Om fine København-planer og “Meg, meg, meg” :)

Heisann! Det er tirsdag og i morgen blir awesome! Egentlig er jeg tilbake i jobbsøkerhverdagen igjen, men fra i morgen og frem til lørdag får jeg en ny dose feriefølelse siden jeg skal til København og det sikkert blir veldig trivelig (å dra til København med moren min i løpet av sommeren har visst blitt til en tradisjon vi har, noe som passer meg ypperlig). Det eneste som bekymrer meg litt er været for i morgen er det spådd lokalt store regnværsmengder med muligheter for torden i Oslo og sånt og det ville passet uendelig mye bedre med fint vær når vi tar båten sånn at vi kunne sitte på soldekk ute, dessuten blir jeg sjøsyk om det er mye vind og store bølger og det håper jeg å unngå. I tillegg er det spådd regn i København på torsdag da vi antakelig skal på Tivoli, men det bekymrer meg litt mindre, ikke minst fordi det som regel ender opp med å bli bedre enn det er spådd når jeg drar på ferie og Tivoli er ganske så koselig uansett vær. Fredag håper jeg dog værmeldingen stemmer for da er det spådd ganske fint. Og uansett burde jeg ikke bekymre meg så mye for været, det er bedre å gjøre det beste ut av det man får, men i det minste håper jeg det ikke er så veldig mye torden og vind og bølger i morgen kveld, satser på det.

Anyway. Jeg har visse shoppingplaner. Jeg trenger noen flere helt plaine t-skjorter (ideelt sett i hvitt med artig design på), jeg har funnet ut at jeg trenger fargeleggingsboka Animorphia siden det hadde vært en spennende utfordring, jeg har lyst på Maltesers fra danskebåten og det er enkelte musikalcder som ikke er på Spotify enda, noe som gjør at jeg dagrømmer om å finne dem på den store film- og cd-butikken som jeg ikke husker navnet på (selv om den, som de fleste butikker som selger cder, ikke har på langt nær nok musikalcder). I tillegg er det selvsagt bøker og selv om jeg ikke lover å følge eventuelle oppfordringer så er det bare å komme med ideer til hva jeg bør se etter 😉 Ååå, det blir fint <3

Ellers syns jeg ikke den nyeste episoden av SYTYCD var så bra, men jeg likte denne dansen ganske godt:

 

Det er Kate og Neptune og særlig Neptune imponerte meg siden han egentlig er hip hop-danser, men har overbevist veldig både i Broadway i forrige uke og i Contemporary denne uken. Og jeg føler at han virker mer moden på en måte enn mange av de andre guttene denne sesongen og det gir det mer emosjonell tyngde og slikt. Yay!

Neste innlegg vil altså handle om København-turen og vil nok komme på lørdag og nå tenkte jeg å avslutte dette innlegget med en anmeldelse av en av de mange brilliante bøkene jeg har lest denne sommeren. God fornøyelse og så bables vi!

Meg, meg, meg av Kjersti Annesdatter Skomsvold

 

I Kjersti Annesdatter Skomsvolds barnebokdebut møter vi 11 år gamle Marte som syns det er vanskelig å være storesøster. Hvordan skal hun klare å beskytte lillebroren mot alt som er farlig her i verden selv om hun gjør sitt beste for å passe på? Mamma sier at Marte sikkert vil føle seg bedre om hun skriver ned det hun er redd for. Da får hun liksom kvittet seg med det som er vanskelig. Selv om Marte ikke vil kvitte seg med broren sin, gir hun skrivingen et forsøk. Egentlig skal det handle om lillebroren, men strengt tatt kommer det til å handle mest om henne selv. 

“Meg, meg, meg” er en fortelling om familie, bekymringer, kjærlighet og forfatterspirer. 

*

Hei bok, jeg liker deg, tenkte jeg støtt og stadig mens jeg leste meg gjennom denne boka som til tross for å ha barn som målgruppe antakelig er den boka av Kjersti Annesdatter Skomsvold som har føltes mest karolinsk. For jeg liker skrivestilen til Kjersti Annesdatter Skomsvold uansett, men denne boka var veldig meg og usedvanlig karolinsk på den beste måten.

Det handler om Marte på elleve år som er storesøster og fryktelig redd for lillebroren sin på tre år. Og så oppfordres hun av moren sin til å skrive om det som opptar henne og utover det så er strengt tatt ikke dette en bok som først og fremst handler om noe. I stedet er det en sånn bok der handlingen er mindre viktig og det viktige er skrivestilen som gjør at jeg egentlig føler for å sitere bortimot alt selv om jeg nok vil la det være. For jeg liker hvordan denne boka formidles og jeg liker Marte som karakter og hvordan jeg kjenner meg veldig igjen i henne selv om jeg som elleveåring ikke var særlig bekymret for lillebroren min som jeg egentlig føler har vært mye flinkere på livet generelt sett bestandig.

Jeg liker i det hele tatt denne boka veldig godt og koste meg ordentlig med den. Med det sagt så er det slett ingen perfekt bok. Den er for eksempel aldeles for kort med sine knapt 80 sider og den faller litt mellom to stoler siden jeg tror den kanskje vil appellere mer til barnlige voksne enn barn (skjønt dette ikke er noe jeg kan si med sikkerhet siden jeg antakelig ville elsket den om jeg var elleve-tolv år siden skrivestilen minner meg bittelitt om «Kysse, sa Heidi»). Jeg føler også at det føles litt som om noe mangler, noe som på mange måter kanskje skyldes den noe beskjedne lengden.

Og likevel. Mens dette ikke er en ny yndlingsbok så er det en bok jeg ble veldig glad i og jeg elsker hvordan den også handler om skriving og viser hvordan det virkelig kan lindre, hvor mye det hjelper å sette ord på alt som gnager på innsiden.

Så takk, Kjersti Annesdatter Skomsvold, for en godt formidlet liten bok som jeg er glad for å ha lest. Terningkast 5 og her er noen korte utdrag:

«Jeg vet akkurat hvordan det er å kjenne til ting uten navn og navn uten ting, og hvordan tingene faller ned i denne hjernen dag ut og dag inn.»

«Hele tiden tenker jeg på at broren min kan dø, og jeg syns døden er en skandale. Døden må være en feil, den ødelegger alt.»

