke hvordan det gikk, men nå har de i hvert fall formidlet at seks av de ti finalistene kommer med i Årets Krim-novellesamlingen og da er det jo bitte-bitte-litt mer sannsynlighet enn før. Værsåsnillværsåsnillværsåsnill kryssefingrenekryssefingrenekryssefingrene håpehåpehåpe =D

Nok om det. Jeg har forresten av helt feil grunner muligens blitt innmari fascinert av denne julesangen:

“The Christmas Shoes” av Newsong. På den ene siden så er det jo en ganske fin melodi og veldig julete og oppriktig ment, men så er det også så overdrevent trist og melodramatisk at en fæl del av meg kommer i fnisemodus. Og det er liksom så gjennomført med barnekor på slutten og budskapet om at skoene vil gjøre så moren vil se fin ut om hun møter Jesus den natten og hele pakka. Og man forventer jo litt at det skal dukke opp et spøkefullt element på slutten, men det er helt seriøst ment hele veien. Uff, men samtidig fint på den måten “Ekstrem Oppussing” og “En engel i blant oss” kan være veldig fint og rørende om man er i det rette humøret og legger alt snev av kynisme til side. 

Men nå har jeg ikke så mye mer å bable om, men jeg blogger nok i neste omgang enten søndag eller mandag. Og nå tenkte jeg å avslutte dette innlegget med den fineste, morsomste og mest geniale julekortfilmen jeg vet om. Jeg elsker denne videoen <3 God fornøyelse og så bables vi!

 

Det er jo faktisk veldig mange ting som er herlig =D

Heisann! Det er bare en uke til jul, hurra! Og det er litt vemodig at det også betyr bare en uke til med julekalendere, men på den annen side er det åpenbart helt umulig for meg å vinne noe på julekalenderkonkurranser for tiden uansett så det vil kanskje ikke gjøre så stor forskjell. I alle fall er livet egentlig veldig fint og i grunnen er jeg skikkelig heldig selv om jeg ikke vinner konkurranser for jeg er stadig i det kreative hjørnet og skriver julesanger hver dag, jeg leser vidunderlige bøker for tiden (har strødd rundt meg med terningkast fem på bøker og det er gøy), alle på Fretex går rundt med forkjølelser og halsbetennelser for tiden, men det nærmeste jeg har kommet forkjølelse er å være bittelitt snørrete de siste dagene og det kan jeg leve godt med og jeg traff bestevenninna mi og så den nye Flåklypa-filmen på søndag og det var supertrivelig (den filmen vil dog ikke anmeldes her, men andre steder om alt går etter planen). Og det skjer fine ting på lørdag for eksempel dette:

 

En kjent sak er jo at definisjonen av jul er denne reklamen på tv og Cola Norge er for tiden på juleturné rundt om i landet og på lørdag kommer de til Stovner Senter. Dvs. vil jeg få se Coca Cola-varebilen i virkeligheten, hurra! Og så kommer nissen og det kan dukke opp overraskelser og sånt og jeg kommer sikkert garantert til å drikke cola og ååå, det blir så fint <3 I tillegg har jeg selvfølgelig tenkt å være med på stand med Humanister Oslo siden det er vintersolhverv på lørdag og det blir også veldig fantastisk for jeg trenger bare å hjelpe til i en times tid mens jeg drikker gløgg og spiser pepperkaker før jeg hjelper til i tre kvarter med å rydde opp etter standen og så drar folk som har vært med å hjelpe til på standen vanligvis på restaurant etterpå og da er det betalt via noen andre greier eller noe sånt og enden på visa er at jeg kan hjelpe til med noe superkoselig i to timers tid og deretter få middag uten at det koster meg noe. Det er så ideelt som det kan få blitt. Her er litt info om standen og sånt, er du i Oslo er det bare å komme innom: http://www.human.no/Fylkes-og-lokallag/Oslo/Aktiviteter/2013/Solvervsstand-pa-Karl-Johan/

Ellers så har jeg funnet ut at jeg antakelig vil kunne få gjort alvor av den geniale planen min om å se Disneys “Frozen” torsdag 26.desember først på norsk og deretter på engelsk siden den går på helt perfekte tidspunkt, da vil jeg kunne sammenlikne. Hurra! Så generelt sett så er livet mitt ganske ypperlig når alt kommer til alt =D