«Hver gang jeg tenker på hva jeg burde si, er det som om det forsvinner rundt hjørnet og blir borte i massevis av ting jeg ikke skal si.»

«Da jeg begynte på skolen og fikk kontroll på ordene, trodde jeg at verden var alt som kunne bli skrevet om. Så oppdaget jeg at den også er alt som det ikke finnes ord for.»

«Glasskista skal være inni en pyramide, egypterne hadde skjønt det. Hva kan være koseligere enn å ligge inni noe så stort og romslig, sammen med alle tingene sine, og andre folks ting også. Masse, masse ting!»

«Pusten hans hang som regn over vugga, og den vesle brystkassa hevet og senket seg, som en flaskepost ute på det åpne hav.»

En onsdagsliste på søndag og slikt :)

Heisann! Det er søndag og jeg har brukt helgen til veldig lite fornuftig og produktivt, noe som er fint i grunnen. Men jeg har lest noen grafiske romaner (siden jeg bruker veldig lite tid på å lese sånt) som har bidratt til at jeg nå kan skryte av å ha lest 60 bøker så langt i 2015 (yay!) og jeg har lånt enda flere bøker på hovedfilialen og dessuten lånt to filmer (Mikado og Pippin, begge musikaler, skjønt førstnevnte er mer opera-ish siden det er Gilbert & Sullivan og angående det, ååå hvorfor kan ikke bare operaen eller et teater i Oslo bare sette opp basically hva som helst signert Gilbert & Sullivan, det hadde vært sååå awesome) og har meg det nok å kose meg med. Ellers har jeg ting å glede meg til og det er supert og jeg har det generelt sett ganske fint 🙂

Og egentlig hadde jeg en plan for dette innlegget som jeg nå fant ut at ikke går, noe som dog ikke er noe stort problem. Det er nok av ting å bable om tross alt. Her er for eksempel det nyeste fargeleggingsprosjektet jeg ble ferdig med:

Syns det ble ganske fint og det er ikke så tydelig, men jeg har også forsøkt meg på skyggelegging og ymse fargeleggingsteknikker som jeg ikke er så vant med og jeg liker resultatet så yay! Har dog et problem i form av at jeg har kjøpt nye fargeleggingsting alt for mye dette året og tror jeg kanskje blir nødt til å skaffe meg enda en tusjpakke snart siden mange av tusjene i tusjpakningen jeg foretrekker utrolig nok begynner å bli brukt opp og tom for farge og tusjene i den andre tusjpakningen er for utflytende igjen og så har jeg fargeblyanter og jeg mangler evnen til å bruke fargeblyanter uten at de knekker inni for fort fordi jeg også tendenserer mot å tegne ganske hardt og ja. Det er et slit 😉

Men nå tenkte jeg litt å se gjennom fingrene med at det ikke er onsdag og svare på en onsdagsliste jeg fant her: http://ithildancer.com/onsdagsliste/ siden listen tross alt er den samme uansett dato og en kan innvende at når onsdag (som er tre dager før lørdag) kan betegnes som lillelørdag så kan vel søndag (som er tre dager før onsdag) på sett og vis være en lilleonsdag 😉 

Onsdagsliste på søndag fordi det passer seg sånn

Hva spiser og drikker du omtrent hver eneste dag?
Cherrytomater (eventuelt bringebær), polarbrød, epler (fra april til oktober, klementiner fra oktober til april) og ikke minst te. Jeg elsker te <3

Hva skulle du ønske du kunne spise og drikke omtrent hver dag?
Svenske sjokoladeboller, Hockey Pulver, Taco (om noen andre lagde det enn meg altså siden det aldri blir like godt når jeg lager det selv), bringebær, tikka masala med nanbrød til, hvitløksbaguetter, risengrynsgrøt og hveteboller.

Hva leser du nå, og hva synes du om den?
For øyeblikket skal jeg til å sette i gang med å lese “Brøkdelen av helheten” av Steve Toltz igjen siden det er det nærmeste jeg kommer én yndlingsbok og jeg har lyst på et gjensyn med den og den er såpass tykk at den burde kunne være en finfin litterær avslutning på juli. Dessuten fikk jeg nylig tak i Steve Toltz nyeste bok og det vil være fint å ha lest “Brøkdel av helheten” (som forøvrig er kanskje den eneste boka i verden som jeg liker hakket bedre oversatt til norsk) igjen før jeg leser den nye boka hans.

Hvordan har du det?
For øyeblikket har jeg det ganske fint. Jeg skal snart lage meg te og finne frem cherrytomater og så finne et eller annet å se på der jeg kan følge halvveis med mens jeg fargelegger eller spiller mobilspill og det blir også kos 🙂

Hvilken TV-serie ler du mest av?
Vet ikke helt hva jeg ler mest av, mange av tv-programmene jeg liker veldig godt er svært fornøyelige, men ikke slik at jeg først og fremst ler. Men den serien jeg har sett i år som i høyest grad har fått meg til å le er nok Merlin, det er øyeblikk der som var veldig morsomme og jeg husker at når jeg så på det ble jeg forvandlet til en fjortis som fant eye candy og homo-erotiske undertoner veldig mye 😉

Hvilke bøker har du veldig lyst til å lese?
De nyeste litterære innkjøpene mine, bøkene jeg lånte på biblioteket i går, boka Sara Bareilles skal gi ut i oktober og en del andre kommende utgivelser, oppfølgerne til “The school for good and evil” som jeg leste ut for noen dager siden og sikkert veldig mye mer. 

Hvilke podcaster hører du mest på for tiden?
Hører ikke på podcaster egentlig. Når det gjelder ting jeg faktisk hører på så er det playlisten min på Spotify med musikalsanger det går i hovedsaklig for tiden. Jeg vet, det er skikkelig oppsiktsvekkende til meg å være 😉

Hvilken blogg liker du best akkurat nå?
Har ingen klar favoritt for øyeblikket, men jeg liker alle bloggene jeg linker til og jeg elsker å lese engelske bokblogger som http://thebooksmugglers.com/ som gir meg enda flere ideer til bøker å få lest etter hvert. 

Hva liker du å bruke tiden din til?
Jeg leser veldig mye, jeg skriver litt og har konstant dårlig samvittighet fordi jeg aldri føler at jeg skriver nok, dårlig samvittighet som dog går over med en gang jeg fargelegger siden det i det minste betyr å gjøre noe kreativt. Ellers er jeg flink til å bruke mye tid på Netflix og Youtube, jeg liker å se film og jeg elsker når jeg kan bruke tiden min på teater, kafé eller spaserturer til Liastua. 

Hva er jeg mest redd for?
Jeg er ganske redd når det kommer til ild, jeg syns det er veldig fint å se på, men føler meg ikke trygg når det gjelder flammer (og har sånn sett funnet ut at det er like greit at jeg aldri har hatt lyst til å begynne å røyke siden det teknisk sett hadde funket veldig dårlig siden jeg uansett ikke hadde turt å tenne sigaretten). Jeg er ellers redd for å miste menneskene jeg er aller mest glad i og utover det er jeg ikke egentlig redd for så mye, jeg er heller mer generelt pysete og skikkelig lettskremt.

Hva bryr du deg mindre om enn folk flest?
Har alltid vært veldig lite opptatt av utseendet og begynte aldri med sminke for eksempel. Er ellers lite opptatt av å bli etablert og jo da, jeg håper jo at jeg får fast jobb snart og det hadde vært fint å finne kjærligheten, men å gifte meg og få barn og slikt føler jeg ikke det minste snev av behov for. Egentlig vil jeg bare bli fast ansatt i bokhandel og bli forfatter og kanskje få et litt større nettverk enn jeg har sånn at det hadde vært flere å finne på ting sammen med og utover det vil jeg leve akkurat det livet jeg lever akkurat nå. 

Hva bryr du deg mer om enn folk flest?
Lyktestolper og musikaler!

Hvilke typer mennesker liker du?
Jeg liker mennesker generelt sett, jeg er oppriktig glad i mennesker og syns alle jeg kjenner har noe eget og fascinerende ved seg som engasjerer meg. Men mer spesifikt så liker jeg kreative mennesker, jeg liker engasjerte mennesker og jeg liker drømmere, kanskje litt fordi jeg på mange måter er en drømmer selv.

Når føler du det er mest behagelig å stå opp og legge seg?
Jeg pleier å legge meg rundt midnatt, lese tegneserier på senga og sovne fort og stå opp rundt syv bortimot hver dag og det funker veldig greit. Noen ganger om jeg har fri ligger jeg til rundt ni på morgenen i stedet og så er det lenge til meg å være 🙂

Hva er dine verste uvaner?
Jeg glemmer av og til at jeg har sluttet å bite negler (men det skjer ikke så ofte og jeg har nå negl på åtte av ti fingre, dessuten er det ikke først og fremst biting, det er mer som å file neglene uten neglefil fordi jeg ikke gidder å skaffe meg neglefil siden jeg er for lat til å sette meg inn i bruk av det for tiden), men min verste uvane er nok pelling. Jeg peller på håret mitt, peller på kviser og driver generelt sett med pelling på ymse måter som jeg vet er skikkelig teit og ukult og det verste er at det ofte går utover både håret og huden min når jeg driver med pelling siden det ikke er spesielt hygienisk. Ellers gestikulerer jeg mye og jeg er på en måte nødt til å bruke fingrene mine til et eller annet bestandig, noe som videre er litt frustrerende (noe som er en av grunnene til at jeg peller på ting). 

Hva likte du å gjøre på barneskolen?
Tegning. Senere ble jeg veldig glad i norsktimene, men da jeg gikk på barneskolen betydde norsktimer ofte diktat som jeg hatet (jeg skriver veldig sakte når jeg skriver for hånd og ikke foran datamaskiner). Jeg likte ellers å finne på historier og bruke fantasien generelt sett (det var først på ungdomsskolen jeg begynte ordentlig med å skrive ned historier, før det var skriving fortsatt litt betent siden det minnet meg om de nevnte diktatene), jeg likte svømming fordi det var en frihet når vi var i badebasseng, ikke minst fordi de ikke hadde noen baller (jeg hadde skikkelig ballskrekk da jeg var yngre), jeg likte å lese masse og jeg var bedre venn med lærerne enn klassekameratene mine.

Hva liker du best ved deg selv?  

At jeg er blid og optimistisk og alltid finner mye å fascineres av. Jeg liker at jeg er kreativ og fantasifull, entusiastisk og barnlig og jeg liker at jeg nesten aldri kjeder meg for det finnes alltid bøker, prosjekter og andre ting jeg kan kose meg med og det er fint. Også liker jeg at jeg kan si alfabetet baklengs skikkelig fort. Og aller mest liker jeg kanskje at jeg trives så godt med meg selv og har et godt selvbilde og mye pågangsmot og tilfredshet, det er fine egenskaper å ta med seg videre.

*

Det var den lista. Neste innlegg kommer nok på tirsdag så da bables vi!

 

Uprooted og ymse annet :)

Heisann! Det er fredag, livet er fint og jeg har brus og snacks å kose meg med så hurra! Og ellers så har det egentlig ikke skjedd så mye spennende, men jeg finner på fine ting, lånte noen grafiske romaner på Serieteket i går og skal på hovedfilialen i morgen så livet handler en hel del om å lese og det er jo supert (leser litt sakte til meg å være for tiden, men det skyldes bare at alt jeg har lest denne måneden har vært så fint å lese på at jeg ikke har ønsket å bli ferdig med å lese det og virkelig nyter hvert ord, noe som for så vidt også er en veldig fin følelse). Utover det har jeg ymse prosjekter jeg kan drive med, jeg fargelegger og jeg bruker alt for mye tid på Youtube og å ha gjensyn med “My little Pony” på Netflix, men det er kos <3

For øvrig har det dukket opp en kort trailer for “The Good Dinosaur” som er den andre av Pixars filmer i år (den ene er “Inside Out” som gjør at jeg teller dagene mot 22. august da jeg endeligvis vil få sett den og “The Good Dinosaur” kommer ut i slutten av november i USA i følge IMDB og forhåpentligvis ikke så alt for mye senere i Norge) og det er så vakkert <3

 