Og siden jeg snakket om Cola-reklamen kan jeg jo poste min yndlingsreklame ever:

 

Ja, jeg er Cola-fan. Og ååå, det er jo så søtt, isbjørner og vinterlighet og alt <3 

Og snart kommer Se og Hør med tv-program for julen slik at jeg kan ta opp alt av herlige julefilmer som jeg kan kose meg med sånn etter hvert. Og da filmer jeg har sett så vel som filmer som jeg enda har til gode å se. Jeg har dessuten verdens kuleste julesang-spilleliste her: christmas song list og det er juletre på jobben nå (plast dog og lite, men vakkert lell siden vi er flinke til å pynte) og jeg har dilla på å lytte til Klem FM på jobben siden de spiller julemusikk i et sett 🙂

Så jo da, jeg har julestemning på plass og det er jo gøy!

Men da har jeg i grunnen ikke noe mer på hjertet nå og dette innlegget ble kanskje litt sånn det er fint og det er fint og se, det her og litt randomt generelt sett, men det er jo lov. I alle fall blogger jeg i neste omgang enten torsdag eller fredag og ønsker alle en herlig adventstid i mellomtiden. Vi bables!

 

En super jul og livet er egentlig en fin dings :)

Heisann! Livet er en fin dings 🙂 Og av ymse grunner har jeg tatt meg litt i å glemme at livet er en fin dings litt i det siste siden internett er kranglete og ting ikke går helt som jeg vil og det plutselig ble mer mas forbundet med julegavehandelen enn kos og det er ikke sånn det skal være. Men alt ordner seg og utenom noen småting så er jeg ferdig med julegavehandelen av og med i dag. Og greit nok, det blir ikke så storslagne og dyre ting for det har jeg faktisk ikke råd til, men jeg syns uansett at julegaver først og fremst bør være litt morsomme, personlige og kreative og at det er bedre med noe som er litt karolinsk enn noe som er dyrt og upersonlig. Det er i alle fall det jeg blir mest glad for selv 🙂 

Anyway, når man av og til glemmer litt gleden og magien med jul så er det utrolig fint at det finnes ting som minner en på det. Som julekalendere og Klem FM siden de spiller kontinuerlig julemusikk og å skrive og lytte til julesanger og å dra på julekonsert, noe jeg gjorde i dag og som er det som har gitt meg desidert mest julestemning i år. For det var så fint, det var med Musikkteaterhøgskolen (jeg har en hemmelig drøm om en dag å våkne med nydelig sangstemme og musikalsk talent slik at jeg kan gå på skoler som Bårdar eller Musikkteaterhøgskolen siden det sikkert er kjempeinspirerende og gøy og jeg da kunne blitt kjent med andre musikalomane personer) og i tillegg til å synge julesanger så ble det også Disney-medley og julete musikalsanger og så var det i Sinsen Kirke (og første gang på mange år at jeg har vært i en kirke i grunnen) og det var fantastisk akustikk og flotte sangstemme og ååå, det var så fint <3 Og de sang til og med noen sanger fra den ikke så alt for kjente musikalen “A Christmas Story” som inneholder en sang jeg konstant har det med å få dilla på og det er denne sangen her (som ikke ble sunget på julekonserten dog, men som er genial og som jeg av den grunn poster):

Fine sangen. Digger melodien <3

Men sånn når vi snakker om julesanger og jeg tross alt har et fabelaktig julesang-prosjekt, tenkte jeg å poste julesangen jeg skrev i dag siden jeg ble veldig fornøyd med den. I dag har jeg brukt en melodi hentet fra musikalen “Sunset Boulevard” som jeg syns er innmari fin og så funnet på en ny tekst og nå tenkte jeg først å poste et klipp med sangen det er snakk om her:

 