Noen har kommentert litt negativt angående den hyperrealistiske animasjonsstilen på nesten alt i kontrast med dinosauren som er mer barnlig og jeg skjønner hva de mener, men det gjør ikke noe for meg for jeg elsker så mye her. Stemningen, musikken, animasjonen generelt sett og det er noe med musikken som gjør at det skal veldig lite til for å få tårer i øynene av det man ser for det er såå fint og jeg har lest at det skal være ganske lite dialog og det gjør meg lykkelig siden de sterkeste øyeblikkene i Pixars filmer for min del alltid har vært de der det ikke skjer så mye og ikke er så mye dialog og action (de første 40 minuttene av “Wall-E”, det første kvarteret av “Up!”). Ååå, jeg gleder meg og ååå, 1:28 inn i traileren når det lille barnet ser på ildfluen, det er liksom “katten med støvlene i Shrek”-øyne på den beste måten og yay, to filmer med Pixar i år, det er så brilliant =D

Nok om det. Nå tenkte jeg å poste min anmeldelse av en av de brilliante bøkene jeg har lest denne sommeren, nemlig “Uprooted” av Naomi Novik og så kommer neste innlegg mest sannsynlig på søndag. Vi bables og god fornøyelse!

 

Fine boktraileren jeg fant på Youtube.

Uprooted av Naomi Novik

 

Agnieszka loves her valley home, her quiet village, the forests and the bright shining river. But the corrupted Wood stands on the border, full of malevolent power, and its shadow lies over her life. Her people rely on the cold, ambitious wizard, known only as the Dragon, to keep the wood’s powers at bay. But he demands a terrible price for his help: one young woman must be handed over to serve him for ten years, a fate almost as terrible as being lost to the wood. The next choosing is fast approaching, and Agnieszka is afraid. She knows – everyone knows – that the Dragon will take Kasia: beautiful, graceful, brave Kasia – all the things Agnieszka isn’t – and her dearest friend in the world. And there is no way to save her.

But no one can predict how or why the Dragon chooses a girl. And when he comes, it is not Kasia he will take with him.

From the author of the Temeraire series comes this hugely imaginative, engrossing and vivid fantasy novel, inspired by folk and fairy tales. It is perfect reading for fans of Robin Hobb and Trudi Canavan. 

*

Det over er Goodreads sin beskrivelse av boka ?Uprooted? av Naomi Novik, en bok jeg nå har lest og som jeg ble veldig fascinert av. Og fascinert var jeg lenge før jeg leste denne boka. Jeg så den i bokhandelen i London og hadde så lyst til å kjøpe den, men lot det være og angret etterpå og deretter leste jeg fineste anmeldelsen og slikt og måtte bestille den på britisk Amazon og ååå, denne boka er absolutt en bok som bør leses for den er virkelig fantastisk skrevet og jeg har nå som mål å få lest mer av Naomi Novik etter hvert (hun har skrevet en serie som heter Temeraire-serien og som visstnok inneholder en del drager og det høres kult ut). Og på en måte var å lese denne boka litt som å komme hjem til følelsen da jeg leste «Beauty» av Robin McKinley i tenårene og følelsen jeg alltid får når jeg leser eller ser historier som er hentet fra mytene, folkehistoriene og eventyrenes verden. Det er noe som alltid føles så riktig når jeg leser bøker eller ser filmer med eventyr og slik er det også med «Uprooted» som var det riktigste jeg kunne ha lest akkurat nå.

Det fortelles i jeg-form med Agnieszka som forteller og i tillegg til at jeg liker navnene (Agnieszka, Kasia, Sarkan og flere navn som alle lyder mer øst-europeiske enn de mer Disneyske navnene jeg har vokst opp med og som alle har noe melodisk ved seg slik at man føler litt for å smake litt på dem), liker jeg Agnieszka som er en perfekt forteller. Hun er sympatisk, men ikke for sympatisk og hun er den typen person som ikke har tenkt at hun er det spor spesiell og viser seg å være mye mer enn hun selv tror, noe som gjør henne lett å forstå. Videre liker jeg forholdet hennes til Kasia, vennskapet dem i mellom og jeg liker forholdet hennes til Dragon (som ikke er en ekte drage, men en trollmann med en hel masse verdighet) og hvordan det utvikler seg gjennom boka.

Det som virkelig gjør denne boka er likevel skrivestilen. Mens jeg liker karakterene og det er spennende og engasjerende hele veien så er det fortellerstilen som gjør dette til en super bok for det er så flott formidlet. Naomi Novik er en virkelig forteller av en forfatter og skildringene hennes av skogen, av magien og av alt det fortryllende som skjer har en lekende eleganse over seg som gjør det virkelig fint. Og jeg elsker hvordan dette henter mer fra myter om Baba Jaga og det polske og generelt sett en annen eventyrtradisjon enn Grimm, H.C. Andersen og de norske folkeeventyrene siden det finnes så mange myter og eventyr å ta utgangspunkt i og det blir ekstra spennende når utgangspunktet er eventyr som jeg ikke kjenner ut og inn allerede. Og mens det skjer forferdelige ting i denne historien og finnes ondskap i form av the Wood (og på sett og vis den arrogante prinsen Marek) vises det også motivasjonen bak og hvordan alt tross alt er gråtoner og det gjør det mer realistisk. Og jeg elsker hvordan slutten føles ganske håpefull samtidig som den ikke er for happy liksom, den føles passende og den gjør at man er nysgjerrig på hva som hender videre.

Om jeg skal kommentere på noe er det at denne boka ikke endte opp med å være helt det jeg forventet siden jeg forventet noe mer «Skjønnheten og Udyret»-aktig og det til tider var litt i liknende stil, men utviklet seg til noe ganske annet på veldig mange måter. Samtidig så liker jeg at dette var en bok som kanskje var noe litt annet enn jeg forventet på forhånd, siden det jeg fikk i stedet var vel så fint på helt andre måter. Man kan også argumentere med at boken hadde noen partier som var bittelitt mer treige å komme i gjennom enn resten. Det er likevel noe med hvordan magien ble formidlet og alt det eventyraktige som virkelig falt i smak og derfor kan jeg ikke annet enn å gi terningkast 6 mens jeg gleder meg over en av årets foreløpige litterære høydepunkter. Og her er et kort utdrag som viser hvor herlig skrevet det er:

?I had forgotten hours and days by then. My arms ached, my back ached, my legs ached. My head ached worst of all, some part of me tethered back to the valley, stretched out of recognizable shape and trying to make sense of myself when I was so far from anything I knew. Even the mountains, my constants, had disappeared. Of course I’d known there were parts of the country with no mountains, but I’d imagined I would still see them somewhere in the distance, like the moon. But every time I looked behind me, they were smaller and smaller, until finally they disappeared with one final gasp of rolling hills.?

Om Minions og annet gledelig =D

Heisann! Det er tirsdag, livet er fint og jeg har te og cherrytomater jeg skal kose meg med i kveld så hurra! Og ååå, lørdag var fin <3 Jeg spiste lunsj og leste aviser på Peppes, jeg var på kino (noe jeg skal komme nærmere tilbake til) og jeg shoppet litt, blant annet disse bøkene: 

Og den ene boka er “Armada” som er den nyeste boka til Ernest Clines og det er jo litt awesome, men ååå, den andre boka!!! OMG! Det er den nye boka til Steve Toltz som skrev “En brøkdel av helheten” som jeg elsker (og har tenkt å lese igjen i neste uke antakelig siden jeg trenger et gjensyn med den) og den heter “Quicksand” og jeg visste at den skulle komme ut, men jeg hadde lest at det ikke var før ut på høsten. Og så fant jeg den på Tanum på lørdag og var sånn “mååå kjøpe, livsnødvendig” for Steve Toltz skal jeg lese alt av, jeg elsker skrivestilen hans og har lengtet etter en ny bok av ham i flere år og nå har jeg det. Slikt er definisjonen av litterær lykke =D

Nok om det. Jeg har ellers skaffet meg et nytt skjørt som jeg vil vise på et senere tidspunkt, jeg har sjekket Yr bekymrende mye fordi jeg har bestilt fint vær i København i neste uke (da jeg og moren min skal dit og det som vanlig nok blir veldig trivelig, selv om jeg personlig hadde litt mer lyst til å dra til Gøteborg fordi Universeum, Liseberg, sjokoladeboller og den helt fantastisk gode buffeten de har på den ene restauranten på Norstan, men jo da, København er elsk så yay), jeg er like bekymrende opptatt av SYTYCD der dette var høydepunktet i den nyeste episoden:

Det er hip hop med Jaja og Jim og ååå, Jim <3 Nesten hver sesong av SYTYCD har jeg et crusheobjekt og Jim er definitivt den jeg er småbetatt av i år. Jeg er også en smule distrahert av hvor eye candy og sjarmerende Asaf er, men han frustrerer meg i tillegg og Jim frustrerer ikke i det hele tatt. Dessuten så er det innmari kult at han er ballettdanser og likevel kan være såpass overbevisende og groovy i en hip hop. Og Jaja er awesome selvsagt!

Ellers likte jeg denne rutinen veldig godt:

Det er broadway med Kate, nevnte Asaf og Neptune og jeg syns de klarer seg veldig fint. Dessuten syns jeg sangvalget er veldig kult og det er egentlig litt fascinerende siden jeg personlig syns “All about that bass” i utgangspunktet er en temmelig irriterende sang. Den er imidlertid fryktelig stilig i denne mer jazzy versjonen som jeg i tillegg syntes var et brilliant valg siden jeg oppdaget denne versjonen for flere måneder siden da jeg fant ut at Kate Davis var helt fenomenal. Og jeg hadde aldri trodd at jeg ville høre Kate Davis på SYTYCD, men her er hun og det er kult. Og jeg liker stilen og attituden så hurra!

Men nok om SYTYCD, jeg var jo altså på kino og nå skal jeg heller ta for meg det. Ideen min er å poste traileren og deretter en anmeldelse av “Minions” og så avslutte dette innlegget etterpå. Neste innlegg kommer nok torsdag eller fredag så da bables vi!

 

Gult er kult ? om Minions

 

I utgangspunktet er gul kanskje den fargen jeg er minst fan av. Unntaket er sennepsgult som jeg personlig føler at jeg kler ganske godt, men ellers så er ikke gul helt min farge. Det finnes dog gule ting som er veldig fenomenale, deriblant bananer, Fox (godteriet altså) og løvetenner og ikke minst; minions!

Og nå har jeg sett filmen «Minions» der vi følger minions-karakterene fra «Despicable me» og får vite deres bakgrunnshistorie og yay, denne filmen er veldig underholdende. Greit nok så er dette på ingen måte en sånn film som jeg tror vil ha muligheter til å vinne beste animasjonsfilm under Oscar-utdelingen eller Golden Globes, det er ikke en såå fantastisk film og det finnes mange animasjonsfilmer som er bedre på mange måter. Men jeg likte denne filmen veldig godt da jeg så den på kino. Det er morsomt og sjarmerende, absolutt tilfredsstillende og om man liker minions-figurene fra før av og syns «Despicable me»-filmene er fine så har man her en film som man virkelig vil kose seg skikkelig med.

Av ting jeg liker veldig godt med denne filmen kan jeg nevne karakterene, de popkulturelle referansene (det er en hysterisk brilliant referanse til «Make ?em laugh» fra Singin in the rain som jeg elsket) og hvor morsomt det er. Jeg syns også det er engasjerende hele veien og fullt av artige påfunn. Det er dessuten enkelte nye karakterer med som Scarlett Overkill og de tre minions-figurene som fungerer som hovedroller blant annet og disse karakterene fungerer formidabelt.

Med det sagt så er dette en film som for noen vil være litt masete og som er litt avhengig av at man liker minions-figurene fra før og dette er ikke nødvendigvis en negativ ting, det er bare en påminnelse om at denne filmen har sitt publikum og ikke vil funke like godt for alle. For meg funket det dog veldig fint selv om det ikke er en virkelig rørende eller tankevekkende film på noen som helst måte.

Jeg lo, jeg smilte og jeg koste meg og nettopp derfor anbefaler jeg denne filmen. Terningkast 5!