Dette er den veldig fine sangen “The Perfect Year”, her sunget av Dina Carroll som har den fineste versjonen av den. Og nå er planen å avslutte dette innlegget med å poste min gatelykt-julesang til denne melodien. Og så kan jeg jo glede meg til å treffe bestevenninnen min i morgen og fordele gaver og se nye Flåklypa-filmen, det blir jo også kos 🙂 Så ja, livet er først og fremst en fin dings, tross alt! Håper julesangen faller i smak og neste innlegg dukker nok opp enten mandag eller tirsdag 🙂

En super jul

(Melodi: The Perfect Year og tekst: Karoline)

 

Det går mot kveld, en stille tid,

en dag som nesten er forbi

og gatelykten for seg selv

som lyser opp på denne kveld

 

Den står der, en evig vokter,

ensom og en smule trist,

men hjelper vi, 

så vil det bli 

en magisk jul

 

Vi bringer gatelykten krans

og byr den opp til juledans,

den takker ei, men vi vet det

at dette bringer julefred

 

Julen handler om å hjelpe,

julen handler om å gi,

så gir vi nå

så vil vi få

en magisk jul

 

Julen handler om å være

der for de som ingen har,

så gir vi nå

så vil vi få

en drømmejul

 

En gatelykt med fred i sinn

står der i kveld i julens spinn,

den lyser opp og viser vei

til nissefar så vel som meg

 

Nå er den en del av julen,

ikke lenger trist og lei,

det ender bra,

nå vil vi ha

en super jul

 

Nå er den en del av julen,

ikke lenger trist og lei,

det ender bra,

da blir vi glad

og det blir jul

Geek Girl =D Og livet er fint!

Heisann! I dag har jeg jobbet, trent, gått tur med hund, handlet en julegave og gjort en hel del forskjellig og nærmere 22:30 skal jeg opp på senteret igjen siden man kan vinne gavekort på masse penger og jeg selvfølgelig jo må være med på konkurranser uansett om oddsen er i mot meg. Forøvrig er livet fint =D Jeg finner på masse fint, det er særdeles stor sannsynlighet for at jeg drar på en julekonsert på lørdag siden den var temmelig billig og hørtes veldig koselig ut og søndag skal jeg treffe bestevenninnen min og fordele gaver, sånn i tillegg til at jeg skal se nye Flåklypa-filmen (som jeg skal anmelde et annet sted enn her, men det kan jeg komme videre tilbake til). Og ellers så skriver jeg jo fortsatt en ny julesang hver dag og jeg leser masse bøker så hurra! =D

 

Og så ser jeg jo dette klippet fra “Frozen” supermye da 😉

Men nå tenkte jeg å bruke resten av dette innlegget til å bable litt om en bok jeg leste ut i stad ved navn “Geek Girl”, en bok som var totalt umulig å legge fra seg og som jeg herved er stor fan av. Deretter blogger jeg i neste omgang lørdag regner jeg med så da bables vi =D

Geek Girl av Holly Smale

Geek Girl handler om Harriet Manners som er femten år og veldig bevisst sine nerdete tendenser (deriblant en fascinasjon for sære fakta) og totalt uinteressert i fashion. Så blir hun oppdaget av en modellagent og så er andre ingredienser i historien vennskap, kjærlighet og å lære seg å sette pris på seg selv. Og det er jo ikke egentlig en enormt original historie eller noen sånn revolusjonerende bok som vil forandre livet mitt for alltid. Det er en ungdomsbok kort sagt og den er temmelig typisk seg selv. Og likevel, denne boka er elsk <3 

For det er så enormt underholdende, smart og fengende skrevet og det er sånn nærmere 400 sider som flyr av gårde og så er du plutselig på siste side og føler at det nesten har gått for fort om mulig. Og jeg digger Harriet for jeg liker å tenke at jeg er litt nerdete selv (nerd er i mine øyne en positiv ting), bare på andre områder, og jeg kjenner meg igjen i henne og hun er virkelig interessant å følge. Videre er de andre karakterene engasjerende og det er rett og slett en sånn bok som man nyter seg i gjennom. Og ok, den er ikke perfekt eller noe sånt og slutten er litt brå og slikt, men i det store og det hele hadde jeg det veldig gøy med å lese denne boka (som er inspirert av at Holly Smale, forfatteren, selv ble oppdaget og var modell i noen års tid i tenårene) og gir den derfor en sterk femmer som terningkast og en varm anbefalning =D Og dette er ingen god anmeldelse siden jeg føler meg litt håpløs på formidlingsfronten og egentlig ikke har så mye tid til å skrive noe gjennomtenkt og dypsindig akkurat nå, men i alle fall er det sikkert og visst at dette er en ypperlig bok om man vil lese noe der man ikke trenger å tenke så mye og bare vil ha noe som fungerer som pommes frites bare i bokform i grunnen. 