“Wherever you are, at any moment, try and find something beautiful.” – om boka det nydelige sitatet er hentet fra og annet fint

Heisann! I mitt forrige innlegg blogget jeg om bøkene og filmene jeg koste meg med i juni (noe som tydeligvis ikke interesserte så mange, men det går bra) og i dag skal jeg hovedsaklig anmelde en av de vidunderlige bøkene jeg har lest i det siste (for jeg leser så mye fint for tiden). Men før det så blir det annen babling og akkurat nå er livet fint 🙂

I dag er planen å dra ned til sentrum, ta lunsj på Peppes mens jeg (forhåpentligvis) får lest dagens aviser og deretter ta med noen av pengene jeg fikk da jeg hadde bursdag (en bursdag som antakelig har vært den jeg har tjent mest på rent økonomisk sett siden jeg har masse muligheter til å kose meg fremover) og titte rundt i butikker for mulig shopping før jeg skal på kino og se “Minions” (anmeldelse kommer til uka) og deretter spise middag på Burger King av rent praktiske årsaker. Det blir så fint =D Ellers så koser jeg meg for tiden med SYTYCD, nettspill, fargelegging og ikke minst å lese og nå har jeg skaffet meg nyeste utgaven av litteraturmagasinet Kamilla i tillegg til litt blader for å ha underholdende lett sommerlesning fremover. Dessuten leser jeg boka “The Lie Tree” av Frances Hardinge og den er egentlig så fint skrevet at det føles som om jeg aldri vil klare å skrive noe i nærheten, men jeg prøver å få skrevet litt hver dag likevel. Og det varierer hva jeg skriver på og hvor mye jeg skriver, men jeg skriver og nå har jeg attpåtil besluttet å pakke den “ååå så inderlig fine notatboka jeg fikk til bursdagen min som har skjønne illustrasjoner signert kjæresten til onkelen min og bare er så brilliant” med meg overalt for å skrive om gatelykter og slikt og illustrere det jeg skriver med morsomme tegninger og slikt. Det er det fine, jeg er veldig inspirert for tiden, selv når jeg ikke skriver så bobler det inni meg og hjernen arbeider hele tiden <3 

Og forøvrig har jeg funnet masse nye musikalcder jeg kan sjekke ut på Spotify mens jeg lengter etter viktige ting som at “Something Rotten”-musikalcden skal dukke opp der, jeg fortsetter meg å være en sånn flink person som søker på jobber og ikke gir opp uansett hvor mange avslag det blir og jeg fant dette og det var brilliant:

De er så skjønne og talentfulle og det er en sang om å ikke bruke mobilen når man er på teater og jeg er bare helt “jaaa, helt enig” siden jeg syns mobiler bør skrus helt av uansett om man er for eksempel på kino eller på teater (og særlig på teater der lyset fra mobilskjermen kan forstyrre de på scenen og det seriøst er teit å ha brukt over 500 kr på en teaterbillett om man ikke en gang har tenkt å følge med, om man har det som plan burde man heller droppe teaterbesøket og bare gi billetten til meg som uansett følger intenst med fordi teater er elsk, det er helt magisk <3). Fine sangen og hurra for ukulele og cello og Laura Benantis supre sangstemme!

Men da tenkte jeg å bruke resten av dette innlegget på en anmeldelse av en helt vidunderlig fin bok jeg leste i slutten av juni, nemlig “Reasons to stay alive” av Matt Haig, en bok som jeg ble veldig glad i. Nå kommer anmeldelsen og så blogger jeg i neste omgang enten mandag eller tirsdag og da blir det blant annet babbel om “Minions” 🙂

Reasons to stay alive av Matt Haig

 

Mens jeg oppdaget Matt Haig for flere år siden føler jeg at jeg virkelig oppdaget ham da jeg leste “The Humans” i fjor, en bok jeg ble utrolig glad i. Såpass glad i at jeg bare visste at jeg måtte ha «Reasons to stay alive», en bok jeg nå har lest og som var fenomenal. Her skriver Matt Haig om depresjon som han selv har slitt med og sånn sett er det en sår bok. Men det er også en bok om grunnene til å leve og en bok som aller mest tross alt er en historie om håp.

Selv har jeg vært heldig for mens jeg av og til har tenkt at ting har vært håpløst har det alltid gått veldig fort over og jeg er flink til å finne ting å glede meg over. Samtidig vet jeg at dette er bare tilfeldigheter og flaks og at mentale lidelser som depresjon er mye mer vanlig enn mange tror og det er det som gjør bøker som «Reasons to stay alive» så viktige. De viser at det er håp og også at du ikke er mislykket eller noe slikt om du er deprimert, men at det er en sykdom og noe du kan like lite for som hvis du hadde hatt influensa. Og det kan hende hvem som helst, selv de du går rundt og er intenst misunnelig overfor fordi de tilsynelatende får til alt.

Med andre ord, jeg syns dette er en virkelig betydningsfull bok som absolutt alle burde lese uansett om de har hatt depresjon eller ei. Det er en bok som trøster uansett og som man blir veldig glad i fordi det er så nydelig formidlet.

«Reasons to stay alive» er ellers en av de bøkene som er mye på en og samme tid. Det er Matt Haigs personlige fortelling om hans erfaringer med depresjoner, det er en selvhjelpsbok i form av at den gir tips om hva man bør gjøre om man lider av depresjon selv eller er pårørende, det er en bok med lister og fine formuleringer og grunner til å leve og det er en bok om å være menneske og hvor vanskelig, men også hvor fantastisk det kan være. Sist, men ikke minst er det en bok om tingene som reddet Matt Haig og hvordan en av disse tingene var bøker og ååå som jeg forstår hvordan bøker kan være en redning, jeg elsker jo bøker og særlig de som får meg til å tenke alle tankene, føle alle følelsene og føle at dette er å være hjemme, det er her mellom disse linjene jeg hører til. Og jeg føler virkelig Matt Haig her har skrevet en bok jeg gladelig lever i.

Terningkast 6 siden denne boka var sår, vakker og en virkelig brilliant leseropplevelse og her er noen utdrag:

 

“Wherever you are, at any moment, try and find something beautiful. A face, a line out of a poem, the clouds out of a window, some graffiti, a wind farm. Beauty cleans the mind.”

*

“And most of all, books. They were, in and of themselves, reasons to stay alive. Every book written is the product of a human mind in a particular state. Add all the books together and you get the end sum of humanity. Every time I read a great book I felt I was reading a kind of map, a treasure map, and the treasure I was being directed to was in actual fact myself.”

*

“I am you and you are me. We are alone, but not alone. We are trapped by time, but also infinite. Made of flesh, but also stars.” 

*

“How to stop time: kiss.
How to travel in time: read.
How to escape time: music.
How to feel time: write.
How to release time: breathe.”

*

“Maybe love is just about finding the person you can be your weird self with.” 

*

“You will one day experience joy that matches this pain. You will cry euphoric tears over the Beach Boys, you will stare down at a baby’s face as she lies asleep on your lap, you will make great friends, you will eat delicious you haven’t tried yet, you will be able to look at a view from a high place and not assess the likelihood of dying from falling. There are books you haven’t read yet that will enrich you, films you will watch while eating extra-large popcorn, and you will dance and laugh and have sex and go for runs by the river and have late-night conversations and laugh until it hurts. Life is waiting for you. You might be stuck here for a while, but the world isn?t going anywhere. Hang on in there if you can. Life is always worth it.”

(Særlig dette utdraget, elsker det så inderlig meget mye <3)

*

Oppsummeringsinnlegg for juni 2015 :)

Heisann! Det er onsdag, livet er fint og jeg skjønner meg virkelig ikke på været i dag (først overskyet, så øsende pøsende regn blandet med hagl, så strålende solskinn og deretter lyn og torden før det for øyeblikket er lettskyet og sol i Oslo i alle fall). Hva angår været er min praksis å bare kle meg for fint vær, ta en jakke rundt livet (og så snart jeg finner igjen yndlingslua mi så kan jeg ha den parat i veska mi i tillegg) og satse på det beste og det fungerer dog ganske greit. Ellers var min eneste bekymring denne uka at det viste seg som ufattelig kronglete å komme seg til Vinterbro senter med kollektivtrafikk (noe jeg egentlig trengte for å hente Tusenfryd-billettene jeg vant for litt siden), men jeg forklarte problemstillingen til Vinterbro i en melding på Facebook og nå sender de i stedet Tusenfryd-billettene jeg hadde vunnet til meg i posten (om noen fra Vinterbro senter leser dette innlegget, vit at dere er awesome og greie og tusen takk for kjempegod service). Yay, ting ordner seg, hurra! =D

Mens det er litt kjedelig å skrive søknader og liknende fornuftige ting igjen, så har jeg det veldig trivelig for tiden altså. Jeg leser brilliante bøker, er kreativ, drikker te, spiser cherry-tomater og legger fine planer for helgen (tror jeg har besluttet å spare biblioteksvisitten til lørdag 25. juli og i stedet la førstkommende lørdag handle om kino, lunsj på Peppes og kanskje litt shopping siden jeg fikk veldig mye penger da jeg fylte 30). Det blir nok supert. Forøvrig er jeg bekymrende opptatt av SYTYCD og jeg håper skikkelig at enkelte nye musikalcder som skal komme ut på fredag med det også dukker opp på Spotify (pliiis, trenger å lytte til Something Rotten-musikalcden og gjerne Finding Neverland Cast Recording også).

Og hva angår SYTYCD, ååå så awesome denne rutinen var:

Det er topp 10 på Street-siden og hip hop og yay, det er veldig tøft og stilig 🙂

Men nå tenkte jeg å oppsummere juni på bok- og filmfronten, noe jeg ikke fikk gjort helt i slutten av juni eller helt i begynnelsen av juli siden jeg var i Stavern og jeg vurderte å drøye med det til etter juli og så bare ta begge månedene i et innlegg, men da ville det innlegget blitt veeeldig langt siden jeg for eksempel har lest en hel masse bøker (sjokkerende, jeg vet, også jeg da, lese masse bøker, hørt på maken 😉 ) så derfor tar jeg heller juni for meg i dette innlegget. God fornøyelse og så setter jeg i gang.

Oppsummering av nye litterære og filmatiske opplevelser for juni

BØKER

– Drinking at the movies av Julia Wertz

Sjarmerende, men ikke spesielt interessant grafisk roman. Terningkast 3!

– Hvalfall av Lars Haga Raavand

Vakker, kryptisk og fascinerende diktsamling. Og jeg liker sånne etternavn som høres veldig nynorske ut, ikke at det har noe med boka å gjøre, men likevel. Uansett var det en fin samling med poesi som hadde et interessant tema i tillegg. Terningkast 5!

– The art of being normal av Liza Williamson

En veldig fin ungdomsbok med flott tittel og tematikk. Terningkast 5!

– Us av David Nicholls

Interessant, velskrevet og underholdende. Kanskje noe forglemmelig og på ingen måte stor litteratur, men jeg liker skrivestilen til David Nicholls og det var engasjerende hele veien så ja. Terningkast 5!

– Savvy av Ingrid Law

Søt og fin bok som var mer fortryllende enn forventet og som overrasket positivt. Terningkast 5!

– Innsirkling av Carl Frode Tiller

Første bok i en serie jeg har hørt mye fint om opp i gjennom. Jeg ble ikke så fascinert av denne boka som jeg har fått inntrykk av at veldig mange andre er, men det var en svært interessant bok som passende nok var ganske innsirklende og ellers var tankefull og psykologisk og gjorde meg nysgjerrig på de neste bøkene i serien. Terningkast 5!

– Of things gone astray av Janina Matthewson

Finurlig og snodig og helt unik. En av de bøkene jeg alltid ønsker å komme over ved en tilfeldighet siden jeg elsker slike litt quirky små bøker som kansje ikke er perfekte teknisk sett, men som er virkelig kreative og originale og som derfor gir sterkt inntrykk. Terningkast 5!

– A blink of the screen av Terry Pratchett

Supert skrevne og meget oppfinnsomme noveller i samling. Terningkast 5!

– Reasons to stay alive av Matt Haig

En bok som vil bli anmeldt her ganske snart og som var skikkelig elsk. Vakker, sår og nydelig formidlet om depresjon, om å leve og om de små ting som virkelig betyr noe. Terningkast 6!

FILMER

– Grand Budapest Hotel

Fascinerende, snedig og detaljorientert film som bugner av kreativitet. Terningkast 5!

– Pitch Perfect 2

Super oppfølger med masse sjarm og finfin musikk. Terningkast 5!

– Sunshine on Leith

Sympatisk og veldig fin musikal. Koselig film som fortjener å være mer kjent. Terningkast 5!

*

Som det kommer frem så ender jeg generelt sett med å lese mye mer bøker enn jeg ser filmer, men om det kanskje var få filmer så ble det tatt igjen i kvalitet siden jeg i juni så tre vidt forskjellige filmer som alle falt veldig i smak. Og bøkene var supre og det var fint (særlig “Reasons to stay alive” som var nydelig). 