I tillegg er den himla siterbar, bare se og det er jo også en bonus og jeg vil avslutte med en rekke sitater:

?Nobody hopped into a wardrobe to find Narnia; they hopped in, thinking it was just a wardrobe. They didn’t climb up the Faraway Tree, knowing it was a Faraway Tree; they thought it was just a really big tree. Harry Potter thought he was a normal boy; Mary Poppins was supposed to be a regular nanny. It’s the first and only rule. Magic comes when you’re not looking for it.? 

*

?My name,” I tell Wilbur in the most dignified voice I can find, “Was inspired by Harriet Quimby, the first female American pilot and the first woman ever to cross the Channel in an aeroplane. My mother chose it to represent freedom and bravery and independence, and she gave it to me just before she died.”

There’s a short pause while Wilbur looks appropriately moved. Then Dad says, “Who told you that?” 
“Annabel did.”
“Well, it’s not true at all. You were named after Harriet the tortoise, the second longest living tortoise in the world.”

There’s a silence while I stare at Dad and Annabel puts her head in her hands so abruptly that the pen starts to leak into her collar. “Richard,” she moans quietly.
“A tortoise?” I repeat in dismay. “I’m named after a tortoise? What the hell is a tortoise supposed to represent?”
“Longevity?? 

*

?Well?” Nat says after a few seconds. “I’m surprised you’re here again, Harriet. I thought you’d be busy auditioning for A Midsummer Night’s Dream.”
I blink a few times in surprise. “No. I’m not.”
“You should be. I heard they’re looking for an ass.”

Oh. Now why can’t I think of quips like that when I need them?? 

*

?Nobody really metamorphoses. Cinderella is always Cinderella, just in a nicer dress. The Ugly duckling was always a swan, just a smaller version. And I bet the tadpole and the caterpillar still the same, even when they?re jumping and flying, swimming and floating. Just like I am.? 

*

“A human heart is supposed to beat between sixty and ninety times a minute, while resting. A hedgehog’s heart beats up to 300 times a minute when standing still. Honestly, I think I might be turning into a hedgehog.”

*

“It takes an interaction of seventy-two different muscles to produce human speech, and right now not a single one of them is working.”

*


 

Der jeg siterer litt fra en elskbar bok, poster en julesang og konkluderer at livet tross alt er en ganske fin dings =D

Heisann! Livet er fint 🙂 Det er litt teit at det er buss for bane denne helgen og at internett har vært alt for kranglete i det siste (det har generelt vært så mange tekniske problemer på jobb eller på t-baner eller dataer at jeg misliker alt teknisk en hel del for tiden og irriterer meg over hvor himla avhengig jeg er av det) og ymse andre frustrerende småting som jeg tar alt for personlig, men i det store og det hele er livet en fin dings. Og det er jo flott da, det er desember og julekalendere og jeg har praksis og ting og tang å finne på og jeg kjeder meg jo aldri for tiden og det er jo også praktisk. Dessuten finner jeg på kreative ting som å poste julesanger på Facebook og jeg tenkte å dele et eksempel på en julesang jeg skrev første desember her på bloggen bare fordi jeg ble veldig fornøyd med den.

Når man kombinerer “The Fox”:

med tekst som en julekalenderelskende Karoline finner på får man nemlig dette: 

 

Hva venter meg der? (Melodi: The Fox og tekst: Karoline)

 

Luke 1 

åpnes nå,

det er advent, 

hå hå hå,

 

ta en sjans, 

vent og se

jeg er spent som bare det

 

Juletid 

er på gli

og jeg roper hipp hurra

 

det er snart 

juletid

Hva venter meg der?

 

Pepperkakekakeka

Pepperkakekakeka

Pepperkakekakeka

Hva venter meg der?