Men da er dette innlegget skrevet ferdig, nå har jeg andre planer og så kommer neste innlegg enten fredag eller lørdag tenker jeg. Vi bables!

 

Litt babbel og bilder om Stavern og sånt :)

Heisann! Jeg er tilbake fra Stavern og ååå så fint jeg hadde det <3 Jeg skrev litt hver dag (burde sikkert ha skrevet mer, men 500 ord hver dag er da langt bedre enn ikke noe), jeg har lest veldig mye fint (og skrevet anmeldelser som vil dukke opp her på bloggen etter hvert), jeg har spilt Nintendo (angående Nintendo våknet jeg i dag opp til nyheten om at Satoru Iwata som var presidenten av Nintendo er død, noe som jeg syns er veldig synd siden jeg elsker Nintendo) og jeg har fargelagt bare for å nevne noe. I tillegg har jeg og moren min spilt mange runder Maxi-Yatzy, jeg har spist masse bringebær og jeg har igjen blitt minnet på at det er helt unødvendig å pakke ti filmer siden jeg tross alt prioriterer å lese eller spille Nintendo langt oftere enn å sitte foran dataen og se på film når jeg er på hytta. 

Været har ellers i hovedsak vært fint og jeg har funnet fascinerende ting som dette:

Edderkoppnett inni et tre i sentrum av Stavern den første onsdagen (en dag som betydde nye Donald Pocketer som nå ligger på Stavern og venter på å leses om igjen neste år). Syntes det var veldig stilig.

Her er ellers utsikt fra hytta en dag i den første uken da sola gjemte seg litt og det i stedet var skikkelig tåkete. Og første uka var litt mindre fin enn den andre uka siden det var veldig mye tanker og følelser den uka siden mormor døde fem dager før vi dro til Stavern og det ellers var litt rart på Stavern siden vi alltid har pleid å få et kort besøk av en venn av mamma som døde i våres. Jeg var ikke så preget av disse tingene (litt preget selvfølgelig, men jeg hadde gledet meg så mye til Staverntur at gleden over å være der var det som hovedsaklig regjerte), men mamma var litt trist og tankefull. Dette bedret seg dog i den andre uka etter at vi på mandagen dro hjem til Oslo en rask tur for mormors begravelse tirsdag morgen før vi så kjørte tilbake til Stavern igjen. Og begravelsen var veldig fin om man kan si det om en begravelse. Den føltes i alle fall mye riktigere enn alle begravelser jeg har vært i før og i tillegg var jeg tøff for jeg leste brevet mitt til mormor (som tidligere er postet på Facebook) i bisettelsen og klarte det kjempefint. Og jeg skjønner ikke hva som hendte helt da jeg skrev det brevet for jeg bare skrev det for min egen del og trodde ikke noen kom til å lese det og i stedet er det en av de tingene jeg har skrevet som flest har lest og likt og som jeg har fått utrolig mange fine komplimenter for. En kusine av mamma som var i bisettelsen fortalte meg til og med at det hadde rørt henne og det tror jeg ikke jeg har klart på samme måte med noe annet jeg har skrevet før, væffal ikke som jeg har visst om. Jeg vet ikke, det bare ga meg litt ekstra tro på at jeg kan skrive, det føltes som en god bekreftelse og det var en fin følelse.

Ellers var vi tilbake på hytta igjen etter en inderlig lang kjøretur og det var som om det var en annen ro over de dagene etter bisettelsen. Mamma var litt mindre trist og full av tanker og Stavern føltes i det hele tatt mer riktig liksom, de siste fem dagene i Stavern var rett og slett helt ideelle.

Her er et bilde av utsikten fra terrassen på fredag da været var virkelig fint der <3

Ellers har jeg fått shoppet litt med bursdagspenger, noe som har resultert i “Big Hero 6” på dvd og boka “Meg, meg, meg” av Kjersti Annesdatter Skomsvold (hennes første barnebok og en bok som var skikkelig karolinsk og også vil bli anmeldt her etterhvert). Ting er dessuten bestilt nå og det betyr at fra 29. juli til 1. august så skal jeg og mamma til København og på 19. september skal vi se Mary Poppins på Folketeateret, noe som gir meg fine ting å glede meg til. Jeg kjøpte meg ellers en billett til musikalen Halve Kongeriket på Det Norske Teateret (som jeg skal se 26. september) nå i stad siden jeg måtte bruke masse penger i dag uansett pga. månedskort og matvarer for denne uka og sånt og det betyr at jeg væffal har to teaterplaner denne høsten. Kjenner jeg meg selv rett blir det nok sikkert flere kulturelle planer, godt hjulpet av at jeg har gavekort på Billettservice som fortsatt ikke er brukt og det fortsatt er en masse bursdagspenger som jeg kan kose meg med etter hvert.

For øvrig trodde jeg at jeg hadde mistet evnen til å vinne ting, men for kort tid siden endte jeg opp med å vinne en konkurranse på Facebook som betyr at jeg har vunnet fire billetter til Tusenfryd (som jeg de siste årene har hatt veldig lyst til å få dratt på igjen). Det eneste dumme er at de billettene ligger i informasjonsdisken på Vinterbro Senter og det viser seg å være skikkelig kronglete å komme seg dit med buss og slikt, men det ordner seg nok. Når jeg drar og henter billettene vil det i alle fall bety en masse lesetid 😉 Uansett blir det altså Tusenfryd etter hvert (mest sannsynlig 8. august) og det er jo også koselig å tenke på.

Men da tenkte jeg å avslutte dette innlegget som muligens har blitt litt rotete, men jeg satser på at det går bra. Jeg har i alle fall i hovedsak hatt det veldig fint i Stavern og mens det er litt teit å gjøre fornuftige ting igjen som å skrive jobbsøknader så går det fint og jeg har heldigvis nok av ideer til ting å finne på denne uka og neste som vil holde feriefølelsen ved like. Også er det ikke så lenge til København og det blir supert og jeg kan dra på kino og kafé og bibliotek og ja, det er mye som er fint selv om jeg altså er hjemme igjen.

Neste innlegg kommer nok enten onsdag eller torsdag så da bables vi!