 

Sjokoladeboller yeah

Sjokoladeboller yeah

Sjokoladeboller yeah

Hva venter meg der

 

Tegnesakerakeri

Tegnesakerakeri

Tegnesakerakeri

Hva venter meg der?

 

Yatzy, yatzy, yatzy wow

Yatzy, yatzy, yatzy wow

Yatzy, yatzy, yatzy wow

Hva venter meg der?

 

Luke 2 

etterpå,

hva er der,

jeg lurer så

 

er det is

eller te,

jeg er fylt med julefred

 

Livet er 

superkos

for nå er det adventstid

 

Tente lys, 

stemningsfullt

når jeg åpner luke 

e-e-e-e-en

e-e-e-e-en

e-e-e-e-en

 

Og siden luke

to-o-o-o-o

to-o-o-o-o

to-o-o-o-o

Hva venter meg der?

 

Klementininino

Klementininino

Klementininino

Hva venter meg der?

 

Kinderegg med leke i

Kinderegg med leke i

Kinderegg med leke i

Hva venter meg der?

 

Knaskeraskerøtter nå

Knaskeraskerøtter nå

Knaskeraskerøtter nå

Hva venter meg der

 

Grøøøøøøøt

Grøøøøøøøt

Hva venter meg der

 

Kalenderen er klar

med ting og tang og tull

Noe fint vil jeg få,

men hva er ukjent

Hva vil du med meg,

jeg har ingen svar,

jeg spør og jeg ber,

kan du la meg se

 

Du er ganske episk

og jeg venter her,

hva venter der

 

Julekalendergave

 

Vil jeg noen gang vite

(Dubidubidubi)

Jeg vil det

(Trallalalalala)

Jeg vil, jeg vil,

la meg få se

(Juletijuletihohoho!)

*

Eh. ja… Den er jo litt finraroriginal da 😉

Ellers så har jeg altså lest en meget fin og vesentlig bok som hadde den eksepsjonelt lange tittelen “The Girl who soared over Fairyland and cut the Moon in two” av Catherynne M. Valente og mens jeg likte den bittelitt mindre enn de to tidligere bøkene i serien så sier det veldig lite siden dette fortsatt er en særdeles elskbar bok. Og egentlig var det meningen at jeg skulle anmelde denne boka, men det tror jeg nok jeg lar være siden det nesten er mission impossible og formidle akkurat hvor fortryllende fantasifullt og vakker Catherynne M. Valente skriver. Så i stedet tenkte jeg heller å bruke resten av dette innlegget til å sitere i vei med hjelp av Goodreads sin sitatside siden dette er en meget siterbar bok. God fornøyelse og så blogger jeg i neste omgang enten søndag eller mandag 🙂

Fine sitater fra Fairyland bok 3

?A silent Library is a sad Library. A Library without patrons on whom to pile books and tales and knowing and magazines full of up-to-the-minute politickal fashions and atlases and plays in pentameter! A Library should be full of exclamations! Shouts of delight and horror as the wonders of the world are discovered or the lies of the heavens are uncovered or the wild adventures of devil-knows-who sent romping out of the pages. A Library should be full of now-just-a-minutes and that-can’t-be-rights and scientifick folk running skelter to prove somebody wrong. It should positively vibrate with laughing at comedies and sobbing at tragedies, it should echo with gasps as decent ladies glimpse indecent things and indecent ladies stumble upon secret and scandalous decencies! A Library should not shush; it should roar!?

*

?Listen to me. Love is a Yeti. It is bigger than you and frightening and terrible. It makes loud and vicious noises. It is hungry all the time. It has horns and teeth and the force of its fists is more than anyone can bear. It speeds up time and slows it down. And it has its own aims and missions that those who are lucky enough to see it cannot begin to guess. You might see a Yeti once in your life or never. You might live in a village of them. But in the end, not matter how fast you think you can go, the Yeti is always faster than you, and you can only choose how you say hello to it, and whether you shake its hand.? 

*

?Who told you you couldn’t come back when you’re grown? Was it the same person who told you grown-ups don’t cry or blush or clap their hands when they’re happy? Don’t try to say otherwise, I’ve seen you fighting like a boxer to change your face so that it never shows anything. Whoever told you that’s what growing up means is a villain, as true as a mustache. I am growing up, too, and look at me! I cry and I blush and I live in Fairyland always!? 

*

?After all, growing up is nothing but an argument with your parents on the topic of whether or not you are grown. You scream am so am so am sofrom the moment you’re born, and they fire back are not are not are notfrom the moment they’ve got you, and on it goes until you can say it loudest.? 

*

?So it is written – but so, too, it is crossed out. You can write it over again. You can make notes in the margins. You can cut out the whole page. You can, and you must, edit and rewrite and reshape and pull out the wrong parts like bones and find just the thing and you can forever, forever, write more and more and more, thicker and longer and clearer. Living is a paragraph, constantly rewritten. It is Grown-Up Magic. Children are heartless; their parents hold them still, squirming and shouting, until a heart can get going in their little lawless wilderness. Teenagers crash their hearts into every hard and thrilling thing to see what will give and what will hold. And Grown-Ups, when they are very good, when they are very lucky, and very brave, and their wishes are sharp as scissors, when they are in the fullness of their strength, use their hearts to start their story over again.? 

*

<3 <3 <3 

“The Real Boy” og andre finheter =D

Heisann. Livet er fint. Det er jo desember og tid for julekalendere og pepperkaker og å lytte massevis til julemusikk og å skrive julesanger selv (som jeg poster på Facebook) mens man gleder seg til alt det fine som kommer. Og jeg leser på en vidunderlig bok og har noen kule planer fremover og ja, akkurat nå er jeg i grunnen svært så fornøyd med tilværelsen.

Dessuten er dette ganske spennende: http://livforlag.no/arets-krim-2014/ 🙂 Det står mer info inn på linken, men i korte trekk så står mitt navn på listen over ti finalister i en skrivekonkurranse med nesten 100 deltakere. Og det er bare fem av de ti som kommer på trykk i Årets Krim 2014 som kommer ut på nyåret og det er fortsatt ukjent hvem de fem er, men uansett. Ja, jeg er sikkert selvopptatt og skrytete nå, men ååå, finalist i skrivekonkurranse, jeg ble riktignok veldig fornøyd med historien min, men den falt åpenbart i smak blant andre personer som ikke er meg også og hvordan jeg har klart å oppføre meg normalt fremfor å begynne å hyperventilere av ren entusisasme de siste dagene aner jeg ikke, men kanskje jeg er en bedre skuespiller enn jeg trodde. Uansett, jeg liker den linken naturlig nok, det er jo spennende (og det er jo offentliggjort hvem finalistene er på nettet så da er det vel greit at jeg nevner det her) =D

Nok om det. En annen ting som er fin er dette: Various Artists ? Frost og det er at man altså kan lytte til det norske soundtracket til Disney’s “Frozen” på Spotify nå og det er jo en typisk sånn ting som gjør meg veldig lykkelig siden jeg jo er ganske obsessed når det gjelder “Frozen” for tiden. Og det er sååå fin musikk og gøy å lytte til og filmen kommer jo fortsatt til å være kul å se selv om jeg ødelegger alt av spenning for meg selv alt for mye 😉

Men nå skal jeg la skryt og glede og entuasiasme hvile og la en bokanmeldelse fylle resten av dette innlegget. For jeg har jo lest “The Real Boy” og det var jo en herlig bok og en av tingene jeg bestilte fra Amazon attpåtil og da må anmeldelse til. Og ja, det vil bli  en del anmeldelser fremover for jeg har en sterk mistanke om at jeg vil lese utrolig mange fascinerende bøker i desember, håper det går greit. Her er anmeldelse væffal og så blogger jeg i neste omgang på torsdag eller fredag. Vi bables og god fornøyelse!

The Real Boy av Anne Ursu

 

Noen bøker elsker man fra første side. Andre bøker igjen er bøker man har hørt utrolig mye fint om, men som man i begynnelsen bare liker. Og i enkelte tilfeller blir en bok man bare liker i begynnelsen til noe man liker bedre og bedre utover og som man i grunnen elsker litt når man når slutten og med vemod leser siste side og «The Real Boy» er en sånn bok.

Det handler om magi og faren ved å bli for avhengig av det. Og det handler om vennskap og om å ikke passe inn og aller mest handler det om Oscar som viser seg å være så mye mer ekte og virkelig enn han tror. Og det handler om så mye mer enn dette, som monstre og sykdommer og annen fascinerende tematikk, men jeg har lyst til å være kryptisk og ikke fortelle for mye. I stedet vil jeg at du, kjære leser, skal kaste deg over denne boka sporenstreks. For den er virkelig et eventyr som fortjener å oppleves. Og hovedgrunnen er nettopp Oscar.

Elleveårige Oscar er «The Real Boy» sin hovedperson og en karakter jeg ble utrolig glad i siden man forstår ham. Selv om det ikke sies rett ut kommer det frem mellom linjene (sånn i tillegg til at forfatteren har sagt det i intervjuer) at Oscar er annerledes. Han har et snev av autisme eller noe i samme stil antakelig og det er egentlig litt denne annerledes-heten som var en av grunnene til at jeg fikk tak i denne boka (sånn utenom at jeg visste at Anne Ursu skriver supre bøker pga. «Breadcrumbs»). For jeg syns alltid det er lettere å identifisere meg med karakterer som skiller seg ut og som har problemer med å passe inn. Personer som ikke vet hva som er det riktige å si eller gjøre og som foretrekker tryggheten i en kjeller sammen med massevis av katter fremfor å kaste seg ut i livet med hud og hår. Med andre ord Oscar, fine og herlige Oscar som ender opp med å være usikker på om han er ekte og som syns livet er vanskelig, men viser seg å være både modig og en virkelig god venn. Faktum er at man blir så utrolig glad i Oscar og får så lyst til å trøste ham og gi ham en god klem og det alene er en god grunn til å lese «The Real Boy».

Men det er andre ting som gjør denne boka veldig fin. Det er stemningen og budskapet om faren ved å gjøre seg for avhengig av magi, et budskap som man kan knytte opp til vår tid og avhengighetene i våre liv uten problemer. Det er de andre karakterene og det er illustrasjonene som er vakkerhet. Seriøst, ååå, Erin McGuire som er illustratør av denne boka lager så nydelige tegninger og aller mest fint er coveret som er så himla fint at man vil ta det frem og bare sitte å beundre det. Og Oscar er omgitt av katter og katter er jo alltids en fin ingrediens i bøker (så lenge de ikke dør, blir syke eller blir mishandlet og ingen av kattene i denne boka blir det heldigvis, det nærmeste er at en katt blir litt skadet og den blir bra igjen). «The Real Boy» er dessuten en av de bøkene som er skrevet med barn mellom ni og tolv som hovedmålgruppe, men som passer like godt for voksne også og jeg elsker sånne bøker.

Dette er likevel en bok med noen få mangler som stopper den fra å være fullstendig perfeksjon. Det er for det første ingen umiddelbar bok, den er litt langsomt bygget opp og mens den er fin hele veien så kan den nok virke litt kjedelig i begynnelsen. I tillegg er det elementer i boka som kunne vært fulgt opp mer og man har fortsatt noen spørsmål på slutten som man ikke får hengt opp noen svar på.

Og likevel. Akkurat som «Breadcrumbs» er dette en bok som er inspirert av eventyr og der det var mer tydelig hvilke eventyr som inspirerte hva i «Breadcrumbs» så glir alt mer sammen i en helhet her og dette gjør dette til en svært annerledes bok fra «Breadcrumbs», men det er akkurat like fortryllende og vakkert skrevet. Her er noen eksempler som viser hvor inderlig fint skrevet det faktisk er:

 

The apprentice?s name was Wolf, because sometimes the universe is an unsubtle place.

*

The shelves were so much taller than he could even dream of being, and Oscar firmly believed people shouldn?t go any higher than they already were.

*

He looked at the note. Writing it had taken an eternity, and by all rights the words should have transformed into poetry somehow.

*

Med andre ord er dette altså en veldig fin bok som jeg håper alle leser og gir en sterk femmer fordi den fortjener det.

 

Hurra!